RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео |


На Вижниччині активно розвиваються форелеві господарства. Справа ця нелегка і обходиться недешево.

Про це йдеться у публікації "МБ" від 13 квітня, пише molbuk.ua



Започаткував у Банилові на Вижниччині розведення форелі понад двадцять років тому колишній військовий із Вірменії Левон Тертерян. На його батьківщині в районі озера Севан цим займається ледь не кожен господар. Вірменин розвів форель різних видів на колишньому сміттєзвалищі, звідки вивіз понад 200 самоскидів відходів. Нині Левон Тертерян – один з найсильніших рибоводів України з вирощування форелі. Як людина щира і безкорислива, він залюбки допомагає тим, хто прагне наслідувати його. Один з них 39-річний банилівчанин Василь Паринюк.

Працює в господарстві вся родина

– Справа ця нелегка й обходиться недешево, – розповідає він. – Ідею подав мій тесть Григорій, колишній колгоспний інженер, а ми з Андрієм Іванчуком, другим зятем, допомагаємо. Працює вся родина. Розведенням форелі займаємося вже років з десять, але ще не все зроблено, що намітили. Мальок для розведення форелі нам надав Левон Тертерян, а далі ми вже самі. Загальна площа – до гектара. Є інкубатор, тринадцять басейнів 25х4 метри з глибиною півтора-два метри. Нині у нас вирощується приблизно дві тонни райдужної (веселкової) форелі. По-нашому, пстругів. У перспективі хочемо довести поголів’я до двадцяти тонн риби. Воду провели зі струмка, який тече недалеко під горбом. Форель любить чисту воду, інакше не ростиме.

За словами пана Василя, у природі форель росте до 15 – 20 кілограмів, а в штучних водоймах до кілограма-півтора. Живе ця риба дванадцять років. Найкращу ікру форель дає від двох до шести років. Столовий стандарт – 320 – 350 грамів. Годують рибу чотири рази на день, а взимку – двічі, спеціальними кормами. Потрібно уважно стежити за температурою води. Форель не можна брати в руки, бо риба може отримати тепловий удар.

Рибу сортують за віком та вагою. Пструг – риба хижа, тому мальок утримувати з дорослими особинами не можна. Сама риба ікру не відкладає – в період нересту форель потрібно "доїти".

– Береш у руки рибину і легким погладжуванням видавлюєш з неї ікру . Інкубаційний період ікрини – 36 днів. Потім ще 25 днів її не можна випускати на велику воду. У цей час вона не їсть, харчується власною плоттю. Найсприятливішою температурою води для форелі є +12, +18 градусів. Якщо ж вона вища, то риба стає млявою й не росте, – продовжує Василь Паринюк.

Найбільша проблема - дорогі корми

– Пструг райдужний – вид лососевих риб, батьківщина їхня – Північна Америка. В Україну форель завезено наприкінці ХІХ століття. З середини минулого століття її стали систематично розводити. Нині її найбільше розводять на заході України – в Чернівецькій, Закарпатській, Рівненській та Волинській областях, – розповідає Василь Паринюк. – Наразі виробництво становить півтори тисячі тонн в рік. Це небагато, адже в маленькій Данії цей показник становить до 30 тисяч тонн.

В Україні є лише один кормовий завод у Дніпрі, але там корми не якісні. Якби були якісними, то й форель була б дешевою. Ми продаємо пстругів вдома по 180 гривень за кілограм, а у Чернівцях вона вартує 250 гривень. Реалізовуємо через різні торгові точки, власний ресторанчик. Чому форель райдужна? Бо з обох боків має веселкове забарвлення. Відтінки м’яса – білий, рожевий, оранжевий, яскраво-червоний. Форель – риба напівжирна, з великим вмістом різних вітамінів. Недарма її називають королівською. Нині ловити дику форель заборонено, хоча, як не дивно, її чомусь досі не занесено до Червоної книги України.

– Щоб створити форелеве господарство, потрібно любити цю справу, – вважає Василь Соломко, сільський голова Банилова. – І, звісно, вкласти чималі кошти. Нині на Вижниччині у багатьох селах є форелеві господарства, але більшість їх власників воліють закуповувати мальок і вирощувати на збут, а не бавитися з маточним поголів’ям та чекати, доки з ікрини народиться форелька.

Найбільша проблема виробників форелі – дорогі корми, відсутність іхтіологів та форелевих ветеринарів. Той же Левон Тертерян має відповідну лабораторію й тісно співпрацює з Інститутом водного господарства України й науковцями Львівського національного університету ветеринарної медицини та біотехнологій імені С.Гжицького.

Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram
Редактор: Василь Гринюк
14-04-2023, 16:50
Коментарів 0 Переглядів 4 581


Внаслідок аварії загинули 17-річна дівчина та 30-річний чоловік

Дівчина спакувала потрібні військовим речі в коробки, які так і назвала – "коробка допомоги"
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


«По ліки їду дев’ять кілометрів». Блог Людмили Осадчук
Як живуть мешканці села Чорнівка, яке приєднали до Чернівецької територіальної громади
Долар не буде вищим за 47 гривень. Блог Богдана Сторощука
Які будуть ціни, курс долара та інфляція у 2025 році
ВІДЕО Переглянути все відео

Паровоз не курсував уже понад 60 років

Чернівецька філія Державного підприємства "Івано-Франківський науково-виробничий центр стандартизації, метрології та сертифікації" — це надійний партнер із забезпечення точності вимірювань, сертифікації продукції та відповідності стандартам. Філія запрошує до співпраці місцевих виробників, організації та фірми, які займаються виробництвом, експортом та імпортом, реалізацією продукції.

"Профі-Центр" — це не стереотипне середовище для вивчення іноземної. Насамперед це осередок, який має не тільки ефективну навчальну базу, яку може запропонувати студентам, а й відповідні підтвердження цьому.

Кожен маленький гість отримає солодкий подарунок за віршик чи талант. Варто лиш продекламувати віршик чи розповісти, яким чемним був цього року.