Перед Великоднем це Неполоковецький комбінат брав активну участь в обласному ярмарку. Продукцію чернівчани купували нарозхват. Наразі на підприємстві задумуються, як освоїти зовнішні ринки.
– Продавали борошно першого та вищого ґатунку в мішках по 25 кілограмів вартістю відповідно 125 та 130 гривень, – розповідає
Володимир Чопик, директор Неполоковецького комбінату хлібопродуктів. – Нині борошно на внутрішньому ринку дороге. Наприклад, тонна борошна коломийських виробників, що на Івано-Франківщині, вартує 6500 гривень, тоді як наше – 4350. Справа в тому, що ми зуміли восени придбати зерно за помірними цінами, що й позначилося нині на вартості нашої продукції. Ми постійно нарощуємо виробництво борошномельної продукції. Для порівняння, якщо за перший квартал минулого року було перероблено 6316 тонн зерна, то за аналогічний період цього – 6338 тонн. Із цього зерна було вироблено борошно: за перший квартал 2014 року – 4557 тонн, за перший квартал 2015 – 4583, тобто виконання сягнуло 100,6 відсотка. Основними видами нашої продукції є борошно в асортименті, крупа манна та висівки.
– Як комбінат спрацював торік і які перспективи цього року?– За минулий рік нами було вироблено 19,5 тисячі тонн борошна різного гатунку з власних та давальницьких ресурсів, тоді як в 2013 році – 17,8 тисячі тонн. Комбінат отримав 833 тисячі гривень прибутку, що на 537 тисяч більше, ніж позаторік За попередніми прогнозами, у першому кварталі цього року прибуток становитиме півмільйона гривень. Зберігаємо ми й зерно пшениці, кукурудзи та сої. Найбільшими нашими клієнтами є відомі агрохолдинги "Сварог", "Оскар", а ще "Хрещатик-Агро", які завозять до нас від п’яти до восьми тисяч тонн сировини. Звісно, ми й сушимо та очищаємо збіжжя. Зараз у нас працює 145 осіб. Середня зарплата торік становила 3115 гривень. У бюджет від нашої виробничої діяльності торік надійшло п’ять мільйонів гривень. Цього року плануємо виробити 20 тисяч тонн борошна, і заповнити елеватор 45 тисячами тонн зерна. Щоб полегшити відбір проб для експертиз, хочемо придбати й встановити автоматизований пробовідбірник вітчизняного виробництва вартістю 300 тисяч гривень. Хочемо придбати й ще одну сушарку.
– Для модернізації потрібні неабиякі кошти, де братимете?– Ми активно вивчаємо зовнішній ринок. Наше борошно вищого гатунку та висівки кількістю 200 тонн на місяць готова купувати Туреччина. Аналогічна ситуація з Тунісом та Арабськими Еміратами. Для виробництва борошна потрібне зерно з високою вмістимістю клейковини. На регіональному рівні такого немає, його можна придбати лише в південних регіонах. Над цим нині й працюємо. Тільки з виходом на зовнішний ринок можна будувати плани щодо модернізації виробництва. Ми щороку робимо до 900 тисяч гривень капіталовкладень, але для технічних змін потрібні мільйони.
– Неполоковецький комбінат хлібопродуктів – єдине державне заготівельно-переробне підприємство на Буковині, яке виготовляє 70 відсотків борошна від тієї кількості, що випускається в нас, – каже Василь Сандуляк, виконувач обов’язків директора департаменту агропромислового розвитку ОДА. – Воно має можливість забезпечувати борошном не лише хлібопекарні нашого краю, а й інших західних областей.