RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео |


Фото molbuk.ua

Новий ректор ЧНУ, яким став доктор економічних наук, професор Білоскурський Руслан Романович, обіцяє розвивати університет у всіх напрямках, а також зробити його більш туристично привабливим.

Детальніше про свої плани новий керівник вишу розповів для molbuk.ua



- Що би ви назвали головним у вашій передвиборчій програмі?

- Складно виокремити щось одне, тому що всі речі є взаємозалежними. Але я постійно наголошую на тому, що найважливішим завданням ректора буде втримати молоду людину в університеті, місті, країні. Вірю в нашу перемогу. Тож необхідно, щоби молодь залишалася в місті, країні. А для того, щоби молода людина залишилася навчатися в нашому місті, університет має відбутися і зміцнюватися не лише як заклад вищої освіти, а як екосистема, де кожна молода людина може здобувати добру освіту і водночас мати добру самореалізацію: у творчості, у науковому чи спортивному житті. І в такому випадку, якщо про наш університет буде добра слава, молоді люди у нас залишатимуться і у нас буде майбутнє. Ось це я би вважав головним завданням і суспільним викликом для ЧНУ.

- Чи плануєте модернізовувати приміщення, ті чи інші об'єкти в університеті?

- У першу чергу мова не йде про те, щоб осучаснити. А про те, щоби забезпечити промоцію, доступність, тому що в університеті відбувається багато дуже цікавих подій, проєктів, які, на мою думку, недостатньо добре комунікують саме зовні. І збільшуючи цю комунікацію, промоцію як на рівні міста, так і на рівні країни і за кордоном, показуючи наші переваги, ми вже тільки цим можемо здобути багато прихильників і збільшувати спроможність.

Тому коли в програмі я згадував і про Наукову бібліотеку, і про Ботсад, і про багато інших проєктів, які реалізуються, - питання в першу чергу навіть не в тому, щоб їх покращити. А щоб їх у певному доброму світлі підсвітити, включити в певні туристичні карти і показувати світові, що вони є.

Тепер стосовно гуртожитків, коштів тощо. Всі ми розуміємо, що в країні війна, і фінансовий ресурс шукати дуже складно. Я бачу два основних місця, де є резерв. Перше - це співпраця із зовнішніми стейкхолдерами: партнерство з бізнесами, місцевим самоврядуванням, організаціями для того, щоби було більше спільних проєктів і більша взаємопідтримка. Друге - міжнародна співпраця, гранти, проєкти. Там також можливість, і за неї потрібно боротися.

- Чи стане простішим для мешканців, туристів доступ до університетського парку, території резиденції загалом?

- Давайте говорити про нашу резиденцію як про об’єкт всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. Ми повинні досягнути, по-перше, того, щоби турист, мешканець Чернівців, кожна людина мали максимальний доступ для того, щоби насолодитися нашою резиденцією. Але є безпекові заходи, і особливо в цей час ми повинні дбати про те, щоби це було контрольовано. Маємо збільшувати технічну спроможність через системи відеонагляду, щоби був контроль, наприклад, входу-виходу з парку.

Я не є прихильником того, щоби з парку зробити громадський простір, відкривши його з чотирьох сторін. Це є ризиковано станом на сьогодні. Тому я за те, щоби максимально відкривати резиденцію, розробити додаткові туристичні маршрути для туристів, які би дозволяли мати базову розширену екскурсію. Але разом із тим стежити за відновленням резиденції і за безпекою.

- Чи будете завершувати задумане ще до повномасштабної війни переоблаштування господарського двору ЧНУ?

- Обов’язково. Всі ті кроки і всі ті роботи будуть зроблені. Є лише питання фінансової спроможності.

- Чи вирішуватимете питання з фундаментами під резиденцією, які нищаться від вологи?

- Проблем різних є дуже багато. Безумовно, що відповідь “так”. Але через питання фінансового ресурсу в першу чергу будуть розв’язуватися ті проблеми, які є найбільш нагальними.

Перша проблема - це максимально забезпечити енергоаудит і енергобезпеку всіх об’єктів. Бо нас чекає важка зима. Також, звичайно, треба зберігати те, що піддається руйнації - чи це дах, чи це фундамент. Тобто всі ці кроки будуть вирішуватися однозначно. А послідовність визначатимуть фахівці у цій справі.

- Ви також є депутатом міськради. Чи впливатиме ваша депутатська діяльність і приналежність до тієї чи іншої партії на ваші дії як очільника вишу?

