На ринках міста уже впродовж двох тижнів продають свіжі ранні овочі.
Продавець ринку "Центральний" Марія розповіла, що помідори їй постачають з Івано-Франківщини, а редиску – з Криму. Лабораторія щодня перевіряє цю продукцію на рівень нітратів. "За два тижні не знайшли порушень в овочах, які я продаю", – каже продавець.
Лабораторії міських базарів запевняють, що всю цю продукцію перевірили: рівень нітратів у овочах не перевищує дозволеного.
– Нині всю овочеву продукцію на ринках суворо перевіряють на нітрати, – розповідає Ольга ЦАПЕНКО, завідувач лабораторії ринку на вулиці Зеленій. – Наразі ми не зустрічали жодного випадку, коли в овочах на нашому ринку була перевищена норма нітратів. Скажімо, зелена цибуля, яку привозять на базар із буковинських сіл, у середньому має показник 270-366 міліграмів нітратів на кілограм ваги овочів, тоді як норма – 800. Показники редиски – 730 міліграмів нітратів на кілограм, а їхня нітратна норма – 1260.
Завідувач лабораторії не радить купувати ранні овочі у продавців просто на вулиці.
Микола КОБИЛЮК
Як захиститися від нітратів: для дитини обмежуйте споживання тепличних овочів;
споживайте сезонні овочі;
якщо є підозра, що ви купили багаті на нітрати овочі, зберігайте їх протягом короткого часу в прохолодному темному місці, краще – в холодильнику;
вимочування овочів у 1%-му розчині аскорбінової кислоти зменшує в них вміст нітратів на 40-60 відсотків. А вимочування овочів у 1%-му розчині столової солі та аскорбінової кислоти протягом доби знизить в них вміст нітратів майже на 90 відсотків;
салати готуйте безпосередньо перед вживанням та з’їдайте відразу;
соки зберігайте в холодильнику.
Вартість ранньої
городини, грн за кг
зелена цибуля 2
редиска 5
капуста 18
помідори 16
огірки 16
ягоди від 70
8-04-2011, 12:12
0
2 102