RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео |


На фото: Так виглядає мобільний магазин Ольги Семенець. Фото надане molbuk.ua підприємицею

Переселенка з Донеччини Ольга Семенець виграла державний грант на розміщення пересувного магазину для продажу продуктів. Але не може отримати місце, де б могла цей магазин поставити.

Жінка в розпачі. Уже все готове: закуплене обладнання, найняті працівники, теж переселенці, їм сплачується зарплата і відраховується податок. Сама мобільна точка стоїть поки що на платній стоянці. А запрацювати магазин ніяк не може. Тим часом гроші тануть на очах. А ще Ольга ще сама виховує двох неповнолітніх дітей.



Про це йдеться у публікації "МБ" від 7 березня, пише molbuk.ua



Магазинчик на колесах зі свіжими продуктами

"Увесь мій бізнес залишився у Донецьку. Пізніше я намагалася його продовжити в Одесі. Через війну переїхала до Чернівців, – розповідає Ольга Семенець. – Подала заявку на державний грант на розвиток своєї справи й виграла 247,5 тисячі гривень.

Загальна вартість проєкту – 397,5 тисячі гривень, із них 150 тисяч – власні кошти. Його суть полягає у створенні мобільної торгової точки – магазину-причепу, щоби можна було торгувати в спальних районах Чернівців. Це щось на кшталт кавомобіля, але завбільшки п’ять метрів. Хочу продавати свіжі якісні крафтові продукти від українських виробників. У спальних районах багато новобудов, і далеко не всюди поблизу них є ринки. У мене ж буде магазин, у якому можна придбати свіженький хлібчик, молочко, масло, шматочок ковбаски. Усе це я описала у своєму гранті й отримала кошти від держави на реалізацію свого задуму".


Бізнес-ідея, представлена Ольгою Семенець

"Мій грант пройшов десятки комісій"

З цих 247 тисяч підприємиця вже сплатила 85 тисяч гривень податку на придбання автопричепа для торгівлі й внутрішнього обладнання.

"Тобто майже всі гроші, які були виділені, я повернула державі у формі податків. А все купила за власні свої кошти", – каже.
Ольга запевняє, що виконала всі умови гранту. Основна – створення двох робочих місць для переселенців.

"Я знайшла таких людей, оформила їх на роботу, плачу за них податки, виплачую зарплату. Водночас місцева влада мені ніяк не може виділити місце під мій магазин. Якби я просто прийшла і заявила, мовляв, дайте мені місце, – це одне. Але ж це грантові гроші. Їх виділила держава. Десятки чиновників переглядали мій проєкт. Було купа комісій. І ніхто не ставив питання, чи знайшла я місце", – переконує співрозмовниця.

"Ціна може виявитися непіднімною"

Жінка каже, що вже пів року оббиває пороги різних міських установ, намагаючись вирішити ситуацію, але нічого не допомагає.
У департаменті урбаністики й архітектури Ользі Семенець пояснюють, що вона мала спочатку знайти місце для розташування свого магазину, а вже потім подаватися на грант. А всі ділянки – лише через аукціон.

"Здійснення підприємницької діяльності на території Чернівців для розміщення пересувних тимчасових споруд із продажу кавових напоїв відбувається на конкурсній основі, згідно із затвердженим переліком", – ідеться у відповіді.


Відповідь департаменту урбаністики та архітектури ЧМР

На прохання підприємиці виділити їй місце на вулиці Руській, 214А, відповіли, що перелік місць затверджений "з урахуванням архітектурних особливостей та місця розташування".

Та й навіть на затверджені ділянки такий аукціон наразі вже провели.

"Станом на час розгляду поданої вами заяви аукціон проведений та укладені договори із переможцями на два роки. При підготовці проєкту рішення про розширення переліку місць для здійснення торгівлі кавовими напоями департамент урбаністики розгляне можливість включення вказаної в заяві ділянки до цього переліку”, - запевнили в мерії.

"І отак розводять руками, стверджуючи, що діють згідно із законом і нічим більше не можуть допомогти. Ось так держава наче й дає гроші на розвиток справи, але руками місцевого урядування їх забирає", – зітхає Ольга Семенець.

Офіційно:

Андрій Тимофійчук, директор департаменту урбаністики та архітектури міськради


“Стаття 134 Земельного кодексу чітко визначає, що є "обов'язковість продажу земельних ділянок державної чи комунальної власності або передача їх в користування на конкурентних засадах (земельних торгах)".

