RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео |


Фото з фб-сторінки Анни Пелепчук

П’ять років тому відома зоозахисниця із Чернівців Анна Пелепчук відчула себе дуже зле. Їй ні з того ні з сього починало тьмяніти в очах, паморочитися в голові, жінка задихалася, ноги підкошувалися.

Симптоми повторювалися щодня, Анна не могла зрозуміти, що з нею відбувається. Вона обстежувалася у багатьох спеціалістів, була навіть у психолога й психіатра.

Врешті їй порадили здати аналіз на хворобу Лайма. Він підтвердився. Зараз 35-річна чернівчанка лікується, щоби хоч полегшити симптоми захворювання, яке вже стало хронічним.



Свою історію вона розповіла "МБ", пише molbuk.ua



"Тьмяніло в очах, підкошувалися ноги"

"Бореліоз – це жахлива недуга, нікому не побажаю. Хворійте на що хочете, тільки не на Лайма, – говорить Анна. – У 2019 році я перенесла сильний стрес через сімейні обставини. Через кілька місяців "виліз" бореліоз. На ногах з’явилися симетричні кола – еритеми. Тоді я ще не знала, що це таке, і не звернула увагу”.

До еритем додалася нова біда: Анні почало ставати зле.

"Перший напад стався біля магазину на вулиці. Потьмяніло в очах, підкосилися ноги. Я сперлася на стіну, не розуміючи, що зі мною. З кожним днем ці напади наростали. Ми почали ходити до лікарів. Перевіряли все, що можна. Усі казали, що я здорова, а потім узагалі відправили до психіатра, мовляв, це все через стрес. Психіатр виписав заспокійливе, снодійне. Та це не допомогло", – згадує жінка.



Так кілька років Анна боролася із цим незрозумілим станом.

"Усі казали, що я абсолютно здорова, і радили вставати і йти щось робити. Я дивувалася: як здорова, якщо мені зле?! Мені було так погано, що, здавалося, помираю. Розвинувся страх світла, людей, почастішали панічні атаки. Це жахливо, коли ти не знаєш, що з тобою, і не розумієш, як собі зарадити. Ще й пояснити іншим не можеш свій стан", – оповідає чернівчанка.



"Казали, що мені пороблено"

Куди лише не зверталася Анна і всюди чула "здорова". "Дехто вже навіть радив піти до ворожок, казали, що мені пороблено. Дійшло до того, що я два тижні лежала в ліжку, дивилася в стелю, ні з ким не розмовляла. Мені навіть по хаті важко було пересуватися, щоби дійти до ванної", – каже.

Після схожого періоду невизначеності з’ясувала, що хворіє на Лайма, родичка Анни. Тож порадила і їй зробити аналіз на цю хворобу. Він виявився позитивним.

"Родичка лікувалася в Польщі, у медцентрі, який спеціалізується саме на цій хворобі. За їхніми протоколами я сім місяців пила антибіотики. Починала з одного, через кілька тижнів приєднувала другий, потім третій, четвертий. Тобто одночасно вживала чотири різних антибіотики. Плюс купа вітамінів та інше. На це йшли величезні кошти", – розповідає жінка.



Борелії, які є збудниками хвороби Лайма, діють або на серцево-судинну, або на нервову системи, або ж на суглоби, пояснює Анна:

"У мене ці борелії "засіли" в нервовій системі немовби у капсулах, і антибіотиками треба було ті капсули розбити. Лікарі попереджали, що цей період треба пережити. У мене тоді було таке відчуття, що я лежу й повільно помираю в муках. Усе тіло викручує".

Хвороба вже перейшла у хронічну, тож повністю одужати шансів практично немає, каже співрозмовниця. Можна лише вийти у стан ремісії. Під час лікування треба дотримуватися жорсткої дієти: жодних солодощів, борошняного. Бо це саме те, що дуже люблять борелії.



Кліщ може вкусити будь-кого

Жінка радить дуже беретися від кліщів, тому що укуси інфікованих комах надзвичайно небезпечні.

