RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео |



У Чернівецькому національному університеті імені Ю. Федьковича оголосили конкурс на заміщення семи вакантних посад деканів різних факультетів та одного директора інституту.

Відповідне оголошення розміщене у розділі "Вакансії" на сайті ЧНУ, пише molbuk.ua



Усі попередні декани уже не братимуть участі у виборах. Адже, згідно із законом "Про вищу освіту", декани та керівники навчально-наукових підрозділів, які перебувають на посадах понад 10 років, не можуть брати участі у виборах. А всі ті, хто значиться у списках, уже перевищили цей термін.

Таким чином, не буде більше деканом багаторічний керівник філологічного факультету Борис Бунчук. На своїй посаді він уже 40 (!)
років.



У розмові із кореспонденткою molbuk.ua Борис Іванович наголосив, що більше не може обіймати посаду згідно із законом. Тож ставиться до цього цілком спокійно - мовляв, закон є закон, і так сорок років "деканував", то вже й вистачить.

Те ж стосується і декана факультету історії, політології та міжнародних відносин Олександра Добржанського, який 23 роки на посаді.



"У законі "Про вищу освіту" зазначено, що декан може бути на посаді не більше двох термінів поспіль по 5 років. А в законі "Про середню освіту" ще є дописка, що ті, хто перебував до 2014 року на посаді декана незалежно від того, як були обрані, можуть перебувати не довше, ніж до 31 серпня 2024 року. Усі у нашому переліку підпадають під цей закон. Тож у нас буде семеро нових деканів і один новий директор інституту. Солідне оновлення в університеті, що й казати", - зазначив О. Добржанський.

Професор додав, що має ще чимало наукових планів, тож тепер матиме більше часу для їх реалізації. На запитання, чи може претендувати на крісло декана його син, Сергій Добржанський, науковець запевнив, що син "не претендував і не претендує":

"Син зараз пішов по іншій лінії, в адміністративну роботу. Як то кажуть, відірвався від університету. Він не претендував і тим більше зараз не претендує на посаду декана".

Олександр Добржанський запевнив, що на крісло декана є чимало достойних кадрів.

"Ми готували заміну, але наперед не буду казати, щоби не наврочити. Наші викладачі підготовлені, мають досвід і знають добре деканську роботу. Тож буде кому мене замінити. Зрештою, незамінних людей не буває", - підсумував співрозмовник.

Директор навчально-наукового інституту фізико-технічних та комп'ютерних наук Олег Ангельський розповів molbuk.ua, що на цій посаді вже 10 років. Скільки ще до утворення інституту був деканом - уже навіть не пригадує.



Згідно із даними вікіпедії, у 1997 році він обраний на посаду декана інженерно-технічного факультету ЧНУ. Обіймав посаду декана з 1997 по 2013 рік до моменту розформування структурного підрозділу й організації інституту фізико-технічних та комп’ютерних наук. З 2013 року по сьогодні – директор інституту фізико-технічних та комп’ютерних наук.

Олег Ангельський також зазначив, що є багато достойних претендентів:

"У нас багато докторів наук, професорів, молодих кандидатів, які хочуть стати докторами. Гадаю, в них буде краще виходити керувати, ніж у людей пенсійного віку. А я буду займатися наукою, досягати успіхів на цій ниві".

Декан факультету архітектури, будівництва та декоративно-прикладного мистецтва Ігор Фодчук займає посаду із 2013 року, відповідно, також більше не зможе балотуватися.

"Буде солідне оновлення в ЧНУ": хто із нинішніх деканів більше не зможе очолити факультет


Те ж стосується і Ярослава Зорія, який займає посаду декана факультету фізичної культури та здоров'я людини із 2011 року.



Що ж стосується колишнього декана економічного факультету Руслана Білоскурського, то йому потреби знову йти на вибори немає: зараз він уже ректор. Так як і декан факультету іноземних мов Ірина Осовська і декан факультету педагогіки, психології та соціальної роботи Тетяна Федірчик, які стали проректорками. Відповідно, їхні крісла деканів спорожніли.


Ірина Осовська


Тетяна Федірчик

Як розповів molbuk.ua ректор ЧНУ Руслан Білоскурський, призначення директорів навчально-наукових інститутів і деканів факультетів буде відбуватися згідно із відповідним Положенням, розміщеним на сайті університету.



