RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

– У зв’язку з відсутністю карточок, які сьогодні не роздали, прошу зареєструватися вручну, – так розпочав третього березня чи то поновлене сесійне засідання міськради, чи то збори депутатів секретар міськради Віталій Михайлішин.
До сесійної зали прийшли лише представники "Батьківщини", "Нашої України" та Партії регіонів. "Вручну" зареєструвалися 38 депутатів, ще двоє підійшли пізніше.

Не приєдналися до колег депутати із фракцій "Свобода" і "Фронт змін". Не було у залі жодного працівника міськради, керівників її управлінь та департаментів. Мер Микола Федорук нині у відрядженні в Києві. Компанію журналістам в останніх рядах склали прокурор міста та ще кілька осіб. А ще на півгодини на початок засідання завітав перший заступник губернатора Георгій Галиць. "Смотрящий" прийшов", – зашепотіли в рядах.

– Багато років депутати міськради з тих чи інших причин не могли впливати на події в місті, – впевнено декламував із трибуни заступник керівника фракції Парії регіонів Василь ДУТЧАК. – Із першого дня в новообраній раді ми взялися виконувати зобов’язання перед нашими виборцями. Але з першого дня мер почав вести незрозумілі дії. Ми дійшли висновку, що ця людина не здатна жити за демократичними принципами.

Не скупилися у критиці відсутнього мера й Анатолій Чесанов та Василь Максимюк – депутати вже не першого скликання. І таке раптове "прозріння" не може не викликати запитань. Чому це раніше ті самі депутати не могли впливати на події, а тепер – можуть.

Депутати голосували синхронно "за"

Система голосування не працювала, і депутатам довелося голосувати, підіймаючи руки. Спочатку ставили тільки одне запитання: "Хто за?" Про те, що може бути "проти" та "утримався", забули. Та й потреби не було: руки і так усі піднімали синхронно "за".
Попрацювали депутати на славу: пройшли весь порядок денний, пошукали спосіб притягнути до відповідальності чиновників міськради, які проігнорували засідання. Роботу першого заступника мера Миколи Попадюка з прибирання снігу визнали незадовільною. Проголосували за трансляцію засідань виконкому он-лайн. Наклали "популістський" мораторій на підвищення житлово-комунальних тарифів. Створили тимчасові контрольні комісії з вивчення діяльності Калинівському ринку, аеропорту та відділу інформації міськради.

Проте керівник фракції "Фронт змін" Олексій КАСПРУК сумнівається, що рішення набудуть чинності:

– Ця сесія, на нашу думку, є нелегітимною. І, відповідно, всі питання, які розглядають, є нелегітимними, бо потім неможлива процедура їхньої реалізації. Наприклад, людям виділять земельні ділянки, а потім якийсь незадоволений сусід може це рішення спокійно оскаржити в суді. І людина залишиться без землі.

Уже вкотре звільняли Ринжука

Зважаючи на ажіотаж довкола Калинки й аеропорту, журналісти 14 ЗМІ міста склали звернення до депутатів із проханням залучити їх до участі в роботі тимчасових контрольних комісій. А у випадку з відділом інформації – як експертів. Звернення журналіст "МБ" передала Віталієві Михайлішину за годину до засідання, а перед цим зареєструвала його у канцелярії міськради. Пан Михайлішин обіцяв оприлюднити документ на депутатському зібранні, проте цього не зробив. Комісії сформували винятково з числа депутатів.
Пізніше депутати пообіцяли розглянути журналістське звернення на постійних комісіях. Переконували, що зацікавлені у співпраці. Час покаже.

