RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Фірма-виконавець 53-мільйонного підряду в Чернівцях навіть не має власного сайту

Перинатальний центр у Чернівцях реконструюватиме будівельна фірма з Прикарпаття, статутний капітал якої становить… 200 гривень. Такі дані оприлюднили Інтернет-ЗМІ. Підряд на суму понад 53 мільйони гривень отримає це підприємство від Чернівецької ОДА.

Але які є гарантії, що ця фірма відремонтує його, а не виявиться корупційним проектом окремих осіб?

Приватне підприємство "Промбудсервіс-Косів" у період 18-19 липня за результатами тендерів уклало угоди на реконструкцію медичних закладів Чернівецької та Івано-Франківської областей. Загальна сума угод становить 57,36 млн грн, пише сайт "Наші гроші", який моніторить тендери, які укладають на витрачання бюджетних коштів.

Більшу частину цієї суми – 53,15 млн грн – фірма отримає від управління капітального будівництва Чернівецької облдержадміністрації на реконструкцію обласного перинатального центру в Чернівцях.

Ще 4,21 млн грн заплатить компанії департамент будівництва, житлово-комунального господарства, містобудування та архітектури Івано-Франківської облдержадміністрації – за реконструкцію пологового будинку в Надвірній.
Приміщення під перинатальний центр обіцяють підготувати вже до кінця листопада цього року, пологовий у Надвірній – до кінця 2015 року.

Засновник і директор фірми "Промбудсервіс-Косів" – Володимир Тинкалюк. А статутний фонд фірми становить 200 грн (!?). Згідно з даними "Вісника державних закупівель", за останні п’ять років фірма виграла тендерів на 75,75 млн грн, із них 67,41 – припали на останній рік.

Єдиним конкурентом фірми на цьому тендері було ТОВ "Західрембуд". Основний власник фірми – Любомир Головчак, депутат Галицької районної ради (Івано-Франківська область), обраний від "Нашої України".

Як повідомляють "Наші гроші", це вже не перший раз, коли дві вказані фірми розігрують підряди. Торік у такому самому складі відбулися тендери на реконструкцію школи у селі Чорний Потік (10,05 млн грн) та реконструкцію Народного дому "Просвіта" у селі Микуличин (9,24 млн грн).

Як виявилося, компанія "Промбудсервіс-Косів" раніше теж часто вигравала тендери на проведення будівництва чи реконструкцію приміщень. Однак чимало із цих робіт досі не завершені. Так, минулого року фірма виграла тендер на реконструкцію школи у селі Чорний Потік неподалік Надвірної на Івано-Франківщині. Вартість реконструкції – 10,05 млн грн. Однак за роботу на цьому об’єкті фірма братися ще не поспішає.

– Немає фінансів, тому й не будують школу, – каже сільський голова Чорного Потоку Василь ШОВГЕНЮК. – Гроші не виділяють із державного бюджету. Ту школу мала будувати косівська фірма. Я спілкувався з тими підприємцями. Вони виграли тендер – будівництво стоїть на місці. Може, цього року хоч фундамент почнуть будувати. На нього потрібно 480 тисяч гривень.

Знаю, ця фірма працює всюди у нашій області. Я знаю, що в нашому районі вони робили багато… У Верховині щось робили… Вони відомі на Франківщині, бо мають свій цегельний завод.

Зв’язатися з Володимиром Тинкалюком кореспондентам "МБ" не вдалося: мобільний телефон підприємця постійно перебуває поза мережею. Навіть в офісі фірми не змогли пояснити, де перебуває їхній керівник. Ба більше, жінка не змогла нам повідомити ані те, чим займається фірма, в якій вона працює, ані те, скільки років існує це підприємство.

– Ми його востаннє бачили ще в понеділок. У нього зараз відсутній зв’язок. Може, поїхав у відрядження, – сказала секретар.

"Молодий буковинець" і надалі аналізуватиме діяльність фірми "Промбудсервіс-Косів", щоб з’ясувати, чи є це підприємство відповідальною фірмою, яка може дати чіткі гарантії щодо реконструкції перинатального центру в Чернівцях.

Микола КОБИЛЮК

Думки

"Жодних претензій до цієї фірми не було"

Валерій КАРВАЦЬКИЙ, начальник управління капітального будівництва ОДА:

– По-перше, я не член тендерного комітету. По-друге, із чого ви взяли, що це фірма-"прокладка"? Наше управління працювало з нею ще до того часу, як я став начальником – вона виконувала аварійно-відновлювальні роботи після повені в 2008 році.

Щодо статутного фонду, дайте мені один день, я з’ясую, який у них статутний фонд. Попрошу в них якісь довідки.
Особисто я з ними не співпрацював раніше. Мої попередники в 2008 році виконували в нас роботи після повені. Жодних претензій до цієї фірми не було.

Не може статутний фонд дорівнювати 200 гривням. Інакше фірму просто не зареєструють за такого фонду. Я не захищаю їх. Я з’ясую. Ви зверніться в реєстраційний центр і поцікавтесь, яким має бути статутний фонд, щоб підприємство можна було зареєструвати. Я займався цим років п’ять тому. Здається, уже тоді на це потрібно було приблизно 30 тисяч гривень.

"Є підозри, що за цим підприємством стоять певні фігуранти"

Ігор КУХАРЧУК, громадський діяч:

– У мене виникають сумніви щодо потужності цієї фірми, як і в усіх пересічних громадян, яким стає відома інформація про те, що статутний фонд підприємства дорівнює 200 гривням. У нас є певні підозри, що за цим підприємством стоять певні фігуранти. І це не прості пересічні громадяни. Припускаю, що це чиновники або їхні родичі. Коли процес витрачання бюджетних публічних коштів не є прозорим і відкритим, то у всіх виникають сумніви щодо прозорості діяльності таких фірм. Доки не будуть ці конкурси прозорими, доти виникатимуть корупційні ризики на кшталт цієї.

Якщо фірма має статутний капітал 200 гривень, а отримує замовлення на суму понад 50 мільйонів, то, звісно, це викликає сумніви. Ну, я не знаю цієї фірми! Якщо ця фірма прозора й відкрита, якщо підприємство оперує з такими сумами грошей, то воно є потужним і мало б мати власний сайт! Але його чомусь немає…
Редактор: Микола Кобилюк
2-08-2013, 12:59
Коментарів 0 Переглядів 4 211

Теги -
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Ця вистава передбачена як для дорослих, так і для дітей


“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.