Наприкінці жовтня в Глибоцькому районі мисливці вполювали дикого кабана, хворого на небезпечну хворобу – трихінельоз.
- Того дня група мисливців з 17 осіб у мисливських угіддях Валя-Кузминського лісництва вполювала дикого кабана, – розповідає Борис Тодорюк, начальник Головного управління ветеринарної медицини в області. – Місцевий єгер відібрав та направив у лабораторію ветеринарно-санітарної експертизи на ринку в Глибокій пробу ніжки діафрагми для дослідження на трихінельоз. При проведенні аналізу виявлено личинку трихінели. За словами мисливців, відстріляного кабана автомобілем відвезли в гараж у селі Тарашанах. Там розробили тушу та поділили між собою. Залишки м’яса згодували домашнім тваринам. Нині зафіксовано вже 36 осіб, які контактували із хворим на трихінельоз кабаном. У неблагополучному регіоні здійснюють низку заходів щодо запобігання цієї небезпечної хвороби, адже в згаданих мисливських угіддях нараховується 200 борсуків, 120 лисиць, 75 диких свиней, 10 вовків, а ще відбувається періодична міграція 40-80 диких кабанів із Молдови та Румунії. Востаннє такий випадок було зареєстровано два роки тому на Кельменеччині.
- Захворювання спричиняють трихінели – біогельмінти, – продовжує Борис Васильович. – Це особливий вид глистів, які прикріпляються до кишечника тварини або людини. На відміну від інших "родичів", самиця трихінели не відкладає яйця. Вона викидає до кишечника відразу готові личинки, звідти вони потрапляють у кров, лімфатичні вузли, м’язи й ніби "розплавлюють" їх. Одна самиця виводить до 1,5 тисячі личинок, а жити в організмі вони можуть до двох місяців, а то й роками. Звичні протиглисні препарати на них не діють. Уже через 5-7 днів після зараження в людини підвищується температура тіла до 40 градусів. Болять м’язи, часто набрякає обличчя, починаються марення, судоми, навіть галюцинації. Якщо личинки потрапляють у легені, людина страждає від задухи. Часто трихінела уражає серцевий м’яз. Проте ці симптоми дуже нагадують інші хвороби – від пневмонії до менінгіту, тому діагностувати трихінельоз складно. Це можна зробити лише в стаціонарі за допомогою розгорнутого аналізу крові.
Щоб вберегтися від цієї хвороби, потрібно купувати м’ясо, перевірене ветеринарно-санітарною експертизою, а під час приготування ретельно піддавати його термічній обробці. Адже для людини джерелом трихінельозу є недосмажений шашлик, недостатньо прокопчена ковбаса, сало. (В.Гринюк)
8-11-2012, 11:03
0
3 848