RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео |


Фото molbuk.ua

На різних сайтах та в соцмережах можна побачити дедалі більше оголошень про продаж або оренду контейнерів на Калинівському ринку.

"Терміново продам контейнер у хорошому місці. Ціна договірна", – такими повідомленнями рясніє мережа.

Вартість вказують різну, залежно від площі, кількості поверхів, розташування.

"Продам контейнер площею 16 квадратів. Сектор "Клітки". Розташований на початку ряду, у прохідному місці", – йдеться в одному з оголошень. Вартість – майже 500 тисяч гривень.

"Продам 20-тонний контейнер. Наявні ролети, стелажі, полички, відкидні вітрини", – зазначають в іншому оголошенні за 10 серпня цього року. Ціна – понад 700 тисяч гривень.

Про це ідеться у публікації "МБ" від 15 серпня, пише molbuk.ua



"Блокпост з’являється – базар зачиняється"

Кореспондентка "МБ" відвідала ринок. Субота, полудень, гарна погода. У рядах, де продають шкіряний, хутряний верхній одяг, половина контейнерів зачинена. Покупців майже немає. Продавці-азербайджанці запрошують придбати в них шубку.



"Восени приходьте, буде більше товару, – пояснює одна із продавчинь шуб. – Багато азербайджанців поїхали додому продавати кавуни. А хто тут залишився, торгують зеленню".

На запитання, чи справді люди починають закривати свій бізнес на Калинці, жінка відповідає, що багато продавців із сусідніх рядів перейшли на нові місця на ринку. Старі контейнери стоять, бо ніхто не хоче їх ні купувати, ні орендувати.

"Ситуація погіршується, коли з’являються блокпости. У Садгорі стояли часто, на Добробуті. Ставлять блокпост – і базар на кілька днів зачиняють, народу взагалі немає. Тільки жінки ходять продуктовими рядами", – каже продавчиня.

Майже кожному ряду я бачила зачинені контейнери й оголошення про їх продаж або оренду.













"Ви підіть у сектор "Клітки", там усе зачинено на 70 відсотків! – вигукує одна з продавчинь. – Люди повиїжджали й виїжджають далі, чоловіки на фронті! Нікого й нічого немає. Чи занепадає торгівля? Якщо я цього місяця ще нічого ні на копійку не продала, а сьогодні вже десяте серпня, то як гадаєте? Поки війна не завершиться, просвітку не буде".









"У гарному місці ще можна здати"

Пані Марія продає купальники в п’ятому ряду. Сусідній контейнер зачинений. Жінка нудьгує: покупців – як кіт наплакав. Тож охоче говорить про наболіле.

"Дуже багато контейнерів порожніє. Моя подруга поїхала за кордон і навіть не здає, бо що там тієї оренди? Контейнер просто стоїть зачинений, хоча вона й сплачує за місце. Якщо в гарному місці, то ще можна здати за якісь копійки. Бізнесом це вже не назвеш. Раніше здавав два-три контейнери – і на ці гроші можна було жити весь місяць. Зараз торгівлі немає. Багато хто купує в інтернеті. Чоловіків узагалі не видно", – скаржиться пані Марія.

Вона показує блокнот із підрахунками своїх заробітків.

"Дивіться, вчора лише 225 гривень вторгувала. Напишіть, бо люди думають, що тут на базарі торговці сильно збагачуються! Це не бізнес, а намагання вижити. Таке вже триває років чотири. То ковід, то війна", – розповідає жінка.

Молодим тут уже нічого робити, їм треба шукати іншу роботу, переконана жінка. "А я за 2300 гривень пенсії розкошую, тож приходжу тут кілька гривень заробити. Хоча це навіть доповненням до пенсії не назвеш", – зітхає.

"Доки буде Калинка, матимемо де одягнутися"

Продавець взуття Богдан зазначає, що довкола нього у секторі "Клітки" зачинили майже половину контейнерів.

"Шостий, четвертий ряди порожні. Люди перейшли на в інші сектори, на "Добробут" або просто виїхали. Хтось мав кілька точок, тепер залишив одну. Інші допродують, що мають, і будуть зачинятися", – каже.

Чоловік зауважує: "Контейнер тепер можна орендувати за копійки. Якщо раніше тут оренда вартувала 300-500 доларів, то зараз – тисячу-півтори гривень, залежно від площі".

"Часи, коли на ринку крутилися шалені гроші, минули, – каже співрозмовник і додає: – Зважте, що зараз на Буковині з 900 тисяч населення аби пів мільйона залишилося. А переселенці на базар не ходять. Вони або на секонд ідуть, або в бутики. Наші клієнти зараз – це села і Молдова".

Пан Богдан переконаний: ринок треба всіма силами підтримувати, інакше біда.

"Поки буде Калинка, доти Буковина й сусідні області матимуть де одягнутися. Якщо вона загнеться, то те, що зараз у місті коштує три тисячі гривень, вартуватиме десять", – прогнозує продавець.

Офіційно

"Попри все, прибутки підприємства зростають"

Олег Гульпак, гендиректор МТК "Калинівський ринок"


– Скільки на ринку є торговельних місць?

