RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео |



Сьогодні, 8 серпня, у культурно-мистецькому центрі імені Івана Миколайчука в Чернівцях презентували фільм "Федькович". Його створили до 190-річчя із дня народження письменника, етнографа, фольклориста та драматурга Юрія (Осипа) Адальбертовича Федьковича.

Про це повідомляє кореспондентка molbuk.ua



"Федькович" – біографічний фільм про особистість Юрія Федьковича в долі українського народу, про його внесок у літературу й культуру України. Режисер – Іван Данілін.





У документальному фільмі показали декілька десятиліть із життя буковинського Кобзаря із деякими художніми елементами.




За сюжетною лінією висвітлили 3 періоди життя Юрія Федьковича: малий Федькович, Федькович середнього віку, коли він був у війську, та Федькович – редактор газети "Буковина".



Загалом знімальний період тривав 10 днів, 5 із них були в приміщенні редакції газети "Буковина", адже саме Юрій Федькович ще наприкінці ХІX століття був головним редактором у цій першій українській газеті краю.





Два дні – на високогір’ї Карпат у Путилі, на родинному обійсті Федьковичів у його хаті, решта - на ще декількох відомих локаціях у Чернівцях.





До розповіді про буковинського Кобзаря долучилися краєзнавці, небайдужі до цієї великої постаті: завідувачка літературно-меморіального музею Юрія Федьковича Леся Колодій, краєзнавець, директор Українського народного дому Володимир Старик, освітянка Оксана Палійчук та багато інших.






Читайте також: "Усе, що маю, покладу на алтар Руси-України": Юрію Федьковичу – 190

"Зйомки провадили на родинному обійсті Федьковичів. Ми ходили горами, це був такий розважально-приємний момент. Провели там майже днину і зафільмували багато моментів. Як філологиня тішуся, що люди сумлінно виконали своє завдання - показати Юрія Федьковича в усіх його геніальних іпостасях. Насамперед як письменника. А письменник - це і поет, і прозаїк, і перекладач, і драматург, і публіцист, і перший редактор першої в краї української газети "Буковина", - зазначила завідувачка Чернівецького літературно-меморіального музею Юрія Федьковича Леся Колодій.





Вона додала, що постать Юрія Федьковича неможливо вивчити за день, два чи навіть тиждень. Його треба пізнавати і вчитися розуміти впродовж усього життя.






"Федькович - це людина, яка створила сама себе. А створивши себе як українця вона створила цілий наш український народ на Буковині", - зауважив історик, голова товариства "Український народний дім у Чернівцях" Володимир Старик.




Фільм буде доступний на всіх платформах, щоб усі охочі могли його подивитися, сказав режисер стрічки Іван Данілін:

"А особливо молодь. І якщо молодь, подивившись цей фільм, після нього захоче взяти книжку Федьковича, почитати його вірші, твори, п'єси, то це буде великий успіх".

"Моє знайомство із творчістю Юрія Федьковича почалося ще на першому курсі, коли я навчався в училищі. Наш вчитель Григорій Агєєв зробив із нами виставу за твором Юрія Федьковича "Люба-згуба". І ми ще тоді, молоді студенти, починали перші кроки на сцені саме із Федьковича. Потім цю виставу повезли на гастролі в Путилу, також у селі Мариничі грали. Це були враження на все життя. А тут так сталося, що управління культури запропонувало зняти фільм про письменника, я погодився.
Процес зйомок став цікавим і захопливим, адже одна із основних локацій була в Карпатах. Шкода, щоправда, що наш оператор забув дрон на зарядці, і ми не відзняли кадри із висоти пташиного польоту", - розповів Іван Данілін у коментарі molbuk.ua




Зйомки фільму відбувалися за підтримки управління культури Чернівецької обласної державної адміністрації та Чернівецького обласного краєзнавчого музею. Фінансування зйомок здійснюється з обласного бюджету за регіональною програмою розвитку культури на 2023-2025 роки.




"Я дуже приємно здивована. Знаю, що фільм робився за дуже короткий час. У стрічці знімалася моя донька - грала кохану Федьковича Емілію. Донька дуже задоволена зйомками. Робота направду потужна, актори чудово грають. У фільмі - багато інформації про письменника, вона цікава, доступна. З побаченого можна багато чого дізнатися про його постать. Я суперзадоволена і рада, що потрапила на презентацію", - поділилася враженнями глядачка Ірина Симанчук.

Які ще заходи відбулися в Чернівцях на честь 190-річчя Юрія Федьковича:

"Там, де смереки тягнуться до зір...": у Чернівцях презентували брошуру до дня народження Федьковича – фото та відео

"Поет-пророк та український державник". У Чернівцях вшанували пам'ять Юрія Федьковича - фото

У Чернівцях програмісти показали, як штучний інтелект бачить муз Юрія Федьковича – фото

Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram
Редактор: Галина Олійник
Учора, 23:12
Коментарів 0 Переглядів 196


Для потреб хлопців із протезами нижніх кінцівок спеціально переобладнали автомобіль
Акцію зі збору коштів на придбання військовим підрозділам територіальної оборони області FPV-дронів тривала десять днів
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Стрічку знімали впродовж 10 днів у Карпатах та на кількох локаціях у Чернівцях


«То є мої гори! Я тут ґазда!»  Блог Юлії Пацаранюк
Цього місяця мені довелося побувати у Високих Татрах на території Польщі.
ВІДЕО Переглянути все відео

Стрічку знімали впродовж 10 днів у Карпатах та на кількох локаціях у Чернівцях

"Контінентал Фармерз Груп" стартувала з посівом озимого ріпаку 2025 року врожаю. Першими сівалки зайшли на поля Компанії в Чернівецькій області. Загалом ріпак планують вирощувати на всіх кластерах "Контінентал" на сумарній площі 34,7 тис га. У підсумку структура посівних площ Компанії на новий сезон передбачає 88,8 тис. га під озимі культури, зокрема 40,9 тис. га — під озиму пшеницю та 13,2 тис. га — під озимий ячмінь.

Одним засобів забезпечення комфорту є кондиціонери з функцією обігріву і охолодження. Ці пристрої не лише охолоджують повітря влітку, але й забезпечують тепло взимку, дозволяючи насолоджуватися ідеальним кліматом в оселі або офісі протягом усього року. Розглянемо, як ці кондиціонери можуть покращити ваше життя

Нещодавно у самому серці Чернівців відкрився новий паб Red Hops! Цей фірмовий заклад від улюбленої крафтової броварні вже став справжнім місцем притяжіння для поціновувачів крафту та гарного настрою. Відкриття пабу супроводжувалося благодійним концертом, на якому виступив відомий гурт "Гуцул Каліпсо". Зібрані кошти, а саме 57150 грн, будуть спрямовані на підтримку тактичної медицини для військових.

Якщо інтернет є необхідним для вашої роботи, навчання чи звичайного життя, рекомендуємо потурбуватися про стабільне підключення до мережі навіть без світла.