"Кліщі люблять теплу погоду. Зараз клімат змінився, і вони активно розмножуються. Чи не кожен десятий кліщ уже заражений або Лайма, або енцефалітом – ще одним страшним захворюванням. Тому якщо бачите на собі кліща – витягніть обережно, щоби в тілі не залишилася голівка, і приймайте перші три дні антибіотики. Якщо кліщ живий, несіть до лабораторії на аналіз, але все ж перестрахуйтеся ліками", – радить Анна.



Коментар фахівця:

Ольга Кобевко, лікарка-інфекціоністка:



"Хвороба перейшла з лісів до міста"

"Хвороба Лайма – інфекційне захворювання, спричинене збудниками борелій, які передають кліщі. У затяжному перебігу ця недуга, якщо не отримала початкового лікування, переходить в ускладнені форми. Вона може залишати незворотні наслідки у вигляді уражень суглобів, серця, нирок, неврологічних симптомів, залежно від того, наскільки тривало в організмі була борелія.

У нас дуже багато таких пацієнтів, які захворіли кілька років тому і не отримали належного лікування. Це призвело до ускладнень, які тепер лікують інфекціоністи разом із суміжними вузькими спеціалістами – неврологами, ревматологами, кардіологами – залежно від того, яка система органів більш уражена.

Бореліоз за останні п’ять років почали часто виявляти також і в місті. Раніше ми фіксували це захворювання переважно в людей, які виїжджали на природу, у місця, де багато рослин, які не обробляються від кліщів. А сьогодні хворобу Лайма виявляють і в містах, де є зелені зони.

Щодо симптомів, то тут кожен випадок індивідуальний. Є певна типова симптоматика, яка навіть не потребує лабораторного підтвердження. Але такі симптоми розвиваються не у всіх пацієнтів.

Утім, нам не складно встановити діагноз у будь-якому випадку, адже діагностика зараз надзвичайно різноманітна і доступна. В Україні, на Буковині медики давно займаються цими захворюваннями, переймають досвід інших країн. Відразу після того, як вас укусила комаха, зверніться передусім до сімейного лікаря. Якщо вже є підозра на захворювання, інфекціоністи завжди напоготові.



Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram
Редактор: Галина Олійник
2-06-2024, 13:59
Коментарів 0 Переглядів 3 144


На захід прийшли військові, поліцейські та чернівчани

Віддадуть останню шану захисникові о 08:30 в селі Банилів
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

На захід прийшли військові, поліцейські та чернівчани


Не такий Трамп страшний, як його малюють. Блог Ярослава Волощука
Останній візит нашого президента до США приніс як багато здобутків так і чимало хвилювань.
На «Червоній руті» вперше прозвучав гімн України. Блог Надії Будної
35 років тому, 17-24 вересня 1989-го, в Чернівцях відбувся перший фестиваль "Червона рута"
ВІДЕО Переглянути все відео

Перевірку влаштували закладам громадського харчування та комунальним установам

Про роботу цієї молодої, активної і прогресивної команди фахівців, яка орієнтується лише на успішний результат для вас і вашого бізнесу, розповідають засновники мережі компаній Бюро перекладів і локалізації Lingvo Team Євгеній і Аліса ЄРЬОМІНИ.

Чоловіче здоров'я — важлива тема, яка часто залишається поза увагою, доки не з'являються серйозні симптоми. Захворювання передміхурової залози, такі як аденома простати та простатит, стають все більш поширеними з віком, викликаючи фізичний дискомфорт і психологічні труднощі. Але сьогодні, завдяки досягненням сучасної медицини, ці проблеми можна ефективно вирішувати без хірургічного втручання.

Якщо ви не задоволені системою опалення вдома — багато платите за газ чи електроенергію, а тепла не відчуваєте — це найперший і найвагоміший дзвіночок, аби замислитися над альтернативним джерелом обігріву.

Збираєтеся укласти договір страхування? Це важливе рішення, яке потребує ретельної підготовки. Маємо кілька простих та ефективних порад, які допоможуть вам краще зорієнтуватися у виборі страхових продуктів і послуг.