– Станом на перше січня цього року на ринку налічувалося 10 216 торгівельних місць. Із них 9430 – це продаж непродовольчих товарів (зокрема 18 обмінних пунктів валюти, філія "Ощадбанку"), 786 – продаж продтоварів (зокрема 41 точка громадського харчування).

На право користування торговельним місцем укладено 9462 угоди із суб’єктами господарювання, що сплачують податок до бюджету міста. За ці гроші місто може дбати про добробут громади й підтримку ЗСУ.

Підприємці сплачують комунальному підприємству за послуги ринку (утримання торговельного місця в належному стані, відеоспостереження, відшкодовують вартість використаної в торгових об’єктах електроенергії).

– Скільки за місяць підприємці сплачують податків ринку?

– Загальний дохід комунального підприємства у 2021 році становив 152 мільйони гривень, у 2022 році – 189,1 мільйона, у 2023 році – 229,6 мільйона гривень. Станом на перше липня 2024 року дохід становить 123,5 мільйона гривень.

– Чи зменшилася кількість торговельних місць?

– Як бачите, навіть попри ковід і війну прибутки підприємства не лише не впали, але навіть трохи зросли. Вважаю цей результат заслуговує якісного менеджменту, працівників і підприємців ринку, які усвідомлюють, що від роботи підприємства залежить наповнення бюджету, а звідси – підтримка ЗСУ й добробут громади.

Комунальне підприємство організовує роботу ринку на площі майже 40 гектарів. Кількість торговельних місць не зменшується. Суб’єкти господарювання, що припиняють діяльність як ФОПи, припиняють дію договору про надання в користування торговельного місця і мають право вивезти власний торговий об’єкт за межі ринку. Але торговельне місце залишається, і охочі можуть на договірній основі його використовувати.

Під час пандемії ковіду зменшилася кількість тих, хто торгує весільним вбранням і аксесуарами.

У країні війна, тому деякі підприємці виїхали за кордон, хтось перейшов на торгівлю онлайн. Але натомість приходять нові підприємці, зокрема й з окупованих територій. Частина релокованого бізнесу також намагається закріпитися на Калинівському ринку.

Торгові майданчики ринку працюють і утримуються в належному стані. Основна проблема – нестача стоянок для транспорту. Щодня у нас – прибирання, обслуговування вбиралень, електромереж. Тому я вдячний кожному, хто докладає зусиль для роботи підприємства.

– Як бачите розвиток ринку далі?

– Важко щось прогнозувати, коли війна. Але допоки є попит, буде й пропозиція. А наше завдання – створити належні умови для підприємців, щодня працювати й допомагати нашим захисникам.

Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram
Редактор: Галина Олійник
Сьогодні, 17:15
Коментарів 1 Переглядів 2 618

Hаписав: 767, Коментарів: 0, Новин: 0, Сьогодні, 17:47
В новині:
Калинка - це жалюгідне ехо 90-х. Якість товарів досить посередня, а ціни як у Швейцарії. Я розумію вічна война і всі діла, але ще до війни калинка вже нагадувала зачухану помийку, винятком був добробут, але там ціни такі космічні що покупки через інтернет були вигіднішими навіть з доставкою курєром додому. Розсмішили оголошення про продажу кліток за 700 тис., базар в агонії а жадні куркулі просять як за рідну маму.
Ну що ж, котись в історію базар, де тобі уже дуже давно пора бути.

• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Ай – яй – яй – напали на рашку. Блог Ярослава Волощука
Сталося щось неймовірне, фундаментальне та неочікуване – піраміда перевернулася догори дригом
«То є мої гори! Я тут ґазда!»  Блог Юлії Пацаранюк
Цього місяця мені довелося побувати у Високих Татрах на території Польщі.
ВІДЕО Переглянути все відео

Ідея акції в тому, щоб давати нове життя вживаним ноутбукам, планшетам, смартфонам і перетворювати їх на реальний інструмент для навчання. Таким чином можна підтримати родини, яким дійсно потрібен цей подарунок.

Навіщо після 40 років перевіряти очний тиск?– із цими та іншими запитаннями ми звернулися до директорки клініки мікрохірургії ока "Медікус-Чернівці" Анни Віталіївни РИБАРЧУК.

Одним засобів забезпечення комфорту є кондиціонери з функцією обігріву і охолодження. Ці пристрої не лише охолоджують повітря влітку, але й забезпечують тепло взимку, дозволяючи насолоджуватися ідеальним кліматом в оселі або офісі протягом усього року. Розглянемо, як ці кондиціонери можуть покращити ваше життя


Ми допоможемо тобі створити незабутні Reels, TikTok, подкасти, лекції та будь-який інший формат, який ти забажаєш. І найголовніше - ми створимо атмосферу, яка надихає! 🤩

"Контінентал Фармерз Груп" стартувала з посівом озимого ріпаку 2025 року врожаю. Першими сівалки зайшли на поля Компанії в Чернівецькій області. Загалом ріпак планують вирощувати на всіх кластерах "Контінентал" на сумарній площі 34,7 тис га. У підсумку структура посівних площ Компанії на новий сезон передбачає 88,8 тис. га під озимі культури, зокрема 40,9 тис. га — під озиму пшеницю та 13,2 тис. га — під озимий ячмінь.