RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |


У Чернівцях одразу двоє заступників голови районної ради написали заяви про звільнення з посад.

Олександр Каспрук та Андрій Федосов пішли на такий крок через те, що, на їхню думку, українська влада знівелювала ідею децентралізації та створила умови, при яких нові районні ради по всій державі залишаються недофінансованими. А ще звинуватили Чернівецьку ОДА та РДА у плетінні інтриг замість протягування руки допомоги новоутвореним органам місцевої влади.




Як наслідок – працівникам райрад доводиться працювати понаднормово за мінімальну зарплату, а іноді ще й брати відпустки за власний рахунок.

Чому виникла така ситуація, і чи можливо її вирішити? Про це кореспондент molbuk.ua поспілкувався з Каспруком та Федосовим.

– Чому вирішили звільнитися?

О.К.: Для чого в Україні запроваджували децентралізацію і яка суть цієї реформи? Повинна була існувати умовна Чернівецька районна рада, при ній – виконавчий комітет і префектура, призначена президентом, по догляду за дотриманням законодавством. Ми були з робочими поїздками у Румунії та Польщі – скрізь так воно працює.

Олександр Каспрук


Однак в Україні все це зробилося з точністю до навпаки. "Перевернули" цю реформу і зараз триває повна централізація, повна побудова вертикалі.

Ми, Чернівецька райрада, обрані народом. Ми повинні працювати на громади і звітувати перед своїми виборцями. Але зараз, в умовах вертикалі, яка склалася, Чернівецькі РДА і ОДА взагалі не сприяють нам.

За цей рік роботи ми отримали неймовірну кількість звернень від людей. Скажімо, у селі Зелений Гай нема старости. Жителі не знають, до кого звертатися, бо голова громади не призначає їм законного представника села. Тож доводиться підключатися нам...

А.Ф.: Чернівецька райрада має 33 громади, включно із Чернівцями. Депутати громад, буває, нехтують проханнями людей. Тож доводиться жителям звертатися у вищестоячі органи. Відповідно, на місце має виїхати людина зі статусом депутата. Є певний штат осіб, який би все це обслуговував. Робляться депутатські запити, звернення... І коли одна людина з апарату райради має опрацювати всі ці документи по всіх 54-х депутатах – вона просто "зашивається"!

– Рішення подати у відставку ви ухвалили самостійно?

А.Ф.: Так, це було особисте рішення. Річ у тім, що бюджет райради на 2022 рік складає 1,1 млн грн. Ці гроші спрямовуються не лише на виплату зарплат працівників ради, а й на інші поточні витрати, пов’язані із функціонуванням цього органу влади. Тож, якби ми залишились на посадах, то по факту працівники апарату отримували б, дай Боже, щоб мінімальні зарплати! І це при тому, що обсяги роботи і навантаження на них "впало" величезне.

Розуміючи це, ми вирішили піти. Щоб людям дати можливість отримувати нормальні оклади й нормальні зарплати. Бо за 5 тисяч гривень на місяць ніхто працювати не буде.

О.К.: Варто зауважити, що серед працівників апарату є люди, які працювали по 15-16 років, мають вислуги років... Тож платити їм мізерну "мінімалку" було би нечесно.

А якби райрада не виплачувала їм зарплати через нестачу грошей у бюджеті, то до голови ради прийшли б правоохоронці, склали протокол і відкрили кримінальне провадження. По Україні вже є кілька таких прецедентів. Людям ні за що загрожує до п’яти років в’язниці...

– Чернівецька райрада, як і рік тому, залишається без фінансів та повноважень?

О.К.: Ні. Повноваження у ради є. Це – усі повноваження ліквідованих раніше районних рад. Єдине, чого не сталося – у Чернівецькій райраді не сформували виконавчий комітет.

– У Вижницькій та Дністровській райрадах така ж проблема?

А.Ф.: Заступник голови Дністровської райради також пішов у відставку. У Вижницькій раді ніби все спокійно. Але в них була заборгованість по зарплаті працівникам. На останній сесії облради, при розподілі обласного бюджету, депутати виділили понад 200 тис грн, щоб "закрити" це питання.

– А про Чернівецьку районну раду не подумали?

А.Ф.: Тут треба зважати на те, що у них була заборгованість по зарплаті. У нас же наприкінці року були кошти, щоб закрити повністю "всіх і вся". У них не вистачало грошей ще в жовтні минулого року. Тому багатьом з посадовців доводилося навіть йти у відпустки за власний рахунок.

