RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |



Чернівчанин Владислав Стойка наймолодший військовий 92-го батальйону 107 окремої бригади ТрО.

Він є старшим бойовим медиком стрілецької роти, йдеться у публікації "МБ".

"До війни паралельно із навчанням у Буковинському державному медичному університеті я займався активною громадською діяльністю. До прикладу, ми перші у Чернівцях проводили безкоштовні курси української мови, залучали молодь до різних патріотичних проєктів — це були мої ідеї. У 19 років я створив проєкт "Бюджет ініціатив чернівчан" та виграв його. Це був майданчик для вигулу та дресування собак. Поступово це переросло у щось більше, і я почав працювати більш масштабно. Точно знаю, що після перемоги на мене чекають ще більші звершення. А зараз я потрібен тут, на фронті, країні й побратимам", – розповідає Владислав.

Ще до початку війни хлопець записався резервістом у чернівецьку тероборону. Війна застала його у Києві.

"24-го лютого я бачив хаос, паніку. Чув перші вибухи у Гостомелі. Тоді вирішив негайно повернутися до Чернівців. Добирався додому дві доби. Ввечері 25-го був у військовій частині. Зідзвонився з мамою, розповів їй. Вона відповіла, що вони з братом також уже в армії. Крім того, мій батько теж пішов служити в тероборону", – згадує Владислав.

Владислав Стойка вже рік не бачив своїх маму та брата. Уся родина несе службу в різних військових частинах.

"Батько зараз перебуває в Чернівцях на своєму медичному фронті, мати та брат нещодавно повернулися з найгарячішої точки фронту на відновлення. З батьком востаннє бачився на початку вересня. З мамою та братом не бачився більш як рік. Лише час від часу в телефонному режимі", – каже Владислав.



Найскладнішими для хлопця на фронті були перші обстріли. Згадує, як у перші дні на їхніх позиціях було 30 прильотів буквально за кілька годин.

"Навколо вибухи, а ти не можеш ані поворухнутися, ні побігти кудись. Просто сидиш і спостерігаєш, як ці прильоти наближаються", – згадує Владислав.

Зараз військові закріпилися біля кордону з Росією. Хлопець розповідає, що має досить багато роботи, адже є часті артобстріли, діють диверсійні групи противника. Вже доводилося надавати допомогу пораненим. Та найприкріше, що не усіх вдалося врятувати.

"Перший раз медичну допомогу надавав трактористу. Російська протитанкова ракета влучила у трактор, яким водій допомагав копати позиції та бліндажі моєму підрозділу. У чоловіка було багато осколкових поранень, але він дивом вижив. Я намагався не розгубитися. Надав постраждалому медичну допомогу. Побачив у його голові осколок, але діставати його не мав права, тому перев’язав. Далі чоловіка відправив до шпиталю. Він вже одужав і подякував мені за роботу", – розповідає бойовий медик.

Але були й сумні моменти під час служби Владислава.

"День, який я найбільше запам’ятав, – це восьме січня. Відбувся черговий масований артилерійський обстріл. Снаряд влучив у будівлю, де перебував мій побратим. Я кинувся йому на допомогу. Коли вже був на місці, почув ще один вибух, потім ще один, але продовжував перев’язувати, хоча вже знав, що поранення було несумісне з життям. Перев’язував товариша, а в голові було тільки одне: ніхто не знає, куди прилетить наступний снаряд. Вирішив негайно евакуювати пораненого, бо до останнього не вірив, що ми його втратили. Коли їхав з ним, за п’ять-шість метрів від машини спочатку побачив яскраве світло, а потім почув вибух. Машину добряче трусонуло… Урятувати побратима таки не вдалося. Ми усі висловлюємо найщиріші співчуття сім’ї та близьким загиблого. Руслан Марусик, наш "Борзий"… Ми за тебе помстимося!", - каже військовий медик.

Попри те, що Владислав перебуває на фронті, він продовжує навчатися в медичному університеті: вчить матеріал і складає іспити.

"У мене немає зараз жодних мрій, окрім однієї – перемоги України. Коли настане перемога, трохи відпочину. Після відновлення продовжу працювати над собою, навчатимуся, подумаю над реалізацією планів. А ще буду просто жити, кохати, подорожувати, більше уваги приділяти близьким та рідним", – каже Владислав.
20-02-2023, 20:08
Коментарів 0 Переглядів 11 158

Теги -
Через погодні умови посівна кампанія цього року почалася раніше
Деякі монети датовані V ст. до н.е. – IV ст. н.е
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.