RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео |


Сьогодні, 18 грудня виповнився перший рік діяльності нової влади в Чернівцях.

На зміну старому складу міськради, який за свою каденцію запам’ятався постійною ворожнечею, відставкою міського голови та низкою корупційних скандалів, прийшли нові політики – партія "Єдина альтернатива" та мер Роман Клічук.



Нова команда пообіцяла якомога швидше навести лад у місті. Як Клічук і його команда вирішували проблеми Чернівців упродовж свого першого року, чим вони відзначились і що про це думають експерти, з’ясовував кореспондент molbuk.ua

"Черговий сезон серіалу "Війна всіх проти всіх"

Перший рік Клічука був досить динамічним і дуже непростим. Початок його каденції ознаменувався складною політико-коаліційною партією, наслідки якої, зрештою, й спричинили нинішню ситуацію в міськраді, вважає політолог Ігор Гаврада.

"Після виборів 2020 року склалася досить унікальна ситуація, коли на початку роботи міської та обласної рад, а точніше – під час формування так званих депутатських більшостей і обрання керівників, процеси в цих радах виявилися міцно-преміцно пов’язаними. Пам’ятаємо, як депутати трьох фракцій, – "Народний контроль", "Рідне місто" та "Команда Михайлішина, – ніяк не могли дійти до міської виборчої комісії й занести необхідні для реєстрації своїх повноважень документи. Як наслідок, міськрада через брак кворуму не могла провести перше засідання", – каже експерт у коментарі "МБ".

На думку політолога, таку комбінацію розігрували для того, щоб обласну раду очолив представник "Слуги народу" Володимир Жаровський, якому для виграшу не вистачало голосів "ЄА".

"Тоді Клічуку, – на той момент "голові без ради", – запропонували "угоду": один пан із нині опозиційної фракції реєструється депутатом – і міськрада починає роботу, а наступного дня "альтернативники" голосують за Жаровського", – сказав Гаврада.

"Міська рада запрацювала, але пан Жаровський головою облради таки не став – забракло голосів, в раді утворили неочікувану коаліцію, орієнтовану на представника Аграрної партії Олексія Бойка, – каже експерт. – З одного боку, схоже, що тоді політичні шахісти обіграли самих себе, а з іншого, ці події стали тією "чорною кішкою", яка зіпсувала стосунки не тільки між Романом Клічуком та керованою Василем Проданом політико-економічною групою, а також між ним та керівництвом облдержадміністрації".

Експерт зауважив, що надалі інформаційний простір заполонили численні маніпулятивні новини про помилки Клічука і його команди – "як справжні, так і "витягнуті з пальця".

"Інша сторона в боргу не залишилася: багато невирішених проблем пояснюються громаді мало не диверсійною роботою опозиційних сил, і байдуже, причетні вони до них, чи ні", – каже І. Гаврада.

Політолог додав, що за управління містом, департаментами й комунальними підприємствами взялося чимало нових облич.

"Певна поспішність й незваженість у кадрових питаннях, а також коротка "лавка запасних гравців" призвели до відверто невдалих призначень. Так було із уже екскерівником підприємства "Чернівецьке тролейбусне управління", – каже експерт.

"У підсумку замість ефективної влади, злагодженої роботи й оперативного вирішення болючих для міста питань городяни отримали черговий сезон серіалу "Війна всіх проти всіх". Дивитися його, чекати на нові серії нібито й цікаво, але дороги й міжбудинкові проїзди чомусь самі себе не ремонтують", – підсумував Гаврада.

Залишився в лідерах електоральних уподобань

Попри різні невдачі, Клічук залишається лідером електоральних уподобань чернівчан. Про це свідчать результати опитування громадської думки щодо ситуації в місті, проведеного компанією PGR Consulting Croup LLC з 27 листопада по 4 грудня 2021 року. Зокрема, 26% з усіх опитаних підтримали би на виборах кандидатуру Романа Клічука. 15% чернівчан віддали би перевагу на виборах його опоненту Віталію Михайлішину.

Дев’ять відсотків опитаних мешканців міста проголосували б на виборах за колишнього міського голову Олексія Каспрука, а 3% – за чинного голову ОДА Сергія Осачука.

"Попри те, що періодичні позитиви є (з’явилося авіаційне сполучення з Києвом, розпочались ремонти доріг, реалізують різні проєкти просторового розвитку, особливо в контексті публічно-приватного партнерства із залученням бізнесу, як-от, реставрація скверу біля ЧНУ), місто продовжує стагнувати, – каже у коментарі "МБ" політтехнолог, керуючий компанією PGR Consulting Croup LLC Руслан Рохов. – Динаміка змін в місті не достатня. Багато з того, що є у передвиборчій програмі "Єдиної альтернативи" і Романа Клічука можна було втілити у життя за рік каденції. Для прикладу, у Миколаєві, де мені довелось попрацювати радником міського голови, знадобилося лише пів року для повноцінного запуску Агенції розвитку Миколаєва. Це включно із заснуванням цієї інституції рішенням сесії Миколаївської міськради, ухваленням програми фінансування стратегічних ініціатив, в яку закладали гроші на Агенцію, і, що головне, внесенням змін до бюджету для виділення грошей на цю програму. Це при тому, що дві третини міськради були ворожими до мера. У Чернівцях же, хоч ідея створення Агенції розвитку міста була у програмі "ЄА", жодних рухів у цьому напрямку за рік я не побачив".

