Сезон збору "пекінки" - у розпалі. Щодня вдосвіта, ледве смекрається, а на городах села Перебиківці, що на Хотинщині працюють сотні людей. Серед них багато є своїх - односельчан. Але чимало приїжджають сюди на заробітки мешканців Тернопільщини та Хмельниччини.
Буковинське село з трьох боків оточує Дністер, тож добираються сюди люди паромом.
- Вранці на переправі збирається зо три сотні людей, вони з ближніх сіл їдуть збирати врожай, - розповідають місцеві господарі-виробники пекінської капусти. - Але з дальніх сіл - за 15-20 кілометрів, - ми своїм транспортом привозимо працівників. Працюють люди цілий світловий день, ми їх годуємо тут. А ввечері так само відвозимо додому. І так два-три тижні поспіль, поки не зберемо врожай.
Сільський транспорт їздить дорогами села Перебиківці, як модні автівки у місті - іноді розминутися не можуть. Тисячі тонни капусти звозять у сховища. Згодом звідси вона роз’їдеться по всій Україні. Ближче до Нового року поїде й до Білорусі.
За словами місцевих виробників село за сезон вирощує 10-12 тисяч тонн "пекінки".
фото Василя Салиги
15-11-2014, 11:49
0
6 563