"Згідно із цим Положенням, претенденти, які відповідають вимогам конкурсу, впродовж місяця подають свої кандидатури. Це можуть бути кандидатури, які йдуть на вибори шляхом самовисування, пропонування ректором або ж трудовими колективами.

Після цього конкурсна комісія допускає до участі у таємному голосуванні. Претендент, який набере понад 50 відсотків голосів виборців, буде визнаний переможцем. Якщо для цього буде потрібно провести два тури - проведуть. Далі із переможцем укладуть контракт терміном до 5 років", - пояснив ректор.

Перелік вакансій:

1. Директор навчально-наукового інституту фізико-технічних та комп'ютерних наук (вакансія буде наявна з 1 вересня). Зараз інститут очолює Олег Ангельський.

2. Декан економічного факультету (раніше цю посаду обіймав Руслан Білоскурський, нині ректор ЧНУ).

3. Декан факультету архітектури, будівництва та декоративно-прикладного мистецтва (вакансія буде наявна з 1 вересня). Зараз цю посаду займає Ігор Фодчук.

4. Декан факультету іноземних мов (досі деканом була Ірина Осовська, яка стала проректоркою).

5. Декан факультету історії, політології та міжнародних відносин (із 1 вересня). Зараз деканом є Олександр Добржанський.

6. Декан факультету педагогіки, психології та соціальної роботи (досі була Тетяна Федірчик, яку призначили проректоркою).

7. Декан факультету фізичної культури та здоров'я людини (вакансія буде наявна з 1 вересня). Зараз деканом є Ярослав Зорій.

8. Декан філологічного факультету (з 1 вересня). Досі цю посаду обіймав Борис Бунчук.

Вимоги до претендента на посаду декана факультету, директора навчально-наукового інституту:

науковий ступінь та/або вчене (почесне) звання відповідно до профілю факультету/навчально-наукового інституту, стаж роботи на науково-педагогічних посадах не менше 5 років, стаж роботи на керівних посадах не менше 1 року, не менше чотирьох досягнень у професійній діяльності за останні 5 років, визначених у пункті 38 Ліцензійних умов провадження освітньої діяльності.

Університет житлом не забезпечує.

Документи приймаються з 12 серпня до 11 вересня.

Раніше новий ректор ЧНУ Руслан Білоскурський в інтерв'ю "МБ" розповів, що в університеті деканів і директорів інститутів обирають за конкурсною процедурою. Кожен зможе позмагатися за ці посади. Трудові колективи таємним голосуванням визначать, кого б вони хотіли бачити своїм керівником.

"З кожним деканом, директором укладемо контракт. У ньому буде записано як цільові показники, яких повинен досягти факультет за п’ять років, так і проміжні показники в кінці кожного року. Якщо показників не буде, із деканами, директорами, які їх не виконали, припинятимемо контракти й оголошуватимемо нові конкурси", - зазначав Білоскурський.

Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram
Редактор: Галина Олійник
14-08-2024, 20:51
Коментарів 0 Переглядів 4 987

• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Проблема віртуального покоління. Блог Ярослава Волощука
Все частіше у засобах масової інформації до нас потрапляють новини про дуже негативні явища поміж частини молодого покоління.
Незрівнянний світ Назарієвої краси. Блог Юлії Пацаранюк
Враження від фільму "Яремчук: Незрівнянний світ краси"
ВІДЕО Переглянути все відео

Одна з найдосвідченіших українських страхових компаній – ОРАНТА оновила умови страхування КАСКО. Страховка для транспортних засобів стала ще більш гнучкою, різноплановою та вигідною. Такий страховий захист підходить як для приватних власників авто, так і для бізнесу, адже має цілий комплекс переваг.

Ваша дитина навчається в старших класах і мріє здобути престижну освіту? Допоможіть їй знайти свій вибір у житті, подавши заявку до Буковинської малої академії наук учнівської молоді.

"Контінентал Фармерз Груп" розширює свої логістичні потужності та розбудовує напрямок залізничної логістики, створивши власний парк вагонів-зерновозів. Компанія вже отримала перші 50 із 250-ти запланованих вагонів-гоперів об’ємом 116 м³.

Не відкладайте турботу про свої зуби на потім! Зверніться до SOLTYS DENTAL STUDIO вже сьогодні, щоб повернути здоров'я своєї ротової порожнини та впевненість у своїй усмішці.