У Чернівцях провели дегустацію буковинського вина

Новини Чернівців / Життя
2 819
0
У Чернівцях провели дегустацію буковинського вина

Новостворена Чернівецька обласна спілка виноградарів та виноробів представила на дегустацію вина власного виробництва.

- Було 32 зразки білого, рожевого, червоного і купажного вина, - розповідає голова спілки Іван Пенько. – Присутні оцінювали вина за чотирма критеріями: ароматом, смаком, кольором та прозорістю. Винороби мали можливість поділитися досвідом свого ремесла і почути думку про свою продукцію.

- Виноградарством займаюся сім років, маю 160 кущів 80 сортів винограду, з яких дванадцять винних, решта – столові, - розповідає чернівчанин Григорій Ковальчук. – Для власних потреб виробляю до триста літрів вина. Якось був на дегустації вина у Берегово Закарпатської області. Там це дійство є багатолюдним святом. Потрібно таку традицю запровадити й у нас, приміром, до Дня міста. Будемо вважати, що нинішні дегустація – пролог до більш масштабного заходу. Адже на Буковині є чимало виноградарів і виноробів, які виготовляють вино високої якості.

- З усієї кількості вина, представленого на дегустацію, – десяток зразків були високої якості, - вважає виноградар з села Бояни Новоселицького району В’ячеслав Фалка. – Але загалом зразків було забагато, треба менше, тоді й оцінка об’єктивніша. Крім цього, вино потрібно оцінювати не за чотирма критеріями, а хоча б за десятьма. Я представив п’ять зразків вина. Скажу, що буковинське столове вино – переважає за якістю кримські чи молдовські вина, бо у нас клімат специфічний. Скажімо, виготовляю вино, яке “грає” до трьохсот років, а пити його можна після трирічної витримки. Потрібно експериментувати, бути весь час у пошуку, тоді буде й відповідний результат.

- Виноробство – з технологічної точки зору є складною справою, - каже доктор сільськогосподарських наук, автор книг про виноградарство і виноробство Олексій Кирилеско. – Треба вирощувати такі сорти виногради, які в обробітку не потребують хімії. Що ж стосується вина, то в буковинських умовах його потрібно робити купажним, тобто змішаним. Таке вино, з трьох сортів в різній пропорції виготовляю власноруч, і приємно, що воно виноградарям сподобалося. Колись весь південний схил області був засаджений виноградниками. Відродити цю галузь можна, була б належною державна підтримка, а працювати є кому. Як, зрештою, і виготовляти якісне вино, без різних добавок і консервантів.
У Чернівцях провели дегустацію буковинського вина
Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач. Ми рекомендуємо Вам зареєструватись або зайти на сайт під своїм ім'ям.

0 коментарів

Ваше ім’я: *
Ваш e-mail: *
Код: Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий
Введіть код:

Новини Дня

11:09
На Буковині поліція розслідує можливе порушення на зборах за перехід церкви від УПЦ МП до ПЦУ
10:39
Прем'єр-міністр Угорщини знов пригрозив накласти вето на санкції проти Росії через транзит газу
10:19
На Буковині сталася ДТП: травмувалася жінка-пішохід
09:59
Хотів привласнити бізнес: СБУ затримала депутата, який замовив убивство підприємця
09:43
ЗСУ: війська РФ вночі запустили понад 100 БпЛА по Україні, 59 – збили
09:32
Нацбанк України очікує підвищення тарифів на комуналку: коли це станеться
09:16
Україну за рік залишили ще пів мільйона осіб, і масове повернення малоймовірно
08:59
Втрати РФ за добу склали майже 1700 солдатів - Генштаб
08:42
Росія знову вивела ракетоносій у Чорне море: який можливий залп
08:21
Росіяни вдарили по 10 громадах Сумщини
08:02
Фіксування температурного рекорду в Чернівцях та прощання з воїном Павлом Мельничуком: головні новини минулої доби
07:45
Яке сьогодні, 31 січня, свято – все про цей день, яке церковне свято, що не можна робити
07:30
Планові знеструмлення: де на Буковині 31 січня не буде світла
07:15
І це не коров'яче. Дієтолог назвала молоко, яке корисне для серця та шлунку
07:00
Погода на Буковині 31 січня
02:00
Скільки часу щотижня приділяти фізичній активності, аби довго жити - відповідь вчених
01:45
Ці три рослини потрібно обрізати в січні: будуть краще рости після зими
01:30
Що необхідно їсти і пити відразу після тренування, щоб наростити м'язи
01:15
Ці прилади тягнуть найбільше світла: вимикайте їх після користування
01:00
Курятина ніколи не буде сухою, якщо скористатися цими хитрощами
00:45
Як зберігати мед, щоб він не кристалізувався: поради, які варто знати
00:30
Які продукти є найкращими для сніданку: легко запам'ятати
00:15
І навіть кава: продукти, які можуть прискорити ваше старіння
30 січня, 2025
23:57
Держсекретар США запевняє, що Трамп всерйоз налаштований щодо Гренландії
23:42
Гороскоп на 31 січня: Тельцям - приємні моменти, Левам - ділова пропозиція
Більше Новин

Колонка

Читають Коментують

Свіжий номер

Афіша

354 0

Чернівецький академічний обласний український музично-драматичний театр ім. Ольги Кобилянської

"Сіді Таль. Аідише нешуме" 2 лютого, 17:00 “Аідише нешуме” в перекладі з ідишу означає – “єврейська душа”. Саме так можна сказати про артистку єврейського театру, видатну Сіді Таль.

31 січ 2025
357 0

Чернівецький академічний обласний український музично-драматичний театр ім. Ольги Кобилянської

"Гном Джером і пів кілограма цукру" 2 лютого, 11:30 Це історія з життя лісових героїв, які навчаються у школі танців. Вони люблять пустувати, смішно жартують і співають пісні.

31 січ 2025

політика, влада

економіка

здоров'я

культура

спорт

Каталог фірм