
За даними ВООЗ, нестача заліза в організмі (так званий латентний дефіцит) спостерігається у 60% населення нашої планети, а залізодефіцитна анемія – у 30%.
Залізо є вкрай важливим мікроелементом, який забезпечує безперебійне функціонування нашого організму.
Про це ідеться в інформації, яку підготував лікар-методист ДУ "Чернівецький обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України", д.мед.н., професор кафедри гігієни та екології БДМУ Тарас Кметь, пише molbuk.ua
Зокрема, залізо:
• бере участь в утворенні еритроцитів (червоних кров’яних тілець) та гемоглобіну, який забезпечує перенесення кисню до клітин та органів;
• впливає на швидкість процесів старіння (прискорює розвиток мітохондріальних розладів та дегенеративних захворювань);
• забезпечує ефективність роботи імунної та м’язової систем;
• забезпечує синтез гормонів та утворення низки ферментів.
👌Добова потреба цього мікроелементу для чоловіків складає 15-20 мг, для жінок – 17-25 мг (особливо зростає потреба в залізі в період менструації).
Дефіцит заліза в раціоні або неспроможність організму до його засвоєння є фактором ризику виникнення залізодефіцитної анемії, що в кінцевому результаті призводить до кисневого голодування тканин.
До групи ризику залізодефіциту належать:
• вегани і вегетаріанці
• регулярні донори крові
• немовлята
• діти та підлітки
• жінки репродуктивного віку
• вагітні
• спортсмени
• люди з хронічними захворюваннями травного тракту, серцево-судинної системи.
Найбільш поширеними симптомами дефіциту даного мікроелементу є:
• блідість слизових оболонок та шкірних покривів;
• сонливість;
• ламкість нігтів і волосся;
• зниження концентрації уваги;
• прискорення серцебиття;
• швидка втомлюваність, кволість;
• головний біль та запаморочення.
Якщо у вас або вашої дитини визначили зазначений симптомокомплекс, зверніться до сімейного лікаря з метою призначення препаратів заліза.
Не приймайте таблетки заліза самостійно, адже таким чином можете собі зашкодити!
З профілактичною метою рекомендуємо систематично включати у раціон харчування продукти, які багаті на даний мікроелемент:
• продукти тваринного походження: червоне м'ясо, (особливо яловичина), риба, печінка, яйця (особливо жовток);
• сухофрукти, як-от курага, чорнослив, родзинки;
• горіхи, зокрема волоські, фісташки;
• яблука, ядра гранату.
Але варто пам'ятати, що надмірне надходження заліза до організму може зумовити:
• потемніння емалі зубів та гіперпігментацію шкіри;
• загострення симптомокомплексу при хворобах Паркінсона та Альцгеймера;
• пригнічення антиоксидантної системи організму;
• виникнення новоутворень.
Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram