RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео |


На Буковині троє людей отруїлися грибами "Маремуха". Торік в області отруїлася лише одна людина - смаженими білими грибами, інформує Чернівецький обласний центр контролю та профілактики хвороб.



"За даними Центру громадського здоров'я МОЗ, у 2023 році в Україні зареєстровано 50 осередків отруєнь грибами з 72 постраждалими, у тому числі 15 дітей, померли 5 дорослих. Наприкінці червня поточного року в Чернівецькій області було зареєстровано 3 випадки отруєння грибами у побуті, внаслідок яких отруїлось 3 людей, з них 1 дитина", - йдеться в повідомленні.

Як уникнути отруєння грибами

У центрі контролю та профілактики хвороб нагадали правила, які допоможуть уникнути отруєння дикорослими грибами:

✔️найкраще відмовитися від споживання дикорослих грибів, замінивши їх грибами, вирощеними штучно, котрі підлягають контролю та продаються в торгівельній мережі;

✔️не купуйте гриби на стихійних ринках.

Якщо ви все ж наважилися самостійно збирати гриби, пам’ятайте:

✔️збирайте лише добре знайомі Вам гриби;

✔️уважно оглядайте їх: звертайте увагу на колір капелюшка, губки, ніжки, за найменшого сумніву одразу викиньте гриб, не залишайте його поряд з іншими;

✔️не беріть занадто молоді чи старі гриби — їх легко переплутати з отруйними;

✔️не збирайте гриби поблизу трас, промислових підприємств, забруднених територій, сміттєзвалищ: гриби вбирають в себе широкий спектр отруйних речовин, зокрема важкі метали;

✔️ не збирайте гриби в посушливу погоду: в цей час гриб пересихає, віддавши воду і збільшивши концентрацію токсинів.

Не куштуйте сирі гриби.

Вдома ще раз ретельно перевірте гриби: всі сумнівні треба викинути. Необхідно ретельно очистити та промити гриби, позбувшись залишків грунту (грунт - природний резервуар життєдіяльності бактерій ботулізму, які у консервованих продуктах продукують ботулотоксин, що викликає тяжке харчове отруєння).

Суворо дотримуйтесь технологічних процесів приготування грибів:

✔️готуйте гриби протягом першої доби після збирання;
✔️варіть гриби не менше трьох разів, щоразу не менше 30 хвилин в новій порції підсоленої води після ретельного промивання;
✔️зберігайте страви з грибами в холодильнику в емальованому посуді не більше як добу;
✔️не вживайте в їжу грибів з роздутих консервних банок;
✔️вживати гриби не рекомендовано вагітним, жінкам, які годують грудьми, та літнім людям. Не варто годувати грибами чи стравами з них дітей до 12 років.

❗Симптомами грибного отруєння можуть бути запаморочення, нудота, діарея, сильна спрага, судоми, посиніння губ, нігтів, похолодіння рук та ніг, галюцинації, розлад або втрата свідомості, порушення дихання та серцевої діяльності. Вони можуть з’являтися в різний час — від 30 хвилин до кількох діб після вживання грибів.

❗Якщо після споживання грибів ви спостерігаєте в себе або своїх близьких симптоми отруєння — негайно викликайте "швидку". Не займайтеся самолікуванням, це небезпечно для життя!

Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram
23-07-2024, 13:43
Коментарів 0 Переглядів 2 096



Внаслідок аварії кермувальник загинув на місці події, а пасажир отримав травми

Внаслідок аварії загинули 17-річна дівчина та 30-річний чоловік
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


«По ліки їду дев’ять кілометрів». Блог Людмили Осадчук
Як живуть мешканці села Чорнівка, яке приєднали до Чернівецької територіальної громади
Долар не буде вищим за 47 гривень. Блог Богдана Сторощука
Які будуть ціни, курс долара та інфляція у 2025 році
ВІДЕО Переглянути все відео

Паровоз не курсував уже понад 60 років

Чернівецька філія Державного підприємства "Івано-Франківський науково-виробничий центр стандартизації, метрології та сертифікації" — це надійний партнер із забезпечення точності вимірювань, сертифікації продукції та відповідності стандартам. Філія запрошує до співпраці місцевих виробників, організації та фірми, які займаються виробництвом, експортом та імпортом, реалізацією продукції.

"Профі-Центр" — це не стереотипне середовище для вивчення іноземної. Насамперед це осередок, який має не тільки ефективну навчальну базу, яку може запропонувати студентам, а й відповідні підтвердження цьому.

Кожен маленький гість отримає солодкий подарунок за віршик чи талант. Варто лиш продекламувати віршик чи розповісти, яким чемним був цього року.