"Питання незадовільної комунікації з громадою – це взагалі окрема історія. Звісно, ситуація в місті могла бути і набагато гіршою, але могла стати і значно кращою. Саме на останнє розраховували виборці, а не на отримання чергових обіцянок, що колись все буде добре...", – додав експерт.

"Результати нашого дослідження демонструють, що кількість чернівчан, які вважають, що місто рухається не у правильному напрямку, збільшується. Нині це – 62 відсотки. Звісно, можна було б говорити, що це люди, які не голосували за Клічука чи його політсилу, і вони, мовляв, є опоненти нового мера. Але відповіді чернівчан про те, що програма "ЄА" не виконується, або зміни в місті занадто повільні, свідчать про те, що це в тому числі аудиторія тих, хто ще рік тому позитивно ставилися до нової команди.

У дослідженні було запитання: "Чи потрібно дати можливість новій владі навести лад у місті?" Ще навесні цього року 75% опитаних вважали, що потрібно дати таку можливість. Сьогодні таких, на жаль, менше 40 відсотків. На доважок, 51% чернівчан скоріше негативно ставляться до Клічука. Ці чернівчани не задоволені результатами діяльності і способом здійснення політики (непрозорість, відсутність масового залучення людей до процесу ухвалення рішень). Якщо ж проаналізувати спосіб ведення виборчої кампанії в 2020-му і те, як сьогодні відбувається врядування у місті, то складно не зауважити відмінності. Нині все відбувається не так відкрито, прозоро та інклюзивно, як це було раніше", – повідомив Р. Рохов.

Як мер оцінює свій перший рік

Чим Клічук найбільше пишається за рік роботи на посаді мера і як він оцінює процес виконання своїх обіцянок?

"Найбільше досягнення – моя команда. На сьогодні я впевнений, що це і менеджери, і ми з ними зробимо ще багато для Чернівців, – каже він. – Ми намагалися зламати систему, яка була у місті. Найгірше, що було за десять років, – це різні корупційні схеми та непрозоре використання коштів. Мені здається, що ми йдемо у правильному напрямку. І, схоже, що на середньому рівні ми це поборемо. Я не кажу, що ми вичистили це повністю. Є ще над чим працювати".

"Що ж до обіцянок, то їх давали не на перший рік, а на всю каденцію, – каже посадовець. – Я порівнював на сайті "Слово і діло" тих мерів, які є новими. Я там, схоже, найбільше виконав із них усіх. Звісно, мери, які працюють п’ять-десять років, більше у цьому тямлять. Але я вас запевняю, що всі обіцянки, які давав я і моя команда, ми обов’язково виконаємо".

Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram
Редактор: Микола Кобилюк
18-12-2021, 12:32
Коментарів 0 Переглядів 2 182


Храм Успіння Пресвятої Богородиці освятили у селі Горішні Шерівці

Чоловіка взято під варту без альтернативи внесення застави
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні



Ай – яй – яй – напали на рашку. Блог Ярослава Волощука
Сталося щось неймовірне, фундаментальне та неочікуване – піраміда перевернулася догори дригом
«То є мої гори! Я тут ґазда!»  Блог Юлії Пацаранюк
Цього місяця мені довелося побувати у Високих Татрах на території Польщі.
ВІДЕО Переглянути все відео

Стрічку знімали впродовж 10 днів у Карпатах та на кількох локаціях у Чернівцях

Навіщо після 40 років перевіряти очний тиск?– із цими та іншими запитаннями ми звернулися до директорки клініки мікрохірургії ока "Медікус-Чернівці" Анни Віталіївни РИБАРЧУК.

Одним засобів забезпечення комфорту є кондиціонери з функцією обігріву і охолодження. Ці пристрої не лише охолоджують повітря влітку, але й забезпечують тепло взимку, дозволяючи насолоджуватися ідеальним кліматом в оселі або офісі протягом усього року. Розглянемо, як ці кондиціонери можуть покращити ваше життя


Ми допоможемо тобі створити незабутні Reels, TikTok, подкасти, лекції та будь-який інший формат, який ти забажаєш. І найголовніше - ми створимо атмосферу, яка надихає! 🤩

"Контінентал Фармерз Груп" стартувала з посівом озимого ріпаку 2025 року врожаю. Першими сівалки зайшли на поля Компанії в Чернівецькій області. Загалом ріпак планують вирощувати на всіх кластерах "Контінентал" на сумарній площі 34,7 тис га. У підсумку структура посівних площ Компанії на новий сезон передбачає 88,8 тис. га під озимі культури, зокрема 40,9 тис. га — під озиму пшеницю та 13,2 тис. га — під озимий ячмінь.

Нещодавно у самому серці Чернівців відкрився новий паб Red Hops! Цей фірмовий заклад від улюбленої крафтової броварні вже став справжнім місцем притяжіння для поціновувачів крафту та гарного настрою. Відкриття пабу супроводжувалося благодійним концертом, на якому виступив відомий гурт "Гуцул Каліпсо". Зібрані кошти, а саме 57150 грн, будуть спрямовані на підтримку тактичної медицини для військових.