RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |



Чернівчани отримали платіжки за воду з новим тарифом — абонплатою.

За що доведеться платити і як це правильно зробити, пояснили у "Чернівціводоканалі".



Чому запровадили абонплату за воду? Чому про це не повідомили заздалегідь?

Запровадити абонплату для комунальних підприємств – це рішення законодавця. З першого травня 2022 року на офіційному вебсайті "Чернівціводоканалу" було опубліковано публічний індивідуальний договір про надання послуги з централізованого водопостачання та водовідведення. Такий договір вважається укладеним, якщо протягом 30 днів з дня опублікування співвласники багатоквартирного будинку не прийняли рішення про вибір іншої моделі договірних відносин та не уклали відповідний договір з "Чернівціводоканалом".
В індивідуальних договорах наявна абонентська плата. Це плата за абонентське обслуговування – платіж, який споживач оплачує виконавцю комунальної послуги за індивідуальним договором про надання комунальних послуг у багатоквартирному будинку.

Чому раніше не було абонентської плати?

До першого січня 2022 року витрати абонентської плати входили до складу чинного тарифу на послуги з централізованого водопостачання та централізованого водовідведення. Однак у тарифах на послуги на 2022 рік не враховуються витрати на збут для індивідуальних споживачів.
Абонентна плата стала можливістю отримати гроші за окремі послуги, на які підприємство зобов'язане було витрачати свої кошти, але вони не компенсувалися тарифом. Тепер вони компенсуються абонплатою.

Чи знизиться тариф на воду, зважаючи на запровадження абонплати?

Тариф на воду у Чернівцях становить 27,91 гривні за куб (17,9 грн — водопостачання, 9,00 грн — водовідведення), таким він і залишиться. Також тепер до загальної суми додасться абонплата.

Скільки складає абонплата за воду?

Граничний розмір абонентської плати встановлює Кабмін. Сума може змінюватись, залежно від затвердженого мінімального прожиткового мінімуму в Україні. Плата за абонентське обслуговування затверджується внутрішнім наказом по підприємству.
Сума залежить від того, є загальнобудинковий лічильник чи ні. Також у приватних будинках абонплата за воду буде вища, ніж у квартирі.
Мешканці квартир, які не мають загальнобудинкових лічильників, будуть сплачувати 19,28 гривні за наявності водопостачання (абонплата 9,64 гривні) та водовідведення (абонплата 9,64 гривні). Це стосується і тих мешканців, які мають індивідуальний лічильник у квартирах. Водночас пояснюють, що їм доведеться сплачувати за повірку індивідуальних лічильників, попри абонплату.
Якщо у багатоповерховому будинку є вузол комерційного обліку, тобто загальнобудинковий лічильник, абонентська плата на водопостачання буде складати 23,21 копійки. Оплата вища, бо ці лічильники будуть обслуговуватися "Чернівціводоканалом". Таких будинків є приблизно 300.
Якщо приватний будинок оснащений лічильником, це вже вважається загальнобудинковим лічильником, адже обраховуються витрати води усього будинку, а не якоїсь конкретної точки. Тому оплата становить 23,21 гривні. Це абонентська плата на водопостачання. Лічильники у приватних будинках водоканал теж буде повіряти.
Якщо у приватному будинку, окрім водопостачання, є водовідведення, тоді до абонплати додається ще 9,64 копійки. Отже, у приватному будинку, де централізоване водопостачання та каналізація, абонплата буде складати 32,8 гривні. Якщо у приватному будинку нема централізованого водовідведення, абонплата становитиме 23,21 гривні.

Кому нараховується абонплата?

Нараховуватись плата за абонентське обслуговування буде споживачам: співвласникам багатоквартирних будинків (крім тих, що уклали колективний договір та сплачують за послугу водопостачання та водовідведення не на рахунок "Чернівціводоканалу", а на рахунок ОСББ, ЖБК тощо), власникам індивідуальних будинків, власникам приміщень у будівлях, яких "Чернівціводоканал" здійснює розподіл послуг.
Абонентська плата нараховується щомісячно, у фіксованому розмірі, з розрахунку на одного абонента (один особовий рахунок), незалежно від кількості мешканців у квартирі чи об’ємів споживання послуги. Споживач не звільняється від плати за абонентське обслуговування у разі відсутності фактичного споживання ним послуги або у разі відключення його квартири або нежитлового приміщення від мереж централізованого водопостачання.

Як оплачувати за абонентське обслуговування?

Кошти сплачуються споживачами на один банківський рахунок разом з послугами централізованого водопостачання та водовідведення.
У тарифі вказується, за що саме споживач сплачує абонентську плату: абонентське обслуговування відведення, тобто каналізації, абонентське обслуговування постачання, тобто водовідведення.
Ці послуги у платіжці розписуються окремо.
Наразі триває процес налаштування платіжних сервісів в частині відображення абонентської плати. Через платіжні сервіси EasyPay, Portmone, банк "ПУМБ", "А-Банк" абонентська плата вже враховується. Платіжні системи інших банків будуть найближчим часом теж скориговані.

Якщо не прийшла платіжка за воду, як дізнатися про вартість абонплати?

Дізнатися інформацію про нарахування абонентської плати можна у Центрі обслуговування споживачів на вулиці Героїв Майдану, 7. Телефон для населення – 50-92-60; 50-92-61; моб. 099-152-58-58; для юридичних осіб – 050-433-11-90.

Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram
1-08-2022, 18:19
Коментарів 0 Переглядів 7 328

Теги -
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Під час майстеркласу учасники спочатку робили 3D-фігурку у додатку на комп'ютері, згодом її друкували


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.