RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео |



У Чернівцях відбувся українсько-румунський круглий стіл із нагоди відзначення 75-річчя утворення Північноатлантичного Альянсу та 20-річчя членства Румунії в НАТО.

Як відомо, Румунія вступила до НАТО 29 березня 2004 року разом з Литвою, Латвією та Естонією, Болгарією, Словаччиною та Словенією. Це було найбільше розширення організації в її історії.

Захід провели у Чернівецькому національному університеті, пише molbuk.ua



Взяли участь чимало поважних гостей як із України, так і Румунії. Зокрема, українську сторону презентували представники місцевої влади, науковці. Румунську - генеральний консул Румунії в м. Чернівці Ірина Лоредана Стенкулеску, надзвичайний і повноважний посол Румунії в Україні Александру Віктор Мікула та інші дипломати, науковці.










З вітальним словом в онлайн-зверненні виступив надзвичайний і повноважний посол, постійний представник Румунії в НАТО Сєбастіан Денуц Нєкулеєску.



Він запевнив, що Румунія підтримує Україну в прагненні вступити до ЄС та НАТО:

"Протягом двох десятиліть Румунія була частиною євроатлантичного простору цінностей, безпеки та колективної оборони, робила політичний та військовий внески у виконання всіх місій Альянсу. Вступ до НАТО ознаменував повернення нашої країни до системи європейських цінностей.

Європа, євроатлантичний простір і весь світ за цих 20 років суттєво змінилися. Починаючи з 2022 року, жорстока агресія Росії проти України показує нас, що безпекова ситуація в нашому найближчому сусідстві зазнала глибоких змін. Румунія є і залишатиметься твердим прихильником України як на двосторонньому рівні, так і гарантами НАТО та ЄС. Ми продовжуватимемо надавати допомогу Україні за всіма напрямками, включно з транзитом українських товарів до Європи. Суверенна та незалежна українська держава з відновленою територіальною цілісністю, демократична та міцно закріплена в європейській та атлантичній орбіті цінностей є у наших інтересах. Підтримка, надана Україні, означає підтримку безпеки Румунії та румунських громадян. Солідарність та відданість Румунії непохитні. Румунія твердо підтримує політику відкритих дверей НАТО. До Альянсу приєдналися два нових члени - Швеція та Фінляндія. І, як ми завжди говорили, ми віримо, що місце України - в НАТО", - сказав Сєбастіан Денуц Нєкулеєску.



"Меседж нашої країни свідчить про тверду та конструктивну відданість безпеці в Чорноморському районі. Під час двосторонніх зустрічей Румунія та Україна налаштовані підняти наші двосторонні відносини на рівень стратегічного партнерства в інтересах громадян обох держав. Це також було однією з мотивацій організувати нинішній захід, який би підкреслював наше добре взаємопорозуміння", - зазначила генеральний консул Румунії в м. Чернівці Ірина Лоредана Стенкулеску.



"Україна стане членом НАТО, це безсумнівно. Але, на превеликий жаль, НАТО не готове прийняти нас в умовах повномасштабної агресії. Тому виникає колізія: з одного боку, НАТО нам надає всебічну підтримку (хоча хотілося би, щоби вона була ще більш потужною), але, з іншого боку, прийняти Україну в стані війни з Росією фактично означає з боку НАТО оголосити війну Росії. Це означає піти не просто на ризик, а на оголошення третьої світової війни. Тому нам і доводиться шукати третій шлях у НАТО такими обхідними дипломатичними дорогами з надією, що ми вистоїмо і переможемо. І, відповідно, у відносно мирних умовах Україна набуде повноцінного членства в НАТО", - вважає завкафедри політології та держуправління, директор Наукового-дослідницького інституту європейської інтеграції та регіональних досліджень ЧНУ, доктор політичних наук, професор Анатолій Круглашов.

Політолог зазначив, що Румунія - доволі важлива країна для України, а для буковинців як мешканців прикордонної області вона суперважлива. Румунія має певні повноваження і відіграє певну роль, особливо в Чорноморському регіоні з точки зору забезпечення інтересів в НАТО.

"Більше того, вступ України як до НАТО, так і ЄС, є питанням консенсусу. Згадайте історію з прийняттям Фінляндії, а тим паче Швеції, коли дві країни (Туреччина та Угорщина) відтягували це питання. Відповідно, щоби стати членом НАТО, нам ще треба мати повну підтримку з боку чинних членів цієї поважної організації. Тому діалог із будь-яким членом Альянсу є необхідним. І використання потенціалу підтримки з боку будь-якого члена, а тим більше країни, яка історично розуміє значення конфронтації з РФ, є дуже важливим", - переконаний А. Круглашов.

Румунська політична еліта зробила вибір на користь інтеграції в НАТО набагато раніше, ніж українська, на жаль.

