RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Колишній "єврейський квартал" у Чернівцях включать до об’єктів культурної спадщини міста.

Про це повідомили у прес-службі Чернівецької міської ради.

На виконання розпорядження секретаря Чернівецької міської ради Михайлішина В.М. щодо вирішення питання включення колишнього "єврейського кварталу" до об’єктів культурної спадщини міста Чернівців 19.10.2011 року відділом охорони культурної спадщини Чернівецької міської ради спільно з представниками українського регіонального спеціалізованого науково-реставраційного інституту "Укрзахідпроектреставрація" та приватних реставраційних фірм з м.Львова, які спеціалізуються на реставрації настінного живопису, за сприяння Чернівецької міської благодійної єврейської громади "Мір’ям" та Чернівецького музею історії та культури євреїв Буковини було проведено обстеження інтер’єрів пам’яток архітектури місцевого значення – бувших синагог на вул.А.Барбюса,23, 31 та діючої синагоги на вул.Л.Кобилиці,53.

Метою обстеження пам’яток є вивчення можливості здійснення консервації та переміщення уцілілих фрагментів альфрейних розписів сакральної єврейської архітектури з метою їх подальшої музеєфікації.

Життєвим простором єврейської общини в невеликих містах була визначена, зазвичай замкнена територія єврейського поселення з різноманітними за призначенням будівлями. Їх архітектура мала свої особливості, пов’язані з соціальною роллю євреїв в містечках, місцевими традиціями та культурою. Серед зчислених житлових та суспільних будівель, торгових рядів, домінуюче місце на "єврейській вулиці" займала синагога – єврейський молитовний дім.

Колишній "єврейський квартал" являється районом з виразним характером середовища, обмежений вулицями А.Барбюса, П.Сагайдачного, площею турецької криниці, Шкільною та Головною. Це найдавніша частина Чернівців з нерегулярною мережею дрібних кварталів, забудованих переважно одно, двоповерховими некапітальними будівлями. Ознаки автентичного середовища найбільш збережені на вул. А.Барбюса та Шолом Алейхема. В цьому районі розташовані колишні синагоги.
Особливу увагу єврейські общини надавали будівництву та декоруванню синагог, завжди вкладаючи в їх образ важливий символічний зміст.

Приміщення колишньої синагоги на вул.А.Барбюса,23 сьогодні займає релігійна організація євангельських християн Церкви Божої м.Чернівців. На другому поверсі будівлі частково збереглись альфрейні розписи на стелі та стінах. Львівські фахівці, що проводили попередню вибіркову розчистку поверхні стін та стелі, стверджують, що існує два різночасових нашарування фарби.

Збереглись різноманітні символічні зображення: орнаментика, вазони, рослинні мотиви, стилізовані колони з капітелями, музичні інструменти, корона та живописна сюжетна композиція на східній стіні, де колись розміщувався Арон-Гакодеш (івр. – "Святий Ковчег") – спеціальна шафа для збереження та використання в молитовній літургії Свитку Тори.

Приміщення бувшої синагоги на вул.А.Барбюса,31 (перша кам’яна синагога у Чернівцях) знаходяться у приватній власності, де на сьогоднішній день розміщуються майстерні по обробці каменю та виготовленню столярних виробів.
Пожежа 2006 року відкрила фрагменти чудово збережених альфрейних розписів на стелі пам’ятки. Насиченість кольорових зображень вазонів, орнаментів рослинного та геометричного характеру, свідчить про високу якість застосованих матеріалів.
Після обстеження та розмови фахівців з головою релігійної громади іудейського культу, головним рабином Чернівецької області Н.Кофманським встановлено також і те, що альфрейні розписи в інтер’єрі діючої синагоги на вул.Л.Кобилиці,53 також потребують проведення реставраційних робіт.

Наразі вивчається питання щодо джерел фінансування зазначених робіт.
Редактор: misha
24-10-2011, 13:51
Коментарів 0 Переглядів 3 608

Теги -

Відсьогодні, 24 квітня, на 10 пунктах пропуску з Молдовою кожен автобус зможе обрати час перетину кордону

По вулиці Героїв Майдану ускладнений рух
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.