RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |


Верховний Суд поставив крапку в резонансній справі, де відповідачем є будівельна компанія "МС Імперіал Буд".

Про це йдеться на сайті Чернівецького апеляційного суду, пише molbuk.ua



Верховний Суд у складі колегії суддів Першої судової палати Касаційного цивільного суду у постанові від 14 лютого 2024 року погодився з висновками суду першої та апеляційної інстанцій щодо відсутності законних підстав, як для визнання договору, укладеного між позивачкою та ТОВ "Імперіал Буд", інвестиційним, так і для визнання за нею майнових прав на об’єкт будівництва.

Верховний Суд залишив без задоволення касаційну скаргу представника позивачки Фортуни Г.Г., а рішення Шевченківського районного суду м. Чернівці від 11 травня 2023 року та постанову Чернівецького апеляційного суду від 14 вересня 2023 року – без змін.

Історія справи (викладена на сайті Чернівецького апеляційного суду):

У грудні 2022 року громадянка С. звернулася до Шевченківського районного суду м. Чернівців з позовом до ТОВ "МС Імперіал Буд", в якому просила визнати удаваним попередній договір, укладений між нею і ТОВ "МС Імперіал Буд", щодо купівлі-продажу нерухомості, а фактично – дійсним інвестиційним договором.

Також просила визнати за нею майнові права на квартиру, яка знаходиться в будинку № 7 по вул. Рівненській в м. Чернівці.

Рішенням Шевченківського районного суду м. Чернівці від 11 травня 2023 року (суддя – Танасійчук Н.М.), яке залишене без змін постановою Чернівецького апеляційного суду від 14 вересня 2023 року (судді – Литвинюк І.М., Височанська Н.К, Половінкіна Н.Ю.) у задоволенні позову відмовлено.

Верховний Суд у своїй постанові зазначив, що вирішуючи спір, суд першої інстанції, з висновками якого погодився і суд апеляційної інстанції, правильно встановив фактичні обставини справи й обґрунтовано виходив із того, що позивачка не довела належними та допустимими доказами наявність між нею та ТОВ "МС Імперіал Буд" інших цивільно-правових відносин, окрім тих, які передбачені укладеним між ними попереднім договором, як і не довела, що у сторін попереднього договору настали інші права та обов’язки, аніж ті, що передбачені цим попереднім договором.

Указаний попередній договір не може вважатися удаваним та визнаватися таким.

Верховний Суд констатував, що суди попередніх інстанцій врахували відповідні норми Закону України "Про інвестиційну діяльність", а також те, що предметом попереднього договору є відповідна квартира, а ТОВ "МС Імперіал Буд" зобов’язується оформити на себе правовстановлюючі документи та зареєструвати право власності на об’єкт нерухомості до моменту укладення договору купівлі-продажу. Вказаний попередній договір не містить істотних умов, що притаманні інвестиційному договору (купівлі-продажу майнових прав).

При цьому суди зазначили, що сторонами не додержано вимог Закону про нотаріальне посвідчення попереднього договору.

Крім того, земельна ділянка, розташована по вул. Рівненській, 7 у місті Чернівці, з цільовим призначенням для будівництва та обслуговування багатоквартирного житлового будинку, є власністю територіальної громади міста Чернівці. Доказів наявності у відповідача ТОВ "МС Імперіал Буд" будь-яких прав на земельну ділянку, на якій здійснюється будівництво, суду не надано.

Верховний Суд зазначив, що суди попередніх інстанцій, правильно встановивши фактичні обставини справи, зробили обґрунтовані висновки про те, що між сторонами у справі було укладено саме попередній договір купівлі-продажу об’єкта нерухомості (без додержання вимоги щодо нотаріального посвідчення), а не договір купівлі-продажу майнових прав. Тому відсутні підстави для визнання за позивачем майнових прав на квартиру.

Що було раніше

Майже пів тисячі чернівецьких родин уже сім років не можуть заселитися у свої помешкання. Їх "кинув" недобросовісний забудовник. Люди звернулися до суду.

Як ідеться у публікації molbuk.ua від 19 травня 2023 року, протягом 2016-2017-го років люди оплатили львівській фірмі ТОВ "МС Імперіал Буд" повну вартість 400 квартир у житловому комплексі "Імперіал парк авеню" на вулиці Рівненській, 7.

Перша черга будівництва мала бути завершена наприкінці 2018-го року, надалі – на початку 2019-го. Проте віз і нині там. А люди, які вклали у свої майбутні квартири загалом 800 мільйонів гривень, і досі чекають.

"Сім років тому ТОВ "Глобус 2020" як орендар земельної ділянки на вулиці Рівненській, 7, та замовник будівництва, уклав угоду з "МС Імперіал Буд" на забудову 580-квартирного житлового комплексу, – розповідає голова громадської організації центру захисту інтересів інвесторів ЖК "Імперіал Парк Авеню" Сорін Житарюк. – За два роки фірма продала 500 квартир із 580 можливих, 110 паркінгів та 200 комірок. За все повністю сплатили інвестори, тобто ми.

