RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео |


Нещодавно Хотинський ліцей №5 переміг у конкурсі ініціатив, що відбувся у межах проєкту "Інтеграція молоді з-поміж ВПО у місцеві громади області шляхом створення молодіжного соціального підприємництва". Завдяки цьому ліцеїсти отримають кошти на техніку, яка допоможе запустити виробництво яблучної пастили.



"У нашій команді є вже четверо переселенців"

"Наш проєкт "Крафтове виробництво пастили у закладі освіти" – це ініціатива, спрямована на виготовлення власної лінії яблучної пастили в ліцеї. Основна мета – поєднати навчання й практичний досвід шляхом виробництва цього десерту. Також наше виробництво має на меті залучити учнів – ВПО до життя ліцею. У нашій команді вже є четверо переселенців", – каже менторка проєкту, вчителька історії ліцею Анастасія Анісімова.



"У кожного будуть свої обов’язки, кожен буде відповідати за свій етап виробництва", – додає А. Анісімова.

Ініціаторкою цього бізнесу стала керівниця освітнього закладу Наталія Сіногач, яка запропонувала подати заявку на грант. Команда проєкту складається з двох вчителів, педагога-організатора й учнів школи.

"Ініціаторками цього проєкту стали старшокласниці Софія Руссо та Дар’я Метьолкіна. Після перемоги в конкурсі ми розширили нашу команду – зібрали тринадцять дітей, які будуть цим займатися. Наразі ми на етапі розподілу обов’язків, – зазначає вчителька. – У наших планах спочатку збувати пастилу в школі на ярмарках, під час перерв тощо. Пізніше хочемо налагодити співпрацю з місцевими підприємцями, щоб продавати пастилу в кав’ярнях і на території заповідника Хотинська фортеця".

Яблучну пастилу планують виготовляти на базі шкільної їдальні. За кошти гранту команді нададуть необхідне обладнання – дегідратори, електричну плиту, міксери та інший кухонний інвентар на 84 тисячі гривень.

"У нас багато людей вирощують яблука. Як відбувається процес приготування пастили? Спочатку чистимо яблука та готуємо з них яблучне пюре. Згодом викладаємо його на спеціальні підноси й складаємо в дегідратор. Упродовж 80 хвилин це пюре сушиться – і отримуємо пастилу. Ми вже розробили етикетку для пакування, у бюджет заклали закупівлю крафтових пакетиків для нього", – каже пані Анастасія.



Сто грамів пастили буде коштувати 140 гривень.

"Вона легка, тому на ці кошти її буде багато. Враховуючи витрати і на електрику, і на сировинну, за перший місяць мали б заробити шість тисяч гривень. Далі – більше", – розповідає А. Анісімова.

У проєкту є ще одна ціль – популяризація здорового харчування.

"Пастила дуже корисна. Ми хочемо запроваджувати тренд на здорову їжу, щоб діти розуміли, що це не тільки смачно й корисно, а ще й модно", – говорить менторка проєкту.

Спочатку соціальне підприємство буде діяти як гурток, проте надалі дітям планують платити за їхню працю.

"Спершу діти не будуть отримувати коштів, адже робота відбуватиметься у форматі гуртка. Проте на майбутнє в бізнес-плані закладена ідея оплачуваного робочого місця для дитини. Проте це вже залежить від нашого успіху та прибутку", – резюмує А. Анісімова.

Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram
10-03-2024, 18:44
Коментарів 0 Переглядів 3 512

Теги -
Фото ілюстративне

Понад 15 країн світу є споживачами продуктів із нашого краю


Внаслідок аварії кермувальник загинув на місці події, а пасажир отримав травми
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Олена Рєпіна – випускниця Міжнародної програми "Капеланська академія"


«По ліки їду дев’ять кілометрів». Блог Людмили Осадчук
Як живуть мешканці села Чорнівка, яке приєднали до Чернівецької територіальної громади
Долар не буде вищим за 47 гривень. Блог Богдана Сторощука
Які будуть ціни, курс долара та інфляція у 2025 році
ВІДЕО Переглянути все відео

Паровоз не курсував уже понад 60 років

Чернівецька філія Державного підприємства "Івано-Франківський науково-виробничий центр стандартизації, метрології та сертифікації" — це надійний партнер із забезпечення точності вимірювань, сертифікації продукції та відповідності стандартам. Філія запрошує до співпраці місцевих виробників, організації та фірми, які займаються виробництвом, експортом та імпортом, реалізацією продукції.

"Профі-Центр" — це не стереотипне середовище для вивчення іноземної. Насамперед це осередок, який має не тільки ефективну навчальну базу, яку може запропонувати студентам, а й відповідні підтвердження цьому.

Кожен маленький гість отримає солодкий подарунок за віршик чи талант. Варто лиш продекламувати віршик чи розповісти, яким чемним був цього року.