Комісію з вивчення стану справ в аеропорті очолить Василь Дутчак. Він заявив, що аеропорт перебуває у глибокій кризі. Підтвердження того – нещодавній виїзд літака зі злітної смуги. За словами депутата, на реконструкцію підприємства витрачено з міського бюджету понад 30 мільйонів гривень. "Скільки з цих коштів витрачено на забезпечення безпеки польотів, невідомо. Чому не завершено реконструкцію злітно-посадкової смуги? Чому вчасно не розпочато заміну освітлювальної системи? Де гарантія, що ці роботи, на які цього року також планують виділити кошти, завершать?" – запитував із трибуни сам себе Василь Дутчак.

Анатолій Чесанов, який очолював комісію з вивчення діяльності Калинівського ринку в минулому скликанні, очолить її і нині. Він запропонував терміново звільнити не тільки директора ринку Івана Ринжука, але й працівників міськради Євгена Прокопця, Євгена Крамаренка.

– За приблизними підрахунками, міський бюджет за останні півроку недоотримав приблизно 50 мільйонів гривень. А за останні два-три роки ця сума може бути в десятки разів більшою, – озвучив А. Чесанов. – Виникає запитання: в якій кишені осідають ці гроші?

За словами А. Чесанова, незважаючи на результати перевірок, які виявили значні зловживання, щороку відбувається атестація керівника ринку, і мер продовжує з ним контракт. "За ці роки до міського бюджету не дійшло приблизно 200 мільйонів доларів", – продовжував шокувати цифрами депутат. А наприкінці заявив, що під час роботи у попередній комісії йому погрожували по телефону. "Якщо після цього виступу знову буде на мене та мою сім’ю тиск, я змушений буду звернутися до правоохоронців за захистом", – попередив А. Чесанов.

Натомість Олексій Каспрук турботу представників депутатської більшості про комунальні підприємства пояснює інакше: "Питання зі створення тимчасових комісій у наступному: нині більшість намагається взяти під контроль основні комунальні активи Чернівців. Те, що ми почули про необхідність терміново змінити керівника Калинівського ринку – це є першим кроком для подальшої приватизації підприємства".
Марина Карасьова

Чи легітимне було засідання сесії?

Ілона САРАФІНЧАН, начальник юруправління міської ради:

– Продовження третього березня першого пленарного засідання 4 сесії міської ради у визначений спосіб та за відсутності міського голови, а також за наявності оголошення міського голови про продовження засідання 10 березня о 10.00 є порушенням вимог законодавства. А такі засідання не є сесією ради, а лише зборами депутатів, до компетенції яких не належить вирішення питань, віднесених законом до повноважень ради. Прийняття в такому разі будь-яких рішень зумовить відсутність виникнення щодо них будь-яких правових наслідків.

Василь Блауш, прокурор міста Чернівці:

– Щодо легітимності сесії, це визначають депутати. У нас стояло питання, згідно з нашим приписом, поновити роботу сесії. Її поновлено сьогодні, і на цьому питанні поставлено крапку… Є закон, який передбачає перерву не більше однієї години. Була збільшена перерва і у зв’язку з цим постало питання поновити роботу. Яким чином – це вже питання міського голови і тих посадових осіб, до компетенції яких належать ці питання".
4-03-2011, 18:06
Коментарів 0 Переглядів 1 729

• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні



Чому про гуманітарні швидкі допомоги з Італії мовчать фігуранти справи?

Швидкі допомоги нібито направили на фронт, але доказів цьому ніхто не хоче надавати
ВІДЕО Переглянути все відео

Живуть весело, дружно й ніколи не сваряться

"Країна Мрій" – це справжня казкова територія з сучасними атракціонами на будь-який смак. Тут є багато цікавого: велика батутна арена, лазертаг, лабіринт, інтерактив, ніндзя-парк, тарзанка та багато іншого. Для наймолодших гостей є спеціальна дитяча зона з атракціонами, адаптованими до їхнього віку.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Втомлюєтеся від нудного перебування в чергах для проходження медичного огляду? Ми маємо для вас відмінну новину! Тепер у Чернівцях доступна нова послуга - медичний огляд, який займе менше 30 хвилин!