RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео |


Дедалі більше фермерів на Буковині почали вирощувати кавуни.

Якщо колись на ринку наші кавуни були рідкістю, то зараз кожен другий продавець торгує ягодами, які виросли на полях Сокирянщини, Кіцманщини, Хотинщини, йдеться в публікації "МБ".



"Це важка праця"

Відрізнити такі кавуни від херсонських чи одеських неможливо ні за розміром, ні за смаком, кажуть фермери.

Юрій ЩЕРБАТИЙ має майже чотири гектари поля в селі Круглик на Хотинщині. Чоловік вирощує кавуни з 2008 року.

– Щоб доглядати таке поле, наймаємо людей, бо самі не в змозі. Починали з 50 соток. Далі розширилися до трьох-чотирьох гектарів.

Найскладніше обробляти, сапати поле. Також є труднощі із збором урожаю, бо треба багато людей, щоб зібрати вчасно. Це важка праця. Наші кавуни пізні. Але вони дуже солодкі та не відрізняються від завезених. Цього року врожай у нас дуже гарний. Погода була спекотною, а кавуни таку люблять. А були роки взагалі без врожаю. Коли мало дощів, доводилося все поле передисковувати, – каже чоловік.
Цьогоріч дуже багато фермерів почали вирощувати баштанні, зазначає пан Юрій. Багато з них розширює площі. Через велику пропозицію ягоди на ринках ціни на неї впали.

– Раніше не було так багато кавунів. Ситуація змінилася за два останні роки. Люди побачили, що на кавун є попит, коли зменшилися поставки з Херсонщини, Миколаївщини. Від нас фермери дізнавалися, як вирощувати кавуни, і почали пробувати й собі. Вирощують їх зараз під плівкою, роблять крапельний полив. Я в себе нічого такого не робив. У нас від природи росте. Через велику кількість кавунів на ринку ціни цього року дуже знизилися, – каже фермер.

"Уже у кожному селі люди їх вирощують"

Віталіна і Вадим КИШКИ вирощують кавуни вже понад 16 років. Це стало сімейною справою. Родина засаджує кавунами до гектара поля у Вашківцях на Сокирянщині.




– Роботи на полі дуже багато. Ми самі обробляємо й доглядаємо поле. Висаджуємо з насіння, накриваємо плівкою. Це важка робота. А коли кавун вже зріє, то його ще й ворони можуть дзьобати. За всім треба стежити. Але, слава Богу, цього року маємо дуже гарний урожай. Трохи вплинула спека. Щоправда, деякі сорти можуть згорати. Та все ж тепла погода – це добре для кавунів. Крапельного поливу ми не маємо. Вирощуємо так, як нас навчили рідні. Витрат цього року було дуже багато, бо все подорожчало, насіння з Нідерландів дороге. Але цьогоріч на заході України, особливо на Буковині, фермери масово почали засаджувати поля кавунами. Лиш у нас в селі є 30 людей, які висадили кавуни, – розповідає подружжя.

Продавець Олег має 1,5 гектара поля на Івано-Франківщині, але торгує ними на ринку в Чернівцях.

– Урожай справді гарний, кращий, ніж минулого року. Але в нас вже в кожному селі люди баштанні вирощують. Торік ще можна було щось заробити. А цьогоріч ціна впала, на ринках кавунів дуже багато. А витрати значні! Ми садимо прямим висадом із зернят, тричі сапали поле. Людей не наймали, все своїми силами, родиною працюємо на полі, – каже чоловік.

Кавуни нині висаджують не лише фермери в промислових масштабах, а й пересічні буковинці на невеликих земельних ділянках для власних потреб.

Пан Михайло із села Горішні Шерівці цьогоріч також вирішив опанувати баштанну культуру. Розповідає, що теплий клімат цьому неабияк сприяє.

– Я й раніше намагався висаджувати на городі кавуни. Але вони виростали малі і не дуже солодкі. А от цьогоріч вдалися на славу. Висадив два сорти. Перший – із насіння, другий – із розсади. Дивився багато відео, як це правильно робити. Між кущами залишив відстань близько метра, щоб кавун мав куди плестися. Спочатку поливав по відру води під кожен кущ раз на чотири дні, зараз поливаю раз на тиждень. Удобрював перегноєм і попелом, без жодної хімії. Кілька разів просапував, прополював. Зараз вже є великі плоди до семи кілограмів. Від сусідів чую, що чимало людей теж почали висаджувати кавуни, – каже чоловік.

Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram
Редактор: Аліна Книжник
Учора, 11:05
Коментарів 0 Переглядів 2 783

Теги -

Аварійні бригади працюють над відновленням електропостачання

Кавуни, вирощені на місцевих баштанах, дешевші від завезених із південних областей, та на смак не гірші
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Ай – яй – яй – напали на рашку. Блог Ярослава Волощука
Сталося щось неймовірне, фундаментальне та неочікуване – піраміда перевернулася догори дригом
«То є мої гори! Я тут ґазда!»  Блог Юлії Пацаранюк
Цього місяця мені довелося побувати у Високих Татрах на території Польщі.
ВІДЕО Переглянути все відео

Ідея акції в тому, щоб давати нове життя вживаним ноутбукам, планшетам, смартфонам і перетворювати їх на реальний інструмент для навчання. Таким чином можна підтримати родини, яким дійсно потрібен цей подарунок.

Навіщо після 40 років перевіряти очний тиск?– із цими та іншими запитаннями ми звернулися до директорки клініки мікрохірургії ока "Медікус-Чернівці" Анни Віталіївни РИБАРЧУК.

Одним засобів забезпечення комфорту є кондиціонери з функцією обігріву і охолодження. Ці пристрої не лише охолоджують повітря влітку, але й забезпечують тепло взимку, дозволяючи насолоджуватися ідеальним кліматом в оселі або офісі протягом усього року. Розглянемо, як ці кондиціонери можуть покращити ваше життя


Ми допоможемо тобі створити незабутні Reels, TikTok, подкасти, лекції та будь-який інший формат, який ти забажаєш. І найголовніше - ми створимо атмосферу, яка надихає! 🤩

"Контінентал Фармерз Груп" стартувала з посівом озимого ріпаку 2025 року врожаю. Першими сівалки зайшли на поля Компанії в Чернівецькій області. Загалом ріпак планують вирощувати на всіх кластерах "Контінентал" на сумарній площі 34,7 тис га. У підсумку структура посівних площ Компанії на новий сезон передбачає 88,8 тис. га під озимі культури, зокрема 40,9 тис. га — під озиму пшеницю та 13,2 тис. га — під озимий ячмінь.