RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео |



Мешканці п’ятиповерхівки на вулиці Головній, 118, потерпають від шуму генераторів.

Люди не можуть відпочити від цього гулу навіть вночі, бо поруч розташований готель, де працює величезний генератор. Його вмикають і вдень, і вночі. І попри скарги у різні інстанції, їм ніхто не допоміг, йдеться у публікації "МБ".



Одинадцята ранку. На вулиці Головній вимикають світло, і підприємці витягають генератори. Поруч з будинком № 118 одночасно їх вмикають п’ять, і всі вони – за 5-10 метрів від будинку на рівні другого поверху. Крім того, працює один генератор від готелю Grand Royal. Він розміщений позаду готелю, але близько до житлових будинків. Генератор великий, адже має освітлювати шестиповерхову будівлю.

Люди вже змирилися з тим, що це відбувається вдень, але найбільше нарікають, на генератор на сусідній будівлі готелю вночі.



"Ми не спимо нормально через гул цього генератора. Зверталися у готель, але це не допомогло. Минулого року в лютому звернулися до міської ради, викликали комісію з Чернівецького центру профілактики та контролю хвороб. Комісія зафіксувала у кількох квартирах перевищення гранично допустимих норм шуму і гранично допустимих концентрацій сірки діоксиду. Джерелом забруднення назвали генератор, розташований на даху готелю. Його дозволили використовувати як альтернативне джерело у денний час – з 8.00 до 22.00, а у разі порушення нічної тиші, звертатися до поліції. Попри припис, його щодня використовують вночі. Ми й до поліції зверталися багато разів, але це не дає результату", – каже мешканка будинку Тетяна Данилюк.



Люди через шум не можуть навіть відчини вікна вночі.

"У спеку ми не могли відчинити вікна. Якщо відчинити вікно – можна задихнутися. Довго тримається цей запах від генератора. Вікна можемо відчинити лише через пів години, як генератор припинив роботу", – розповідає Тамара Ситник.

Пані Тамара каже, що переїхала до Чернівців з Харкова з хворою дитиною.

"Хотіла спокійно жити, але це неможливо. Я зверталася у готель і мені пообіцяли, що будуть працювати лише у робочий час. Але слова не дотрималися, я викликала кілька разів поліцію. У мене хвора дитина, їй потрібен спокій, а тут шум годинами", – пані Тамара показує на вікна, які за кілька метрів від готелю і від бізнес-центру.

У Оксани Пугачової вікна дитячої виходять прямо на готель, жінка зізнається, що вночі діти іноді лякаються гулу генератора.

"Я живу на четвертому поверсі, в дитячій кімнаті такий запах, що неможливо дихати", – скаржиться пані Оксана.

Журналістка "МБ" разом з мешканцями пішла до готелю Grand Royal. На рецепшині дівчина лише пояснила, що генератор вмикається автоматично, щойно вимикається електрика. А вночі готелю дуже необхідне світло, адже приїжджають мешканці, яким потрібно піднятися на ліфті вгору. На прохання мешканців зробити так, щоб генератор не працював вночі, вона нічого пообіцяти не змогла.

На початку липня мешканці вкотре звернулися зі скаргою до поліції. Натомість отримали відповідь, що їхню скаргу перенаправили до різних контролюючих органів, зокрема управління Держпродспоживслужби, екологічної інспекції, управління ДСНС. Але чи допоможе це людям зменшити шум вночі, невідомо.

Люди кажуть, що як і більшість чернівчан, сидять без світла і розуміють ситуацію, проте прикро, коли в готелі поруч серед ночі усе сяє аж занадто і генератор шумить.

Офіційно

Леся Борщевська, начальниця відділу безпеки середовища і життєдіяльності управління Держпродспоживслужби в області:

"Є наказ МОЗ №463 від 22.09.2019 року, де визначені вимоги до розташування генераторів і децибелів, які мають бути вдень та вночі. Але там вказано, що ці вимоги не застосовуються під час надзвичайних ситуацій. У нас зараз воєнний стан, тому ці вимоги станом на сьогодні не актуальні, а значить немає заборони.
Є низка рекомендацій, які можуть знизити рівень шуму від генераторів. Найважливіша вимога – це відстань від вікон житлового будинку, вона має бути максимальною. Тому що генератор, окрім того, що створює шум і вібрацію, ще дає викиди газів і це досить шкідливо.
У цьому випадку мають бути добросусідські відносини. Зі скаргами варто звертатися до органів місцевої влади, адже це вони дали дозвіл на розташування закладу і лише вони мають механізм впливу".

Роман Клічук, міський голова:

"Ми не можемо обмежувати бізнес. Є відповідний закон, у якому встановлений допустимий рівень шуму. Якщо його порушать, то людина має право звернутися до поліції, щоб власникам виписали штраф чи заборонили використовувати генератор".

Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram
Сьогодні, 10:33
Коментарів 0 Переглядів 1 937

• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


НАТО – крок за кроком, або маємо те, що маємо. Блог Ярослава Волощука
Я не випадково у фразі використав відомі слова першого Президента України Леоніда Кравчука
Алея – для стихійних базарників і безхатьків. Блог Надії Будної
Мешканці Гравітону скаржаться, що Алею небайдужості в їхньому мікрорайоні перетворили на стихійний базар
ВІДЕО Переглянути все відео

Ми запрошуємо тебе у простір, де ти реалізуєш всі свої фантазії, а ми тобі у цьому допоможемо. YuKo Studios - це команда, яка буде з тобою на одній хвилі від старту до фінішу. Все це заради того, щоб ТВІЙ контент вийшов на високий рівень.

Разом із перспективами земельного ринку постає ще більше питань: на що слід звернути увагу під час її вибору? Які документи потрібно оформлювати під час купівлі-продажу? Як виглядає портрет надійного покупця? Відповіді на ці запитання для тих, хто хоче придбати земельну ділянку у покроковому гайді цієї статті.

Відкриті простори, спортивні майданчики, дитячі табори та розважальні центри готові прийняти дітей та подарувати їм незабутні літні дні. Ця стаття допоможе вам зорієнтуватися та обрати найкращий спосіб, як провести літо вашій дитині.

Якщо інтернет є необхідним для вашої роботи, навчання чи звичайного життя, рекомендуємо потурбуватися про стабільне підключення до мережі навіть без світла.


Новий заклад "Чорні вівці" на вулиці Воробкевича – це не просто місце, де можна скуштувати свіже прохолодне крафтове пиво, але й насолодитися справжнім гастрономічним святом. У цьому магазині вас чекають не тільки різноманітні види пива, але й велика кількість смачних страв.