RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |



У Чернівцях розробляють стратегію для пішоходів. А також вивчають питання, які вулиці можуть стати пішохідними.

Про це розповів заступник міського голови Василь Зазуляк, пише molbuk.ua.

Центр міста минулого року впродовж майже трьох місяців на вихідні був пішохідним. У міській раді пояснювали, що це зробили для експерименту – вивчили плюси та мінуси. Комусь із містян сподобалися пішохідні вулиці, хтось критикував. Після завершення експерименту від пішохідного центру Чернівців наразі відмовилися.

За словами Василя Зазуляка, центр все ж таки буде пішохідним і розповів, яких змін очікувати.

"Пішохідний центр — це європейська практика, і з кожним роком частини міста без руху транспорту в багатьох містах Європи тільки збільшуються. Тому пішохідний центр Чернівців – це неминуче. Звісно, це не зроблять цього року чи наступного, все буде робитися поступово, але питання серйозно вивчається", – стверджує Василь Зазуляк.

У міській раді розглядають питання, як зробити пішохідним центр не лише у вихідні дні, а й у будні.

"Я вважаю, що влітку минулого року був гарний експеримент з пішохідним центром міста, тому що ми почули думки людей. Для себе зробили висновки й на основі цього пропрацьовуємо моменти на майбутнє. Розробимо стратегію, і питання буде розглядатися лише у комплексі. Наприклад, треба мати необхідну кількість паркувальних місць, правильно організувати рух громадського транспорту тощо.
У планах – зробити своєрідне пішохідне "ядро", обмежене вулицями Героїв Майдану, Університетською, Сковороди, Лесі Українки, Соборної площі та Головної. Усі вулички всередині цього "ядра" мають стати пішохідними. І провулок Готельний — це перший маленький етап втілення пішохідного центру", – продовжує Василь Зазуляк.

Також сподіваються, що цього року вдасться зробити пішохідною вулицю Заньковецької.

"Хочемо облаштувати цю вулицю ефектно та святково. Долучили до роботи фахівців, які підсвічували сквер Кордуби. Вони повинні розробити проєкт освітлення і прорахувати вартість робіт та матеріалів. Також застосуємо індивідуальний підхід до елементів мощення з природних та довговічних матеріалів, а ще висадимо дерева та кущі. Пішохідною буде й вулиця Чайковського, і це, на мою думку, логічно. У нашій концепції також пішохідною з часом може стати й вулиця Бетховена", - каже посадовець.

Василь Зазуляк вважає, що пішохідний центр — не лише комфорт для чернівчан, туристів, але й прибуток для малого бізнесу, а це вже податки.

"Досвід інших міст показує: там, де зробили пішохідну зону, ділова активність в перший рік зростає на 30 відсотків. Тому вважаю, що пішохідна зона з кожним роком має розширюватися. Чотири роки тому проводився конкурс з реконструкції Соборної площі, були запропоновані правильні рішення, наприклад, об’єднати дві частини площі. Тому зараз ми пропрацьовуємо і це питання, аби в майбутньому її об’єднати. Натомість треба відкрити для проїзду на Соборній площі дорогу на вулиці Героїв Майдану", – зазначає посадовець.

Також є намір зробити на Соборній площі дворівневий підземний паркінг, де буде понад 400 паркомісць. Думаю, це реально, тому що проєкт буде прибутковим через оплату паркомісць. Цей паркінг розв’яже багато проблем щодо пішохідного центру.

За словами В. Зазуляка, на Центральній площі теж стане більше простору для пішоходів.

"Після реконструкції Центральної площі не буде проїзду біля міської ради. Площа вирівняється до вулиці Університетської, буде більше місця для пішоходів, і для цього звузять проїжджу частину. Біля Пенсійного фонду заборонимо проїзд для автомобілів, і та дорога стане частиною площі як продовження вулиці Кобилянської. Для проїзду транспорту залишиться лише вулиця Головна. Одне із дискусійних питань, чи робити на Центральній площі зупинку громадського транспорту, бо у нас ненормативний розрив між зупинками на вулицях Гоголя та Шкільній. Тому схиляємося до думки, що тут все ж будуть зупинки, але вони будуть ненавʼязливими й не спотворюватимуть історичне середовище", – ділиться планами Василь Зазуляк.

