RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео |
Молодий буковинець » Новини Чернівців » У Чернівцях провели дегустацію буковинського вина

У Чернівцях провели дегустацію буковинського вина

Новостворена Чернівецька обласна спілка виноградарів та виноробів представила на дегустацію вина власного виробництва.

- Було 32 зразки білого, рожевого, червоного і купажного вина, - розповідає голова спілки Іван Пенько. – Присутні оцінювали вина за чотирма критеріями: ароматом, смаком, кольором та прозорістю. Винороби мали можливість поділитися досвідом свого ремесла і почути думку про свою продукцію.

- Виноградарством займаюся сім років, маю 160 кущів 80 сортів винограду, з яких дванадцять винних, решта – столові, - розповідає чернівчанин Григорій Ковальчук. – Для власних потреб виробляю до триста літрів вина. Якось був на дегустації вина у Берегово Закарпатської області. Там це дійство є багатолюдним святом. Потрібно таку традицю запровадити й у нас, приміром, до Дня міста. Будемо вважати, що нинішні дегустація – пролог до більш масштабного заходу. Адже на Буковині є чимало виноградарів і виноробів, які виготовляють вино високої якості.

- З усієї кількості вина, представленого на дегустацію, – десяток зразків були високої якості, - вважає виноградар з села Бояни Новоселицького району В’ячеслав Фалка. – Але загалом зразків було забагато, треба менше, тоді й оцінка об’єктивніша. Крім цього, вино потрібно оцінювати не за чотирма критеріями, а хоча б за десятьма. Я представив п’ять зразків вина. Скажу, що буковинське столове вино – переважає за якістю кримські чи молдовські вина, бо у нас клімат специфічний. Скажімо, виготовляю вино, яке “грає” до трьохсот років, а пити його можна після трирічної витримки. Потрібно експериментувати, бути весь час у пошуку, тоді буде й відповідний результат.

- Виноробство – з технологічної точки зору є складною справою, - каже доктор сільськогосподарських наук, автор книг про виноградарство і виноробство Олексій Кирилеско. – Треба вирощувати такі сорти виногради, які в обробітку не потребують хімії. Що ж стосується вина, то в буковинських умовах його потрібно робити купажним, тобто змішаним. Таке вино, з трьох сортів в різній пропорції виготовляю власноруч, і приємно, що воно виноградарям сподобалося. Колись весь південний схил області був засаджений виноградниками. Відродити цю галузь можна, була б належною державна підтримка, а працювати є кому. Як, зрештою, і виготовляти якісне вино, без різних добавок і консервантів.
У Чернівцях провели дегустацію буковинського вина
Редактор: Igor
25-12-2012, 10:29
Коментарів 0 Переглядів 2 797

• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Вранці температура повітря становить -1°


«Зараз найгостріша фаза». Блог Ігоря Буркута
Зараз найактивніша фаза російсько-української війни, яка розпочалася ще у 2014 році
Чому всі заздрять українцям? Блог Ярослава Волощука
Не знаю, чи робив хтось дослідження, хто у світі найбільше задоволений своєю владою
ВІДЕО Переглянути все відео

Уже цієї неділі – 24 листопада – у Чернівцях, за сприянням "Словацько-Українського культурно-освітнього товариства", відбудеться зустріч із представниками освітньої програми Free Student.

22 серпня 2023 року Президент України підписав закон, що стосується обов’язкового облаштування бомбосховищ у новобудовах. Як відреагували на ці зміни забудовники й що вони вважають пріоритетним у процесі зведення своїх новобудов, ми поцікавилися у Василя Воєвідка, генерального директора відділу продажів будівельної компанії "Родоліт".

Провайдер INTELEKT пропонує декілька надійних способів залишатися онлайн незалежно від перебоїв з електропостачанням.

В Україні є чимало компаній, що працюють в галузі архітектурного проєктування та дизайну. У міру того, як між ними зростає конкуренція, підвищується і професійний рівень архітектурних бюро. Про особливості роботи одного з таких чернівецьких бюро ми розпитали у Дарії Олексюк, операційного директора бюро архітектури та дизайну DAR group&partners.