- Я абсолютно би не прив’язував партію і мою діяльність як депутата до університетської роботи. Це є різні паралельні напрямки. Але незалежно від того, в якій партії ректор, депутат він чи ні, - дуже важлива співпраця міста і ЧНУ. Я зі свого боку вважав би, що ця співпраця і з містом, і з регіоном, і з країною повинна зростати. І тут мова не про депутатство. Тут ідеться про розуміння нашого спільного майбутнього. І якщо ми спільно хочемо будувати гарне майбутнє, то повинні розуміти, що всі живемо в одному місті і в одній країні, і в цей скрутний час маємо одне одному допомагати. Бо якщо не буде синергії міста та університету, сюди не приїде молода людина. І тоді, скажіть, хто залишиться тут працювати і розвивати наше місто? Тому ці речі дуже взаємозалежні без абсолютної прив’язки до місцевої політики.

- Чи можуть відбутися якісь зміни із 14-им корпусом ЧНУ?

- Щиро вірю, що у нас буде добра співпраця з обласною радою, якою, власне, орендується цей корпус. І ми спільними зусиллями будемо знаходити - перше - як розв’язувати інфраструктурні питання, які є у 14-му корпусі. Я вдячний, що почалася гарна робота у цьому напрямку довкола будівлі.
По-друге, корпус використовується як корпус університету. І я вірю, що у майбутньому у нас буде добрий набір студентів, і далі цей корпус планує слугувати ЧНУ.

- Чи передбачаються певні кадрові зміни у виші?

- Чисто теоретично я розглядаю кандидатури усіх фахових співробітників, які можуть посилити управлінську вертикаль нашого університету. Тому під час кампанії не називав прізвища, але казав таку річ. Зокрема, що необхідно перерозподілити функціонал між проректорами, бо робота над певними питаннями, такими як цифрова трансформація, міжнародна співпраця, зовнішня промоція, потребує більших зусиль.

Також я казав, що проректорами стануть штатні працівники нашого університету з числа деканів, заступників деканів, завідувачів кафедр, які мають певний управлінський досвід в університеті і мають добрі фахові досягнення за тим напрямком, який їм буде запропоновано очолити.

Університет продовжить працювати збалансовано, із величезними викликами, які на сьогодні перед нами є. Я впевнений, що ми добре проведемо вступну кампанію, а також підготуємося до зими, яка обіцяє бути непростою.

Як відомо, на виборах ректора ЧНУ, які відбулися вчора, 15 травня, переміг Руслан Білоскурський. Він набрав 766 голосів виборців із необхідних для перемоги 726, що становить понад 50 відсотків голосів. Цього достатньо для перемоги, відтак другого туру виборів не буде.

Що відомо про Руслана Білоскурського:



Новий ректор Чернівецького національного університету Руслан Білоскурський є деканом економічного факультету, професором кафедри економіко-математичного моделювання, доктором економічних наук.

На факультеті викладає курси з інформатики, інформаційного менеджменту та математичних методів і моделей ринкової економіки. Автор і співавтор низки наукових і навчально-методичних праць. Зараз є депутатом від фракції "Єдина альтернатива" Чернівецької міськради.

Також Руслан Білоскурський займається карате. Є майстром спорту міжнародного класу, багаторазовим чемпіон України, призером чемпіонатів Європи та світу.

Що обіцяє:

- впровадження цифрових технологій, мінімізацію паперового документообігу;
- підтримку волонтерської діяльності;
- центр соціально-психологічної підтримки й інтеграції ветеранів;
- запровадження серії нагрудних знаків "Юрій Федькович", "Костянтин Томащук", "Степан Смаль-Стоцький", "Йозеф Шумпетер", "Євген Ерліх" за вклад у розвиток вишу;
- інклюзивність і безбар’єрність;
- проєктор у кожну аудиторію;
- ремонт й оновлення спортзалів та ігрових майданчиків;
- ремонт студентських гуртожитків;
- пошук меценатів для реставрації резиденції;
- модернізацію наукової бібліотеки та ботанічного саду;
- сучасний інноваційний музей історії вишу.

Детальніше з програмою обіцянок Руслана Білоскурського можна ознайомитися тут.

Читайте також: Стало відомо, скільки голосів виборців набрали інші кандидати на ректора ЧНУ

Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram
Редактор: Галина Олійник
16-05-2024, 11:06
Коментарів 0 Переглядів 1 881

• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Кожен із нас - президент, кожен – головнокомандувач. Блог Ярослава Волощука
Не можу не поділитися з вами шокуючою новиною, що українці є найрозумніша нація на світі.
Незрівнянний світ Назарієвої краси. Блог Юлії Пацаранюк
Враження від фільму "Яремчук: Незрівнянний світ краси"
ВІДЕО Переглянути все відео

Місцеві щотижня передають на фронт тонни смачної їжі

У цій статті ми розглянемо, чому не варто боятися імплантації зубів і чому варто звернутися саме до стоматології Markoclinic в Чернівцях — клініки з бездоганною репутацією та високими стандартами якості.

Від вашого голосу залежить якість і ціна інтернету, ІнАУ пропонує підтримати петицію


Ми допоможемо тобі створити незабутні Reels, TikTok, подкасти, лекції та будь-який інший формат, який ти забажаєш. І найголовніше - ми створимо атмосферу, яка надихає! 🤩