Авто | Нерухомість | Робота
RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець Вхід через ВКонтакте
Головна | Приватні оголошення |Приватні оголошення Тури з Чернівців | Історія успіху | Історія успіху Афіша | Пропозиція тижня | Послуги | Журнал "Давай Одружимось!" |
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |
У поселенні трипільської культури поблизу села Коновка, що на Кельменеччині, буковинські археологи виявили уламок посудини з подвійними вінцями. Науковці здійснили дослідження і дійшли висновку, що це фрагмент керамічного горщика з подвійними вінцями на горловині. А у давнину такий горщик був… самогонним апаратом.

Подібної знахідки на Буковині ще не було. Дослідили, що самогонний апарат використовували ще у четвертому тисячолітті до нашої ери. Отож шість тисяч років тому на території сучасної Буковини вже користувалися самогонним апаратом.

– Раніше таких знахідок трипільської культури ми не виявляли, – розповідає автор дослідження, кандидат історичних наук Микола ІЛЬКІВ. – Уламок посудини з подвійними вінцями – річ, на перший погляд, для нас незрозуміла. Однак під час досліджень ми знайшли дві аналогії цій знахідці, і ці аналогії – дистиляційні (самогонні) апарати. Перший з таких відомих апаратів походить із Месопотамії і датується приблизно 3500 роком до нашої ери. За роками месопотамський апарат близький до нашої знахідки.

Апарат діяв досить просто. Корчагу із суслом, накриту півсферичною покришкою, нагрівали на вогнищі. Випари спирту, які підіймалися, конденсувалися на стінках покришки-охолоджувача і стікали в канавку між подвійними вінцями. Звідти рідина зі значним вмістом алкоголю через зливний носик скрапувала в окрему ємність. Цікаво, що через сильний термічний вплив керамічне тісто трипільського глечика стало крихким.

– Гадаю, зловживань алкоголем не було, – зауважує Микола Ільків. – По-перше, такі дистиляційні апарати не дозволяли отримувати спиртне у значній кількості. По-друге, для цього необхідно багато харчових продуктів. І по-третє, такі напої призначалися, очевидно, для певних культових церемоніальних дійств. Трипільці вже знали, наприклад, таку культуру, як коноплі. Отримані з різних смол олії, незважаючи на приємний запах, теж мали сильні токсичні та галюциногенні властивості. Ймовірно, алкогольні напої використовували з аналогічною метою – спілкування з потойбічним світом у стані сп’яніння чи трансу.

– Старожитності трипільської культури належали осілому землеробському населенню, – пояснює Микола Ільків. – Його високий економічний розвиток дозволяв отримати надлишок продуктів харчування насамперед у вигляді збіжжя та перетворити його на хмільний напій, який завдяки перегонці набував міцності та чистоти. Трипільці вирощували різні сорти пшениці, ячменю, жита і вівса, із яких могли робити сусло. 
Валерія Чорней
Рейтинг:
(голосів: 1)
8-04-2011, 12:04
Коментарів 0 Переглядів 1338

загрузка...
Популярне Коментують
• Новини
«Свиноматка» на бусику і Мак’явеллі за фіранкою. Блог Мостіпаки
Про головні події минулого тижня - у блозі Олександра Мостіпаки
загрузка...
Свято морозива "Рудь" об’єднало чернівецькі родини (новини компанії)

У Чернівцях 12 травня пройшло "Мегасвято Морозива" від компанії "Рудь" - найбільшого виробника "солодкого холоду". Вкотре компанія "Рудь" подарувала мешканцям та гостям міста незабутні враження та яскраві емоції
З таким молодим поколінням на Україну чекає успіх (на правах реклами)

У Чернівцях вже вдруге відбувся "Форум стартапів", який організувала філія Міжнародної освітньої мережі Бізнес-шкіл для дітей та підлітків "Miniboss Business School" у м.Чернівцях за сприяння [b]Європейської Асоціації Розвитку Бізнесу (ЄАРБ).
Чернівчан та гостей міста запрошують на "Форум стартапів" для дітей і підлітків (на правах реклами)

28 квітня 2018 року о 11:00 год., в ресторанному комплексі "Palazzo" (м.Чернівці, вул. Руська, 242) за сприяння Європейської Асоціації Розвитку Бізнесу відбудеться Форум стартапів, який організовує філіал Міжнародної освітньої мережі Бізнес-шкіл для дітей та підлітків Miniboss Business School у м.Чернівці.
І знесла курочка яєчко, не золоте, а просте... (на правах реклами)

Куряче яйце – це справжня скарбничка вітамінів та мікроелементів. У цьому продукті високий вміст вітамінів групи А, D, Е, фолієвої кислоти, вітамінів В3, В12, біотину і холіну.
Ідеальна шкіра обличчя – тепер це реально! (на правах реклами)

Здорова пружна ідеальна шкіра обличчя – це візитівка будь-якої людини. Щоб досягти такого результату, часто витрачають неймовірно великі кошти на косметичні засоби для догляду за шкірою, які, на жаль, не завжди ефективні...
Ощадбанк діє: Голову правління Ощадбанку Андрія Пишного визнано Банкіром року (прес-реліз)

Голова правління Ощадбанку Андрій Пишний посів І місце в номінації "Банкір року" рейтингу "Фінансовий Оскар 2017" від ділового тижневика "Бізнес".
Lifecell першим запустив 4.5G у Чернівцях (новини компанії)

31 березня lifecell запрошує всіх бажаючих мешканців Чернівців взяти участь у промо-акції, що відбудеться на перетині вул. Героїв Майдану та проспекту Незалежності з 12:00 до 18:00
Передменстуральний синдром: що відбувається у вашому тілі?

Предменструальний синдром – це складний патологічний симптомокомплекс, що з’являється за 1-14 днів до менструації і зникає відразу після її початку.
Рубрика здоров'я ...