"І раніше, ніж наше суспільство. Давайте нагадаємо собі, чесно дивлячись в очі, що включно до 2014 року більшість українців, у тому числі славних, мудрих буковинських ґазд вважали, що вступ України до НАТО є зайвим. І любили слухати Януковича, що ми маємо бути позаблоковою державою і нам ніхто не загрожує. На жаль, нам загрожували. Згадайте цитату Путіна, який сказав, що кримську операцію вони готувили понад 10 років. А ми в цей час спали. Тоді як румуни не спали. Ми прокинулися під гуркіт канонади, і то не всі досі прокинулися. Тому нам треба навчитися робити стратегічний вибір набагато швидше, організованіше і згуртованіше. Цього нам, на жаль, бракує досі", - додав професор.

"У нас немає альтернативного шляху, окрім як євроатлантична інтеграція. Ми повинні прєднатися до НАТО. Чим швидше це відбудеться, тим швидше ми зможемо говорити про безпеку в нашій країні, про те, що ми справді будемо не самі в цій війні. І попри те, що нам справді всі допомагають і у військовому, і у фінансовому плані, але коли є "п'ята стаття", - це зовсім інше. Тобто коли є розуміння того, що країна не сама по собі, а за нею стоять ще умовно 30 членів НАТО, які готові так само долучитися, - це зовсім інша історія.

Звісно, що це складний переговорний та політичний процес. Його потрібно розглядати в контексті того, що цього року в багатьох країнах НАТО будуть відбуватися вибори. Відповідно, всі, скоріш за все, будуть стежити за ходом цих виборів. І ми зможемо говорити про якісь результати по їх завершенню. Бо навряд чи політичні еліти, які вже вступають у виборчу кампанію, будуть приймати доволі непрості рішення. Але зі свого боку ми повинні зробити все, аби пришвидшити вступ до НАТО.

Бо те, що зараз роблять ЗСУ та інші військові підрозділи у війні з Росією, показує, що аналогічної армії у світі, яка має такий досвід, немає. Тобто ми зараз можемо на повну бути не просто країною, яка долучиться. А ми будемо одним із локомотивів Альянсу. Отриманий досвід, вишкіл, озброєння стануть перевагою для України як потенційного члена НАТО", - переконаний директор департаменту соціально-економічного розвитку та стратегічного планування Чернівецької міської ради Сергій Бостан.



Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram
Редактор: Галина Олійник
4-04-2024, 16:09
Коментарів 2 Переглядів 1 314

Hаписав: Урри, Коментарів: 0, Новин: 0, 4 квітня 2024 16:35
В новині:
{text}Цi штучнi вiвчарi-корулевiчи доведуть i вас до бомжацьких смаколикiв))))Бували у цих панькiв немитих?

Hаписав: Гість Olena Voronina, Коментарів: 0, Новин: 0, 5 квітня 2024 11:52
В новині:
Если бы Румыния могла повлиять на то, вступит Украина в НАТО или нет... Очередное мероприятие, не имеющее особого практического смысла. Столтенберг нам прямым текстом говорит, что никакого НАТО Украине не светит, пока не закончится война, и не будет гарантий, что она не начнется снова. А это, как все понимают, малореалистичный сценарий.

Графіки погодинних відключень діятимуть протягом всієї доби.

Зараз цю рекомендацію Міносвіти обговорюють з керівниками шкіл
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Скільки на ринку коштують картопля, кабачки, огірки та помідори


Алея – для стихійних базарників і безхатьків. Блог Надії Будної
Мешканці Гравітону скаржаться, що Алею небайдужості в їхньому мікрорайоні перетворили на стихійний базар
Чого чекати від вуйка Сема? Блог Ярослава Волощука
Кілька днів тому відбулися довгоочікувані перші телевізійні дебати між діючим та екс – президентом США Байденом та Трампом.
ВІДЕО Переглянути все відео

Теніс - це не просто спорт, це мистецтво, яке об'єднує гравців і вболівальників з усього світу. Його популярність зростає завдяки видатним зіркам, які своїми досягненнями та майстерністю вписали свої імена в історію. Давайте познайомимося з деякими з них.

Ми запрошуємо тебе у простір, де ти реалізуєш всі свої фантазії, а ми тобі у цьому допоможемо. YuKo Studios - це команда, яка буде з тобою на одній хвилі від старту до фінішу. Все це заради того, щоб ТВІЙ контент вийшов на високий рівень.

Не так давно в самому серці Чернівців відчинив двері сучасний Центр естетичної медицини “KARDI’“, де буковинці й гості міста можуть скористатися цілим спектром доглядових процедур і отримати якісне лікування. Які ж послуги там можна отримати і чим особливий заклад — далі.