RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |



Галина Жук працювала керівницею банку. На місцевих виборах балотувалася на посаду міського голови. А з початку війни жінка стала військовою – служить військовим фінансистом.

Тож тепер їй доводиться рахувати пальне для військової техніки і доволі часто – навіть під звуки вибухів, йдеться у публікації "МБ".


Перед війною Галина стала на військовий облік, а в березні отримала повістку.

"Незважаючи на те, що я зараз у військовій частині, все одно залишаюся керівницею ОТП-банку в Чернівцях, за мною зберігається робоче місце. Коли з’явився законопроєкт, що жінкам окремих спеціальностей потрібно стати на військовий облік, я це зробила ще в січні. Першого березня мені принесли повістку. Зізнаюся – трохи розгубилася. У мене була можливість не йти, керівництво підготувало листа, щоби мене не залучали до військової служби. Та я розуміла, що держава шукає людський ресурс для певних напрямків, і вирішила не відмовлятися. Ніхто не знав, якою буде подальша ситуація, але мене сім’я підтримала, допомагали збирати обмундирування", – каже Галина.




Галина була залучена до служби в 10-тій окремій гірсько-штурмовій бригаді. У перші дні вела облік військовослужбовців для одержання ними зарплати, оформляла банківські картки.

"Спочатку працювала в Коломиї, Чернівцях, але вже досить тривалий період я перебуваю у зоні бойових дій на Донеччині. Здійснюю облік машин, військової техніки, паливно-мастильних матеріалів. Я перебувала певний період у Костянтинівці, це один із найгарячіших напрямків — Бахмутський. Тому інтенсивні обстріли — це постійний момент моєї служби. Замість будинку, де я ночувала, зараз вирва, бо в нього було пряме влучання ракети. Це збіг обставин, що на той період мене не було там. Донбас – це найскладніша ділянка у нашій війні. Кожна ракетна та артилерійська атака завершується ураженнями будинків, інфраструктурних об’єктів. Тут немає безпечного місця. Та оптимізму додають мужні й відважні люди, які завжди поруч і дуже сильно вмотивовані відстоювати нашу державу", – продовжує Галина.



Галина зізнається, що доводиться звикати до складних життєвих умов, особливо незвичних для жінок, як-от, повної відсутності води, спання на піддонах.

"Є і фізичні, і моральні навантаження. Для мене був складний період з квітня до середини червня. Але відчуття відповідальності не дає опускати руки. Я проводила службове розслідування щодо загиблих і поранених. Жінці на війні важче, особливо в побутовому плані. Навіть такі елементарні речі, як помитися чи розчесатися, – це іноді проблема. У мене декілька комплектів одягу. Я все тримаю у пакетах, щоб нічого не забруднилося, бо розумію, що не завжди зможу попрати. Постійно маю вологі серветки, сухі шампуні. Тому багато жінок військовослужбовців обстригли довге волосся і в них короткі стрижки. На війні доводиться позбавлятися жіночих принад. Я, якщо чесно, поки що не здаюся.
У підрозділі є багато жінок і цивільних професій, і військових. Наприклад, навідниці, кулеметниці. Жінкам ніхто тут не потурає. Вони, як і всі військові, повинні підтримувати свою боєздатність, уміти надавати першу медичну допомогу. Наряди для жінок такі ж, як і для чоловіків, – добові чергування. Мені доводилося вночі патрулювати територію, контролювати контрольно-пропускні пункти та охороняти кімнату зберігання зброї", – каже Галина Жук.



Жінка зізнається, що абстрагуватися від навколишніх подій неможливо, тож без стресових ситуацій не буває.

"Були і тривожність, і сльози. Доводиться заспокійливі пити. Найважче переживати втрати побратимів. Рятуємося тими радісними миттєвостями, які у нас є, наприклад, коли хтось отримує нагороду за героїчні вчинки. Весь наш підрозділ був причетний до переміщення на Харківському напрямку. А це досить важка робота, бо часто їхати доводиться вночі без фар. Наші військові за допомогою бойової техніки постійно забезпечують населення водою, ділимося їжею, і люди за це дякують. Я тривалий час вважала, що війну можна буде закінчити дипломатичним шляхом. Але тепер переконана, що ворога можна змусити піти з нашої землі лише силою", – вважає Галина.

До рідних Чернівців Галина змогла приїхати у серпні, на день народження мами. І як і більшості військових з гарячих точок, їй було некомфортно бачити, заповнені кав’ярні, святкування.

У Чернівцях у мене був дисонанс через події на війні і тут, у місті. Мене трохи вражало, що на одній вулиці у Чернівцях прощаються із загиблим героєм, а тим часом на сусідній вулиці можуть бути святкування. У багатьох районах прощання з героєм – це жалоба. У Чернівцях цього не побачила. Таке враження, що тут живуть якось окремо від усіх подій. І я почувалася якось ніяково. У країні війна, і я думаю, що ми маємо стишити усі свої розваги, бути співчутливими і толерантними, бо рани у багатьох дуже свіжі", – вважає Галина.
26-11-2022, 22:12
Коментарів 0 Переглядів 6 406

Низка населених пунктів залишиться без електрики через ремонт електричного обладнання
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Побачене нікого не залишило байдужим. Декого з героїв документалки вже немає...


Ніколи не кажи ніколи… Блог Ярослава Волощука
Дуже цікаві процеси відбуваються у Європі.
Гуманітарні автомобілі  швидкої допомоги з Італії “випарувалися”: про них не знає ні керівництво Чернівецької ОВА, ні лікарі

Куди зникли швидкі допомоги, які у березні 2022 року надійшли як гуманітарна допомога до Чернівецької області? З’ясувати це не може навіть керівництво області.
ВІДЕО Переглянути все відео

Влаштували ярмарок, майстеркласи, концерт. Збирають кошти на дрони та інші необхідні речі для військових

Втомлюєтеся від нудного перебування в чергах для проходження медичного огляду? Ми маємо для вас відмінну новину! Тепер у Чернівцях доступна нова послуга - медичний огляд, який займе менше 30 хвилин!

Із 5 до 24 лютого усі клієнти можуть здати пакет аналізів "Вияви анемію" всього за 1 гривню та перевірити рівень заліза, фолієвої кислоти та вітаміну В12 в організмі.

Уявіть світ, де ваша дитина не просто долучається до занять спортом, а стає частиною захопливої історії успіху, розвивається у всіх аспектах і реалізує себе у неймовірно видовищному та динамічному мистецтві. Це не фантазія, це реальність, яка вже стала доступною в Чернівцях завдяки майстру спорту і сертифікованому тренеру Таїсії Столярчук.

Стопа людини бере на себе все навантаження тіла. І мінімальні порушення та відхилення від норми провокують цілу низку захворювань. Тому важливо ретельно й відповідально ставитися до здоров’я своїх стоп.

-->