Більшість молочних продуктів на українських прилавках містять отруйні і часто небезпечні речовини.
Про це розповів 9 серпня під час засідання прес-клубу реформ Юрій Чорнобривець, директор київського Інституту споживчих експертиз (на фото).
Зокрема йдеться про пальмову олію та діоксид титану, який позначається як Е171.
- На жаль, пальмова олія дуже широко представлена на продуктових полицях, зокрема й Чернівців. Наприклад, у шоколаді, крекерах, чіпсах, локшині швидкого приготування, морозиві тощо. В усіх кондитерських виробах також можна знайти пальмову олію, - сказав фахівець. – В продуктах харчування її використовують для підсилення смаку. Також це є дешевий замінник натуральних жирів.
Але ця речовина є небезпечним канцерогеном, який призводить в людському організмі часто до незворотних процесів. Коли ця олія потрапляє в організм, вона не розчиняється і важко виводиться. Вона густо шлакує організм, тоненькою цівкою мігрує судинами, у результаті викликає серцево-судинні, онкологічні й інші захворювання. А також ожиріння.
Небезпечним для людини є діоксид титану. Це є емаль, відбілювач, використовується у виробництві лаків, фарб, білого паперу. А недобросовісні харчовики додають його до молока, згущеного молока для гарного білосніжного кольору.
Найгірше в цій ситуації те, що ці небезпечні речовини в Україні не заборонено використовувати. Хоча в багатьох країнах Європи та в Америці їх заборонили застосовувати вже давно.
Тому пан Юрій звертається до усіх споживачів уважно читати етикетки продуктів. І не купувати ті продукти, де є у складі пальмова або кокосова олія та діоксид титану (Е171).
Більше читайте у випусках "МБ" від 10-11 серпня та 16 серпня 2012 року
9-08-2012, 18:30
0
4 305