«Знайти ідеальний рецепт сиру нелегко»: буковинська родина виготовляє натуральні козячі сири

Новини Чернівців
1 836
0

Росошанська родина Бурлак вісімнадцять років розводить кіз. А все почалося з однієї кізочки, подарованої тещею Олександра Бурлаки. Так майже два десятки років сім’я виготовляє й продає крафтові сири.

"Мати моєї дружини Галини подарувала нам одну козу. Далі їхня кількість зросла до 14. Десять років тому ми тримали ще й дві корови, але з ними було важче. З козами набагато легше. Вони не такі вибагливі. З козами є чимало роботи. Треба дати їсти, води, доглядати, згромадити, почистити, заготовляти корми", – розповідає пенсіонер-військовий Олександр БУРЛАКА.

Окрім кіз, родина має ще двох свиней і пів сотні курей.

"Кожна коза має своє ім’я"

Чоловік зазначає, що кожна коза знає своє ім’я.

"Ми розпізнаємо всіх 14 кіз. Кожна має своє ім’я. Коли кличемо певну тварину, вона приходить. Вони дуже розумні", – ділиться пан Олександр.
Родина прокидається о пів на сьому ранку.



"Зранку доглядання кіз займає півтори години. Треба дати їсти, напоїти, подоїти. На доїння йде приблизно година. Потім процідити все молоко та покласти в холодильник. Після обіду я випускаю кіз пастися біля дому. Зараз осінь, листячко падає – для них це рай", – каже Олександр.
Найважче взимку: потрібно більше часу на догляд та прибирання.

"Влітку кози пасуться самі, а взимку їх треба лише годувати, бо молока в цей період вони не дають. Узимку догляду потрібно більше", – зазначає чоловік.



"Козяче молоко дуже корисне"

На Буковині часто роблять бринзу, проте твердих сирів менше.

"Одна коза в середньому дає два з половиною літри молока на день. Воно дуже корисне. У нас зазвичай роблять бринзу, а тверді сири рідко", – каже пан Олександр.



Знайти ідеальний рецепт твердого сиру було нелегко.

"Скільки молока я зіпсував, щоб сир став смачним. На один кілограм сиру потрібно 12–14 літрів молока, це доволі багато. Влітку я робив сир через день, а зараз трохи рідше", – розповідає Олександр Бурлака.



Спочатку чоловік кладе молоко в холодильник на шість годин, щоб воно охололо. Потім зливає у велику тару, нагріває до певної температури та додає фермент.

"Потім треба дати сиру час відстоятися, щоб він просолився. Після цього продукт має дозрівати та коптитися", – говорить чоловік.
Родина продає сир через інтернет та на місцевому базарі.

"Більшість замовлень надходить через соцмережі. У нас є постійні клієнти, і ми часто надсилаємо сири поштою", – зазначає Олександр Бурлака.


Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram
Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач. Ми рекомендуємо Вам зареєструватись або зайти на сайт під своїм ім'ям.

0 коментарів

Ваше ім’я: *
Ваш e-mail: *
Код: Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий
Введіть код:

Новини Дня

23:15
Як схуднути в обличчі: 7 порад, як зробити його меншим
22:57
Буковина посіла дев'яте місце за "Індексом місцевого благополуччя"
22:34
Не від зарплати. Українцям пояснили, від чого залежатиме розмір пенсії після реформи
22:25
Понад двадцять вистав та прем'єра: що покажуть у Чернівецькому драмтеатрі в березні
22:00
У життя чотирьох знаків Зодіаку постукає велике щастя зовсім скоро
21:35
У Міноборони розповіли, як можна повернутись із СЗЧ за спрощеною процедурою
21:16
Зеленський звільнив командувача Обʼєднаних сил ЗСУ
20:58
Названо велику помилку жінок у спортзалі, яка шкодить шкірі
20:44
Кротевич залишає посаду начальника штабу бригади "Азов"
20:22
Домагання в ЛНУ: поліція почала перевірку звинувачень щодо викладача факультету журналістики
20:05
Зволожує і насичує білком: цей напій - справжня знахідка для тих, хто піклується про здоров'я
19:43
Україна отримає 700 мільйонів євро на розмінування від партнерів – Міноборони
19:24
Держборг України перевищив 7 трильйонів
19:05
Прогноз магнітних бур на березень 2025: точні дати та рекомендації
18:45
У Чернівцях відбудеться акція на підтримку військовополонених та безвісти зниклих захисників
18:22
Реєстрація на НМТ-2025: як створити персональний кабінет та які документи зібрати
18:00
Чому мотоблоки Кентавр — вибір українських фермерів?*
реклама
17:59
В Україні продовжить дорожчати продукт першої потреби
17:45
Обікрала могилу військового: у Чернівцях поліція встановила особу зловмисниці
17:38
На Буковині надзвичайники проводять моніторинг екосистем через зростання пожеж на відкритих територіях
17:21
За минулий рік українці здійснили понад 3,6 млрд платіжних операцій в межах країни: яка це сума
16:58
У містечку на Буковині побили адміністраторку відомої мережі магазинів
16:33
П’ять вуглеводних продуктів, з якими худнуть
16:18
У Чернівцях оголосили збір на дрони для бригади, де служить син відомої волонтерки
15:58
Захисника з Буковини посмертно нагородили орденом «За мужність»
Більше Новин

Колонка

Читають Коментують

Свіжий номер

Афіша

політика, влада

економіка

здоров'я

культура

спорт

Каталог фірм