О.К.: Але, зрозуміло ж, що районна рада не повинна так працювати! Що це таке – відпустки за власний рахунок? Це ж катастрофа. Як в таких умовах вирішувати питання і проблеми громад?

– З чого складається бюджет Чернівецької районної ради?

А.Ф.: Статті "доходи" не існує. Є тільки "видатки". Раніше статті бюджету були – доходи з оренди майна і того, що було у власності. Комунальні підприємства, які заробляли... Ті ж самі озера. Але все це передали на обласну державну адміністрацію.

Андрій Федосов


О.К.: Асоціація районних рад України зверталась до уряду з пропозицією дозволити певний відсоток податків перераховувати на районні ради. Скажімо, 0,01% від ПДФО... Від чогось іншого – 0,02%, ще з чогось – 0,03%... І тут складного нічого б не сталося! Загалом по Україні виходило приблизно 509 млн грн. Що таке 500 мільйонів гривень у межах держави? Це, умовно кажучи, 50 флагштоків з прапорами...

– Чи не вважаєте, що ситуація, яка виникла з Чернівецькою райрадою, може бути пов’язана із ініціативою ради оголосити недовіру голові ОДА Осачуку?

О.К.: "Недовіра" Осачуку – це швидше наслідок цієї ситуації. На момент нашого обрання депутатами у нас вже мала бути створена райдержадміністрація, призначений голова РДА, який би затверджував бюджет ради. А ми чотири місяці ходили й працювали без грошей, безкоштовно, за власні збереження...

А.Ф.: Всі найвищі повноваження у області має ОДА. Відповідно, коли нам через чотири місяці подають бюджет у розмірі 112 тисяч гривень... Як з цих грошей можна жити?

Згідно із законодавством, ОДА мала забезпечити повну діяльність апарату конституційного органу – райради, який був обраний людьми. Але нами просто знехтували... У нас не було просто нічого! То яке ставлення може бути в нас до ОДА після того, як нас вічно "футболять"? Ні приміщень, ні оргтехніки, ні банального забезпечення депутатського корпусу кабінетом, де би вони могли приймати осіб... У Вижницькій чи Дністровській райрадах такої проблеми не було. Бо вони залишились на своїх "старих" місцях.

– Чи може ОДА на цьому етапі якимось чином допомогти вирішити цю проблему?

А.Ф: Звичайно, може. Але вони, звісно, цього робити не будуть. А ще Чернівецька РДА мала би по факту це робити, бо вона – виконавчий орган нашої ради. Вона мала би внести якусь пропозицію Кабміну. Але наскільки я розумію, уряд дивиться на ці заявки, а його реакція – нульова...

– Чи можливе ваше повернення на посади, з яких ви пішли?

А. Ф.: Теоретично так, час покаже! Якщо районна рада, скажімо, отримає додаткову субвенцію від держави чи при розподілі обласного бюджету.

О.К.: З нами дуже тепло прощалися на останній сесії райради. Ми були приємно здивовані, бо з цього приводу виступили представники майже кожної фракції. Вони всі сказали – щойно буде така можливість, ми ще раз організуємо голосування за заступників голови райради. І ми цих самих осіб знову хочемо бачити на цих посадах. Це, звичайно, дуже приємно. Бо ти розумієш, що цей рік пропрацював із людьми не даремно.

Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram
Редактор: Микола Кобилюк
12-01-2022, 10:31
Коментарів 0 Переглядів 3 853

Є пошкодження енергетичної інфраструктури у шести областях
Аварійні бригади працюють над ліквідацією пошкоджень

Фото ілюстративне

Всі відповідні служби виїхали на місця падіння уламків.
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні



Чому про гуманітарні швидкі допомоги з Італії мовчать фігуранти справи?

Швидкі допомоги нібито направили на фронт, але доказів цьому ніхто не хоче надавати
ВІДЕО Переглянути все відео

Живуть весело, дружно й ніколи не сваряться

"Країна Мрій" – це справжня казкова територія з сучасними атракціонами на будь-який смак. Тут є багато цікавого: велика батутна арена, лазертаг, лабіринт, інтерактив, ніндзя-парк, тарзанка та багато іншого. Для наймолодших гостей є спеціальна дитяча зона з атракціонами, адаптованими до їхнього віку.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Втомлюєтеся від нудного перебування в чергах для проходження медичного огляду? Ми маємо для вас відмінну новину! Тепер у Чернівцях доступна нова послуга - медичний огляд, який займе менше 30 хвилин!