RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |


У Мармуровій залі ЧНУ вчора, 1 квітня, відбувся "Науковий фестиваль OL".

Про це повідомляє кореспондентка molbuk.ua



Під час фестивалю глядачам продемонстрували яскраве шоу з хімії та біології.



Зокрема, експерименти в пробірках, досліди зі зміною забарвлення та агрегатного стану, наднизькі температури, погляд на клітини під мікроскопом. А ще учасників навчали готувати молекулярне морозиво з рідкого азоту.




А шоу з робототехніки та віртуальної реальності занурило у вир технологій.





Також провели вікторину з нескладними питаннями з хімії для всіх охочих.





Прийшла повна зала глядачів: переважно школярів та студентів, які захоплюються природничими науками. Навідалися і зовсім юні.









Дехто навіть приїхав із сусідніх областей, як-от, до прикладу, 11 Юля з Івано-Франківська.

- Дізналася про цей фестиваль із телеграм-каналів. На жаль, у нашому місті його не планують проводити, згідно анонсу, тому спеціально на нього приїхала до Чернівців.

Ходила на гурток із хімії ще з дитинства. Мені дуже подобалися ці експерименти – щось мішати, калатати. Як на мене, хімія – зовсім нескладний предмет, при цьому дуже цікавий. Сподіваюся стати біохіміком. Хтозна, можливо, колись розроблятиму вакцини.

Одні з творців проєкту - міський молодіжний центр та простір популяризації науки Lviv Open Lab.

Експерименти з хімії продемонстрував представник лабораторії, хімік Микола Лехновський.



"У нас у Львові є сучасна молодіжна хімічна лабораторія, де ми реалізовуємо різні програми для учнів та молоді. Відкрита міжшкільна лабораторія. Хочемо, щоби хімія була на висоті. Щоби кожен учень, який, на жаль, страждає спочатку від коронавірусу, а тепер – від військових дій, приходив і більше практикувався.

Якщо ми можемо, окрім теорії, провести власне дослідження, зробити власні помилки у тому дослідженні – це все наш досвід. І чим більше ми будемо експериментувати, тим більше матимемо любові до будь-якого предмета, у тому числі й хімії", - каже Микола Лехновський.

Він переконаний, що хімія – надзвичайно важливий та цікавий предмет.

"Будь-яка природнича наука – це наука про все. І навіть якщо ми не хочемо бути хіміками, важливо вивчати точні спеціальності – тоді ми краще починаємо розуміти світ", - каже.

"Наша мета – популяризувати такі природничі та технічні науки, - зауважує доцентка кафедри біохімії Львівського національного університету імені І. Франка Олена Стасик. - Зараз усі кинулися в ІТ, хочуть бути великими програмістами. Але не розуміють, що потрібно створювати нові ліки, сорти рослин, стійких до стресів, посухи, вологи, захворювань. Тож ми прагнемо донести до молоді і навіть дорослих важливість наукових досліджень, які є основою для прикладного застосування.

Як біохіміки хочемо показати, як можна, використовуючи природні реагенти, які добуваємо з рослин, отримати, наприклад, ті ж індикатори, які будуть нам вказувати, яке саме pH (водневий показник) ми маємо. Наприклад, є якийсь порошок, а що це таке, не знаємо. У такому випадку можемо за допомогою тієї ж капусти з’ясувати, чи це луг, чи кислота, сіль чи цукор".

За словами доцента, завідувача кафедри загальної хімії та хімічного матеріалознавства ЧНУ Юрія Халавки, у Чернівцях також є декілька схожих наукових ініціатив.

"Це, зокрема, громадська організація "Буковина інноваційна", яка проводить STEAM-освіту, в тому числі такі демонстраційні експерименти. Є проєкт "МобіЛаб", який ми фактично робимо з нашими студентами з інституту біології, хімії та біоресурсів. Колись його підтримав фонд "Кращим бути", зараз ми в першу чергу працюємо на власному ентузіазмі. Регулярно беремо участь у різноманітних заходах, можемо також приходити в школи. Або ж зацікавлені школярі можуть приходити до нас в інститут", - каже Юрій Халавка.



Любов до хімії часто починає проявлятися ще в дитячому віці, зауважує науковець. Іноді це виливається в небезпечні експерименти.

"Коли був малим, то й штори підпалював, і наливав одеколон на гарячу пательню. Досліди розпочиналися, коли мама йшла на завод. Та насправді це все небезпечно, і так краще не робити", - застерігає співрозмовник.

Дехто ставав хіміком, перед цим тривалий час займаючись підпільною піротехнікою і всіма іншими речами.

"У таких ти вже не відіб’єш цю охоту до науки. Ми завжди говоримо, якщо людина хоче стати хіміком, то як би ми не старалися, не зможемо їй у цьому перешкодити. У нас навіть є такий слоган: "Будь собою, будь хіміком!" Тобто ми не переконуємо робити людей щось таке, що їм не подобається. Проте якщо вам до вподоби хімія – у цій сфері можна себе досить ефективно реалізувати", - переконаний Юрій Халавка.

Проєкт "Науковий фестиваль OL" реалізується Lviv Open Lab з Мережа молодіжних просторів ТВОРИ! у межах проєкту "Трамплін до рівності", що реалізується Фондом Народонаселення ООН в Україні - UNFPA Ukraine у партнерстві з Офісом Віцепрем’єрки з питань європейської та євроатлантичної інтеграції за фінансової підтримки Embassy of Sweden in Kyiv.

Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber |
Редактор: Галина Олійник
2-04-2023, 09:43
Коментарів 0 Переглядів 1 857


За вчинене фігуранту загрожує до десяти років позбавлення волі з конфіскацією майна.

За ці гроші куплять квадрокоптери
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні



Чому про гуманітарні швидкі допомоги з Італії мовчать фігуранти справи?

Швидкі допомоги нібито направили на фронт, але доказів цьому ніхто не хоче надавати
ВІДЕО Переглянути все відео

Живуть весело, дружно й ніколи не сваряться

"Країна Мрій" – це справжня казкова територія з сучасними атракціонами на будь-який смак. Тут є багато цікавого: велика батутна арена, лазертаг, лабіринт, інтерактив, ніндзя-парк, тарзанка та багато іншого. Для наймолодших гостей є спеціальна дитяча зона з атракціонами, адаптованими до їхнього віку.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Втомлюєтеся від нудного перебування в чергах для проходження медичного огляду? Ми маємо для вас відмінну новину! Тепер у Чернівцях доступна нова послуга - медичний огляд, який займе менше 30 хвилин!