Авто | Нерухомість | Робота
RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Приватні оголошення |Приватні оголошення Тури з Чернівців | Історія успіху | Історія успіху Афіша | Пропозиція тижня | Він+Вона | ПРО ЧЕРНІВЦІ |
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |
У поселенні трипільської культури поблизу села Коновка, що на Кельменеччині, буковинські археологи виявили уламок посудини з подвійними вінцями. Науковці здійснили дослідження і дійшли висновку, що це фрагмент керамічного горщика з подвійними вінцями на горловині. А у давнину такий горщик був… самогонним апаратом.

Подібної знахідки на Буковині ще не було. Дослідили, що самогонний апарат використовували ще у четвертому тисячолітті до нашої ери. Отож шість тисяч років тому на території сучасної Буковини вже користувалися самогонним апаратом.

– Раніше таких знахідок трипільської культури ми не виявляли, – розповідає автор дослідження, кандидат історичних наук Микола ІЛЬКІВ. – Уламок посудини з подвійними вінцями – річ, на перший погляд, для нас незрозуміла. Однак під час досліджень ми знайшли дві аналогії цій знахідці, і ці аналогії – дистиляційні (самогонні) апарати. Перший з таких відомих апаратів походить із Месопотамії і датується приблизно 3500 роком до нашої ери. За роками месопотамський апарат близький до нашої знахідки.

Апарат діяв досить просто. Корчагу із суслом, накриту півсферичною покришкою, нагрівали на вогнищі. Випари спирту, які підіймалися, конденсувалися на стінках покришки-охолоджувача і стікали в канавку між подвійними вінцями. Звідти рідина зі значним вмістом алкоголю через зливний носик скрапувала в окрему ємність. Цікаво, що через сильний термічний вплив керамічне тісто трипільського глечика стало крихким.

– Гадаю, зловживань алкоголем не було, – зауважує Микола Ільків. – По-перше, такі дистиляційні апарати не дозволяли отримувати спиртне у значній кількості. По-друге, для цього необхідно багато харчових продуктів. І по-третє, такі напої призначалися, очевидно, для певних культових церемоніальних дійств. Трипільці вже знали, наприклад, таку культуру, як коноплі. Отримані з різних смол олії, незважаючи на приємний запах, теж мали сильні токсичні та галюциногенні властивості. Ймовірно, алкогольні напої використовували з аналогічною метою – спілкування з потойбічним світом у стані сп’яніння чи трансу.

– Старожитності трипільської культури належали осілому землеробському населенню, – пояснює Микола Ільків. – Його високий економічний розвиток дозволяв отримати надлишок продуктів харчування насамперед у вигляді збіжжя та перетворити його на хмільний напій, який завдяки перегонці набував міцності та чистоти. Трипільці вирощували різні сорти пшениці, ячменю, жита і вівса, із яких могли робити сусло. 
Валерія Чорней
Автор: Наталія Шморгун

Рейтинг:
(голосів: 1)
8-04-2011, 12:04
Коментарів 0 Переглядів 1589

Півтори сотні хворих - у Чернівцях: географія поширення нових випадків COVID-19
Половина нових інфікованих, яких виявили напередодні - чернівчани, ще пів сотні - жителі Кіцманщини
Вісім місяців з початку епідемії COVID-19 на Буковині: де найчастіше інфікувалися люди
Головна санітарна лікарка Буковини назвала місця, де жителі області найчастіше заражалися і продовжують заражатися коронавірусом
В Україні настав «день тиші» перед місцевими виборами: що потрібно знати
За проведення будь-якої агітації напередодні дня виборів порушників будуть штрафувати
Популярне Коментують
• Новини








І пільговий проїзд, і талони на ікру…Блог Юлії Леськової
Часто буваю випадковим свідком різних розмов між пасажирами громадського транспорту
Ребус  із  багатьма  невідомими
Наші вибори – то завжди певна загадка
«Ніщо так не дивує людей, як їхній вибір»
Як виявилося, темою дискусії стали вивішені на дошці оголошень листівки з кандидатами в депутати.
загрузка...
«Повзуча» інфекція – герпес. Причини, симптоми. Де можна здати аналізи в Чернівцях?*

Про симптоми, профілактику та лабораторні дослідження герпесу – у матеріалі.
Контроль за фінансами та компетентна бухгалтерія: як підприємцям успішно вести бізнес під час карантину*

Як вести бізнес під час карантину, щоб не опинитися на мілині, розповіла [b]засновниця та директорка консалтингової компанії "DARCHUK consulting" Галина ДАРЧУК.
Брендинг сьогодні: 6 актуальних запитань-відповідей*

Про що важливо пам'ятати, наважуючись на зміни образу торгової марки розповідають Ігор і Наталя Суворови, власники брендингового агентства Wizart.
Нове обладнання і дійсно круті майстри: як працює автосервіс «Мак-авто» у Мамаївцях?*

Засновник "Мак-авто" розповів про створення автосервісу та роботу найновіших верстатів.
Повне сучасне професійне обстеження за декілька годин? «Західний судинний центр»*

Уже цієї осені на відвідувачів "Західного судинного центру" чекають кілька цікавих і важливих пропозицій.
Комерційна сонячна електростанція – виграшне рішення для вашого бізнесу!*

Якщо вас зацікавило рішення економії електроенергії шляхом встановлення сонячних станцій, пропонуємо здійснити попередній розрахунок та аналіз економічного ефекту від будівництва СЕС на вашому підприємстві та розглянути різні варіанти комерційних пропозицій, надані компанією "ДімТек".