У 2018-му році будівництво призупинилося. Забудовник аргументував це "фінансовими складнощами" і заявив, що ми маємо доплатити за надлишкові квадратні метри. Людям довелося їм віддати ще три мільйони гривень. Фірма мотивувала це тим, що коли ці гроші з’являться, вони матимуть змогу здати хоча б перші під’їзди. Хоча факт надлишкових метрів завжди встановлюється тільки після того, як будинок зданий і є технічні паспорти. Тобто у людей шахрайським способом просто виманювали кошти".

Після цього будівництво не те що не зрушилося з місця, а взагалі зупинилося.

Ошукані мешканці звернулися до суду, але й забудовник не дрімав: щоб уникнути відповідальності, переписав свою компанію на фірму з Миколаєва "Ол-люкс", яка входить до складу групи "Н-Інвест".

І якщо раніше людям давали хоч якусь надію, то зараз нова фірма хоче позбавити їх не лише осель, а й вкладених коштів.

"Шість років люди тиняються квартирами на винайм, багато хто взяв кредити, сплачує відсотки. Мешканці важко працюють за кордоном, бо усі кошти вклали у житло. Усе це прибрано до рук фірмою "МС Імперіал Буд". І тепер, коли ми звернулися до суду з метою захисту своїх прав, хотіли подати колективний позов, – нам відмовили, – зазначає адвокат громадської організації центру захисту інтересів інвесторів ЖК "Імперіал Парк Авеню" Георгій Фортуна.

Спочатку суди ставали на бік ошуканих мешканців, та потім почали масово відмовляти їм у задоволенні позовних вимог.

"Перші справи розглядалися торік, у вересні-листопаді. Спочатку ухвали суду були позитивні для нас, доки фірма не перейшла під компетенцію забудовників "Н-Інвест". Так, першу справу ми слухали щодо однієї із замовниць будівництва і виграли її, – провадить адвокат. – Далі були ще шість справ із позитивними рішеннями: щодо квартир, паркомісць, комор. На ці об’єкти суд визнав майнові права мешканців. Договори також визнали дійсними, інвестиційними, бо зрозуміло, що люди кудись вклали гроші.

Надалі перша справа, яку вже розглядали, – це справа ветерана війни, який воював із 2014 року. Слухала інша суддя. І що вона робить? Відмовляє у задоволенні позовних вимог і говорить про те, що особа не має на це будівництво жодного права. От скажіть, що перевернулося в головах у суддів?!"

За словами Георгія Фортуни, вкрай необхідно отримати законне майнове право на це будівництво. В іншому випадку людей повністю позбавляють можливості отримати квартири чи навіть будь-які кошти за них.

"На "МС Імперіал Буд" на сьогодні заведено близько 220 активних виконавчих проваджень із такими боргами, що ого-го. І люди якби навіть попросили кошти назад, стають 26-ми в черзі. Тобто вони ніколи ці кошти не отримають".

Мешканці переконані, що стали жертвами великої будівельної афери.

"Уявіть, 540 квартир! Це близько двох тисяч мешканців! І всі вони зараз потерпають через непорядні дії забудовника, який плювати хотів на людську біду. А потім ще виявилося, що суди стали на бік цього непорядного забудовника. Відбувається не що інше, як договірняки. Звичайно, люди не можуть віднести мішок коштів, щоби подолати такого потужного супротивника", – зауважує адвокат.

Торік у вересні обурені рішеннями суду інвестори перекрили пішохідний перехід на вулиці Головній біля Ратуші.

Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram
Редактор: Галина Олійник
23-02-2024, 21:17
Коментарів 4 Переглядів 8 211

Теги -
Hаписав: Гість Анна, Коментарів: 0, Новин: 0, 23 лютого 2024 22:12
В новині:
РЕЙДЕРСТВО чистої води!!!У людей забирають житло,яке вони придбали,а суди відстоюють інтереси забудовники,але не 540 сімей!!!!

Що з цими суддями?

Hаписав: Красивая афёра, Коментарів: 0, Новин: 0, 24 лютого 2024 07:03
В новині:
Когда хохол родился,еврей перекрестился)

Hаписав: Тоня, Коментарів: 0, Новин: 0, 24 лютого 2024 12:44
В новині:
Коли влада почне думати за людей?

Hаписав: Гость, Коментарів: 0, Новин: 0, 24 лютого 2024 15:43
В новині:
Зрозуміло, що з інвестиційним договором не вийшло з вини саме інвесторів, які полінилися його нотаріально засвідчити, лишається два варіанти: або доплачувати, або забирати кошти. Невірний спосіб захисту-це вина не людей, а юриста, через якого ще й попали у судовий збір. В коментах пишуть, що київським суддям чернівецькі шашлики жарили: плід тупої фантазії. Але з цього приводу у поважної людини бачив фото про таку подію, але там навпаки, адвокат інвесторів жарив шашлики у Мігово декану Вузу, де навчався, щоби отримати диплом юриста, може й тому люди страждають. Вот цікаво би це фото у мережах побачити...


Хлопці вийшли зі спеціалізованого навчального закладу і досі не повернулися

Фігуранту загрожує до десяти років позбавлення волі з конфіскацією майна
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Щаслива, що змогла хоч трішки допомогти. Блог Галини Олійник
Дуже сподіваюся, що з кошенятами надалі все буде гаразд
Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Раннє виявлення проблеми і правильна корекція слуху – гарантія того, що ви уникнете подальшого погіршення і забезпечите ефективне лікування та реабілітацію, а в результаті будете чути світ на повну!

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.