Для влаштування пересувної тимчасової споруди надається право тимчасового користування окремими елементами благоустрою комунальної власності. Положенням 95 "Про тимчасове користування окремими елементами благоустрою" передбачено, що на окремі види діяльності надаються місця на конкурсній основі за затвердженими схемами. У Чернівцях виконавчим комітетом затверджені схеми на розміщення споруд із торгівлі кавою, квасом і напоями, морозивом, баштанними культурами (це стосується тільки пересувних тимчасових споруд).

Для розміщення кіоску або павільйону інша процедура - підставою для розміщення є паспорт прив'язки та правоустановлюючий документ на землю з відповідним цільовим призначенням.

Законодавством України, яке регулює розміщення торгових споруд, у тому числі пересувних, пільг для ВПО не передбачено.
Право тимчасового користування окремих елементів благоустрою комунальної власності надається шляхом укладання договору на платній основі”.

Олексій Бойко, голова облради:


“Комунальне майно здається в оренду виключно на конкурсах. Навіть для громадських організацій усе одно проводиться конкурс. У мене взагалі питання, як підприємиця виграла грант, якщо вона не має місця для оренди? Якщо вона подає документи на грант, їй мають спочатку затвердити місце, де буде розміщуватися її торгівельна точка. У будь-якому разі ніхто не вплине на конкурс і тендер. Але ми готові допомогти підприємиці порадою, можливо, пошукати інші варіанти розвитку бізнесу. Готові з нею зустрітися”.

Альона Атаманюк, заступниця голови ОВА:


“У цьому індивідуальному випадку, якщо територіальна громада робить якісь некоректні кроки, ми готові підказати підприємиці порядок дій. У цій ситуації питання гранту не пов’язане напряму з питанням виділення місця. Тому стверджувати, що спочатку треба було отримати земельну ділянку або дозвіл, і тільки тоді подаватися на грант, не зовсім коректно. Кошти фактично вже виділені.

Ймовірний варіант, що справді неможливо буде реалізувати той проєкт, на який підприємиця їх отримувала. Його в процесі можна дещо видозмінити, де зафіксувати, що по суті буде здійснюватися торгівля, але вже не з мобільної точки, як планувалося, а зі стаціонарної. Такий формат дозволений. Уточнення здійснюється через центр зайнятості, який брав участь у затвердженні грантової заявки.

Якщо є певні нюанси, також звертаються до банку, який обслуговує грантові проєкти. На поточний момент до проєкту “Єдиний банк” долучений “Ощадбанк”. Тому навіть ситуації, які є в кожної окремої людини, можна вирішити. Якщо не вийде це зробити самотужки - ми допоможемо.

Питання працевлаштування ВПО на території області є для нас першочерговим.

Як результат, минулого року фактично по всіх грантових проєктах - місцевих, державних, міжнародних – 155 ВПО отримали гранти на розвиток або заснування бізнесу на території області.

За допомогою центрів зайнятості у 2022 році в області надали роботу 504 ВПО. У 2023 - понад 250”.

Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram
Редактор: Галина Олійник
10-03-2024, 13:39
Коментарів 0 Переглядів 2 923

Теги -
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

У Чернівцях представили виставку з сюжетами реалістичних фігур видатних постатей історії України


Маленьких Парижів не існує. Блог Юлії Пацаранюк
Минулого місяця довелося провести кілька незабутніх днів у прекрасному Парижі.
Не такий Трамп страшний, як його малюють. Блог Ярослава Волощука
Останній візит нашого президента до США приніс як багато здобутків так і чимало хвилювань.
ВІДЕО Переглянути все відео

Перевірку влаштували закладам громадського харчування та комунальним установам

Чоловіче здоров'я — важлива тема, яка часто залишається поза увагою, доки не з'являються серйозні симптоми. Захворювання передміхурової залози, такі як аденома простати та простатит, стають все більш поширеними з віком, викликаючи фізичний дискомфорт і психологічні труднощі. Але сьогодні, завдяки досягненням сучасної медицини, ці проблеми можна ефективно вирішувати без хірургічного втручання.

Власний автомобіль не просто функціональна та дорога техніка, а необхідність – те, що приносить комфорт, відчуття стабільності, свободи, самодостатності та мобільності. Однак ставши власником авто кожен бере на себе відповідальність перед іншими учасниками руху.

Голосування за номінантів триває з 1 жовтня до 15 листопада!

Про роботу цієї молодої, активної і прогресивної команди фахівців, яка орієнтується лише на успішний результат для вас і вашого бізнесу, розповідають засновники мережі компаній Бюро перекладів і локалізації Lingvo Team Євгеній і Аліса ЄРЬОМІНИ.

Якщо ви не задоволені системою опалення вдома — багато платите за газ чи електроенергію, а тепла не відчуваєте — це найперший і найвагоміший дзвіночок, аби замислитися над альтернативним джерелом обігріву.