RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Із початком Великого посту на пісні продукти – овочі, фрукти, бобові, крупи, гриби – великий попит, через що ціни на них трохи зросли. А ось непісна їжа – яйця, молочні та м’ясні вироби – помітно менше купують, відповідно, їх і продають за нижчими цінами.

"Підвищимо ціни – взагалі нічого не продамо"

"Курочку, купуйте пісну курочку без жиру!" – вигукує жіночка на ринку на вулиці Червоноармійській, тримаючи у руках дві курки. "По чому ваші "пісні" курочки?" – запитую. "Продавала по 35 гривень, а тепер віддаю за 25-30 гривень, – каже жінка. – У піст люди менше купують м’яса. Тому змушена віддавати дешевше, тільки продати би".

– Через піст м’ясо купують значно менше, – скаржиться продавець Павліна. – Але ми не можемо знижувати вартість м’яса, адже ціни виробників не падають. Тому поки що замовлятимемо менше м’яса або взагалі тимчасово перейдемо на іншу продукцію.

Щодо риби, то її поки що теж не почали більше купувати. Адже під час строгого посту не можна її вживати. Тому й ціни майже не змінилися. Принаймні продавці стверджують, що ціна на оселедець – 22 гривні за кілограм – залишилася незмінною з осені. Хоча, пригадуємо, ще взимку його можна було купити за 19 гривень.

– Ціни поки що ми не підвищуємо, – запевняє продавець Марія Дмитрівна. – Якщо на гуртових ринках усе подорожчало, то ми ще тримаємося. Бо якщо підвищимо ціни, взагалі нічого не продамо. Хоча рибу в суворий піст і не можна, але їсти ж щось треба. Тож рибу як купували, так і купують. Єдине, що подорожчало на гривню, – це мойва і путасу. А хек, навпаки, на гривню подешевшав.
А ось чого на базарі хоч відбавляй, то це молочних продуктів. На кожному кроці стоять жіночки із пляшками молока, запевняючи, що продають його за найнижчими цінами.

– Молочні продукти почали купувати значно менше, – зітхає продавець Юлія. – Нічого не йде. Ціни вже знизили, наскільки це можливо. Півторалітрову пляшку молока продавала по 10 гривень, а тепер по вісім, а то й по сім гривень. Грудка сиру коштувала 20, тепер – 12 гривень. Сметана була по 30 гривень, зараз віддаю за 25 і навіть за 20 гривень. Одні збитки. Вдома постять, тому все несу на базар. Але покупців немає – також постять.

Ціна на магазинні та домашні яйця помітно відрізняється. Якщо магазинні нині коштують 55 копійок, то домашні продають по 1,1 гривні, а то й по півтори.

Овочів, вирощених на городі, вже не залишилося

А ось овочі дорожчають. Наприклад, свіжу капусту продавали по 7-8 гривень, тепер – 12-13 гривень. Продавці пояснюють це тим, що нині не сезон і її дуже мало залишилося.

Щодо квашеної капусти, то вона також подорожчала з 15 до 17 гривень за кілограм – через те, що її мало.
Зростають ціни і на цибулю, моркву, буряк, картоплю.

– Щодня ціни зростають на 50 копійок, – каже продавець Тетяна. – Бо овочів, вирощених на городі, вже не залишилося, доводиться привозити. Люди менше купують овочі – лякаються цін. Не кожен може їх придбати. Не знаю, як бути далі.
Квасоля, стверджують продавці, коштує від 8 до 10 гривень за літрову банку. А ось ціна гороху може зрости на гривню.

– Горох подорожчав на 50-70 копійок, – розповідає продавець Оксана. – Поки що у мене старі запаси, тож продаю кілограм гороху по чотири гривні. Але на фірмі вже попередили, що ціна наступної партії зросте на гривню. Також майже вдвічі подорожчали вівсяні пластівці – з 8 до 10-12 гривень за кілограм.

Яблука почали купувати трохи більше – адже це пісний продукт, та й вітамінів хочеться. І ціна на них зросла: якщо восени яблука сорту "голден" коштували 6-7, то зараз – 10-12 гривень за кілограм. Підвищилася ціна і на сорт "айдаред" – з 10 до 13 гривень. Зате подешевшали на п’ять гривень горіхи.

Проте чимало людей все ж не постять. "Постять здорові, а хворому можна й не постити. Бо як не їстиме добре, взагалі загнеться", – кинув перехожий, почувши мою розмову з продавцями.
Галина МАРКІВ

Коментар

Володимир Вілігорський, начальник оргвідділу облінспекції з контролю за цінами:

– Згідно з нашим моніторингом цін, вартість продуктів не мала би зростати. Передумов для цього немає. Підвищення цін на певну продукцію – це сезонне явище. На жаль, ми не можемо встежити за усіма продавцями, які підвищують ціни. Тому пораджу шукати совісних підприємців. Найнижчі ціни – у супермаркетах.
Ціни на магазинні та домашні яйця відрізняються, бо домашні – поживніші. Хоча хтозна, чим люди годують вдома курей. Не завжди те, що дорожче, корисніше.
Щоби чернівчани могли придбати продукцію виробника, на ринку "Головний" організовуємо ярмарки. 

Ціни на пісні продукти (грн/кг):

 кальмари – 45;
 мойва – 15;
 путасу – 16;
 хокі – 28;
 хек – 28;
 оселедець – 22;
 хамса – 15;
 кілька – 17;
 горіхи – 55;
 вівсяні пластівці –10-12;
 картопля – 4-6;
 квасоля – 8-10;
 капуста квашена –12;
 цибуля – 8;
 морква – 6;
 буряк – 6;
 гриби (0,5 л) – 7.
12-03-2011, 11:27
Коментарів 0 Переглядів 2 047

Теги -
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.