У міській раді наголошують, що ці ідеї – то стратегія розвитку пішохідної зони, яку лише розробляють. За кілька місяців її планують представити на обговорення.

"Ми будемо збирати побажання містян та фахівців, все проаналізуємо. Лише після цього затвердимо концепцію й будемо рухатися щодо розвитку пішохідного центру. Наша стратегія буде представлена у кількох розрізах. На першому місці – маломобільні люди, пішоходи, мікромобільний, а потім громадський транспорт і автомобілісти. Розглянемо вплив пішохідної зони для кожної групи чернівчан окремо. Зараз наше завдання в тому, щоб остаточна концепція пішохідної зони була затверджена. Далі її вже можна буде поступово втілювати, – каже Василь Зазуляк.
28-01-2023, 21:13
Коментарів 2 Переглядів 3 297

Hаписав: Максим, Коментарів: 0, Новин: 0, 28 січня 2023 23:42
В новині:
Воу, стільки правильних слів.. Дай бог

Hаписав: Синяк, Коментарів: 0, Новин: 0, 29 січня 2023 21:28
В новині:
Мо, як це гарно! Знову знайшли лазійку, як "засвоювати" срідства. І це під час війни! Все, що не робиться у самій смердючій, самій барижній, самій мусорській області країни, про все, що пишуть, то крімінал та брехня! Вони готуються разом з недобитими пенсіонерами до урочистої зустрічі орків з розгорнутими червоними прапорами, певно тому й не бомблять саму смердючу область країни.
Місцева бидло-влада то сама продажна влада у цілому світі, всі так звані депутати-тупі смердючі волоцюги та молдавани, які гірші та тупіші потвори на планеті, а мер Клічук взагалі смердючий тупий вар'ят. Всі вони зрадники! Замість того, що б допомагати ВСУ, ці смердючі тварюки розкрадають(засвоюють) гроші на нібито якісь ремонти вулиць("прекрасна" молдавська якість...не дай боже, благоустрій якихось скверів(повне знищення та вирубка дерев на продаж молдаванам на дрова), на встановлення якихось ні кому не потрібних пaм'ятнтків та ще багато чого.
Самий найкращий пам'ятник це було б встановити на центральній площі щибениці та й кожного ранку вішати свіжих депутатів, мера, забудовників, працівників торгівлі та недобитих пенсіонерів-основних прихильників окупантів.
Там не буде ніякої пішоходної зони, а буде звичайне пасовище, де модлавани будуть пастися разом з худобою.


"Щоби дронів було більше, долучайтеся до збору на покупку комплектуючих", - закликала Віолетта Олійник

У 2012 році військовий закінчив економічний факультет
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Побачене нікого не залишило байдужим. Декого з героїв документалки вже немає...


Ніколи не кажи ніколи… Блог Ярослава Волощука
Дуже цікаві процеси відбуваються у Європі.
Гуманітарні автомобілі  швидкої допомоги з Італії “випарувалися”: про них не знає ні керівництво Чернівецької ОВА, ні лікарі

Куди зникли швидкі допомоги, які у березні 2022 року надійшли як гуманітарна допомога до Чернівецької області? З’ясувати це не може навіть керівництво області.
ВІДЕО Переглянути все відео

Влаштували ярмарок, майстеркласи, концерт. Збирають кошти на дрони та інші необхідні речі для військових

Втомлюєтеся від нудного перебування в чергах для проходження медичного огляду? Ми маємо для вас відмінну новину! Тепер у Чернівцях доступна нова послуга - медичний огляд, який займе менше 30 хвилин!

Із 5 до 24 лютого усі клієнти можуть здати пакет аналізів "Вияви анемію" всього за 1 гривню та перевірити рівень заліза, фолієвої кислоти та вітаміну В12 в організмі.

Уявіть світ, де ваша дитина не просто долучається до занять спортом, а стає частиною захопливої історії успіху, розвивається у всіх аспектах і реалізує себе у неймовірно видовищному та динамічному мистецтві. Це не фантазія, це реальність, яка вже стала доступною в Чернівцях завдяки майстру спорту і сертифікованому тренеру Таїсії Столярчук.

Стопа людини бере на себе все навантаження тіла. І мінімальні порушення та відхилення від норми провокують цілу низку захворювань. Тому важливо ретельно й відповідально ставитися до здоров’я своїх стоп.
• Теги