RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео |



Цього року Великдень святкуємо 5 травня. Це одна із найпізніших дат. Усі православні та греко-католики і далі святкують це головне християнське свято в один день. А римо-католики цього року відзначають Великдень аж на п’ять тижнів раніше - 31 березня.

Священник ПЦУ Роман Грищук пояснив, чому Україна перейшла на новий церковний календар, але не на григоріанський, пише molbuk.ua.



Дату Пасхи розраховують за місячним календарем. Обчислення дати Великодня прив'язане не до дати, а до весняного рівнодення та повного місяця.



"Календарний церковний рік і свята різдвяного циклу мають прив’язку до сонячного календаря. З новоюліанським календарем вирішили питання із загальнорічним циклом свят. А ось Великодні свята і усі свята, прив’язані до Великодня, вираховуються за місячним календарем. Це стосується Великого посту, Вербної Неділі, Хоминої неділі після Великодня, Вознесінння і П’ятдесятниця (День Святої Трійці — ред.)”, - пояснює Роман Грищук.



Пасха має відзначатись в першу неділю після першого повного місця, після весняного рівнодення. Схема розрахунків складна, церковний календар з часом почав сильно відрізнятись від астрономічного. Тому весняне рівнодення на Заході та Сході після календарної реформи 16 століття почали розраховувати по-різному. Католики перейшли на розрахунки, які наближені до астрономічних, а православні, крім того, враховують дату святкування Старозавітної Пасхи.

“Обчислюємо дату Великодня наступним чином: вираховуємо першу неділю після повного місяця після весняного рівнодення 21 березня. Тому розрахунки бувають різними, бо повний місяць після 21 березня може бути або раніше, або пізніше", - зазначив Роман Грищук.

Питання з Великоднем не вирішується простим переходом з юліанського на новий календар через давні традиції. За юліанським календарем Великдень обов'язково має святкуватися після єврейської Пасхи, тоді як григоріанський календар, в силу астрономічно-математичних особливостей, іноді порушує це правило.



"Також у розрахунку Пасхи маємо прив’язку до старозавітної Пасхи. Як відомо, Старий Заповіт є прообразом до Нового Заповіту. Старозавітна Пасха припадала на день розп'яття Христа, якраз у п’ятницю, а Христос воскрес у неділю. Тобто святкування Новозавітної Пасхи обов’язково має бути після старозавітної Пасхи. Тому церква, перейшовши на новоюліанський календар, пасхальні свята на даному етапі залишила за александрійською схемою вираховування. Таким чином новозавітна Пасха залишилася на своєму місці і святкується після старозавітної єврейської пасхи. Так роблять 14 помісних православних церков і Україна у тому числі”, - розповідає священник.

Поки що не йдеться про те, щоб римо-католики і православні святкували Великдень в один день, як зробили з Різдвом. Такі перемовини і спроби відбувались не раз з 17 століття, але закінчувались невдачею.

“У католиків не раз таке буває, що новозавітна Пасха святкується раніше, ніж старозавітна Пасха. Тобто порушується біблійний порядок хронології подій. Щоб цього не відбулося православні християни під час обраховування визначення дня Великодня вираховують наступну першу неділя після весняного рівнодення і після іудейської пасхи. Йдеться про дотримання всеправославного порядку. Можливо, з часом будемо святкувати Великдень разом з католиками. Якщо Церква прийме таке рішення. На даному етапі нам важливіше зберегти єдність з усім православним світом", - каже священник ПЦУ Роман Грищук.

Водночас вже наступного 2025 року і католики, і православні відзначатимуть Великдень в один день. Такий збіг трапляється раз на 3-4 роки.

Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram
23-03-2024, 21:12
Коментарів 3 Переглядів 172 108

Hаписав: Yevheniia, Коментарів: 0, Новин: 0, 24 березня 2024 21:23
В новині:
Новий завіт старий завіт, але відраховують від місячного календарю якось це дуже заплутано,а верба вже зацвіла,а от в Україні так пізно її вже не буде...
Тому цьогоріч я з католиками,тобто з природою зустрічатиму Пасху.

Hаписав: Михайло, Коментарів: 0, Новин: 0, 26 березня 2024 07:34
В новині:
Дуже уважно прочитав. Склалося враження, що священик сам "чув дзвін та не знає де він" і викручується, щоб не подумали що він не знає.

Hаписав: Василь, Коментарів: 0, Новин: 0, 26 березня 2024 12:48
В новині:
У цій статті логічно стає зрозумілим, що Паска повинна святкуватись 31 березня (перша неділя весняного рівнодення і перша - повного місяці. Крапка! Так і є - 31 березня). Що стосується Старозавітної (єврейської паски), то про це на Нікейському соборі 325 року не йшлося взагалі. Це константинопільське духовенство започаткувало у 11-12 столітті. Новоюліансткий календар - це гібрид по суті.


З 1986 року Віктор Бачинський очолює Чернівецьке обласне бюро судово-медичної експертизи


"Після загибелі Дмитра моя війна лише почалася", – каже Ольга Ковальова.


Тут військовим і цивільним допомагають повернутися до звичного життя.
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Стенди, де буде зображення Героїв з Чернівців та інформація про них, встановили вздовж двох крайніх доріжок


Всі за мир, а хто ж за війну? Блог Ярослава Волощука
Все більше і більше розмов із різних джерел та найрізноманітніших медіа-платформ ми чуємо заклики чи пропозиції про потенційне призупинення війни.
Алея – для стихійних базарників і безхатьків. Блог Надії Будної
Мешканці Гравітону скаржаться, що Алею небайдужості в їхньому мікрорайоні перетворили на стихійний базар
ВІДЕО Переглянути все відео

Якщо інтернет є необхідним для вашої роботи, навчання чи звичайного життя, рекомендуємо потурбуватися про стабільне підключення до мережі навіть без світла.

Ми запрошуємо тебе у простір, де ти реалізуєш всі свої фантазії, а ми тобі у цьому допоможемо. YuKo Studios - це команда, яка буде з тобою на одній хвилі від старту до фінішу. Все це заради того, щоб ТВІЙ контент вийшов на високий рівень.

Разом із перспективами земельного ринку постає ще більше питань: на що слід звернути увагу під час її вибору? Які документи потрібно оформлювати під час купівлі-продажу? Як виглядає портрет надійного покупця? Відповіді на ці запитання для тих, хто хоче придбати земельну ділянку у покроковому гайді цієї статті.

Відкриті простори, спортивні майданчики, дитячі табори та розважальні центри готові прийняти дітей та подарувати їм незабутні літні дні. Ця стаття допоможе вам зорієнтуватися та обрати найкращий спосіб, як провести літо вашій дитині.


Новий заклад "Чорні вівці" на вулиці Воробкевича – це не просто місце, де можна скуштувати свіже прохолодне крафтове пиво, але й насолодитися справжнім гастрономічним святом. У цьому магазині вас чекають не тільки різноманітні види пива, але й велика кількість смачних страв.