Поліпшити травлення можуть деякі напої, які заспокоять бурхливі процеси у травному каналі та сприятимуть оптимальному засвоєнню поживних речовин. Також є напої, яких варто уникати, бо вони лише посилюють симптоми нетравлення.
Про це розповів гастроентеролог-дієтолог експерт МОЗ Олег Швець.
"Коли їжа або рідина потрапляє в організм, вона рухається по стравоходу до шлунку, де починає розщеплюватися травними ферментами. Звідти потрапляє в кишківник, в якому відбувається основне перетравлення харчової грудки, утворені в результаті поживні речовини всмоктуються в кров. Під час цього процесу бактерії в кишківнику відіграють важливу роль у функції травлення. Порушення композиції мікробіоти і життєдіяльності кишкових бактерій пов’язане з широким спектром патологічних станів від ожиріння до запальних захворювань кишківника", – каже Олег Швець.
Вода та клітковина, твердить гастроентеролог-дієтолог, також важливі в цьому процесі. До напоїв, які сприяють засвоєнню поживних речовин, поліпшують фізіологічні кишкові функції та допомагають запобігти захворюванням, належать:
Вода. На додаток до її важливості для травлення, дослідження вказує на те, що тепла вода допомагає кишковим бактеріям.
Трав’яні чаї та чаї зі спеціями (м’ятний чай, чай з куркумою, імбирний чай і чай з фенхелю). Чаї зменшують запалення та полегшують симптоми розладу травлення.
Сік чорносливу. Він багатий на клітковину, цей напій стимулює дефекацію.
Комбуча. Вона є джерелом багатьох пробіотиків. Дослідження показує, що цей напій також сприяє засвоєнню поживних речовин.
кефір. Містить пробіотики та низку важливих поживних речовин.
Щодо кави наразі одностайної думки експертів не сформовано, каже експерт. Відомо, що кава може стимулювати роботу товстої кишки. Однак потрібні додаткові дослідження, аби зрозуміти, як вона впливає на здоров’я кишківника та як різні сорти кави впливають на травлення.
Яких напоїв варто уникати?
Гази в газованих напоях підвищують рівень шлункової кислоти, викликаючи здуття живота та неприємне бажання відригнути.
Дослідження показують: вживання великої кількості алкоголю здатне посилити кишкові розлади, сприяє запаленню та загалом має негативний вплив на здоров'я кишківника.
При непереносимості лактози важливо пам’ятати, що вживання значної кількості напоїв з коров’ячим молоком може призвести до симптомів розладу шлунково-кишкового тракту.
Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram
26-09-2024, 11:04
0
82 270