RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |


Незабаром набуде чинності нова норма про можливість застосування імперативного мандата щодо обранців – "неугодних" можна буде позбутися.

Про це йдеться у публікації газети "Молодий буковинець".



Іншими словами, ініціювати відсторонення депутатів стане простіше. Якщо раніше можливість їх відкликання існувала лише за народною ініціативою, яка є складною і неефективною, то зараз відібрати мандат в обранця може будь-яка політична сила, від якої він обирався. Для цього потрібно лише провести партійний з’їзд та більшістю голосів його делегатів ухвалити таке рішення.

На думку опитаних "МБ" депутатів міськради та політичних експертів, найбільш імовірно, що вперше практику відкликання депутатів у Чернівцях за новими правилами можуть застосувати щодо представників партії "Слуга народу". Саме в цій фракції нині найбільш яскраво спостерігаються внутрішні конфлікти та різне бачення у голосуваннях за окремі, часто скандальні, рішення.

Щоправда, офіційно обласний осередок партії не заявляє про наміри "очиститись". Відповідь на це запитання нам дав член політради осередку партії Володимир Жаровський.

– Наразі таке питання ми не розглядали. Усе почуємо від нашого керівництва з Києва, як воно оцінює роботу нашої міської та обласної фракції.
Після цього будемо приймати відповідні рішення, – сказав він.

Читайте також: Чи є розкол у "Слузі народу"? Другановський – про конфлікти у фракції та бажання Продана вплинути на політсилу в Чернівцях

"Продовжу політичну діяльність за будь-якого розвитку подій"

Приклад того, що всередині "Слуги народу" немає єдності, чернівчани могли помітити під час сесії міськради, коли розглядалося питання діяльності скандальної управлінської компанії "Порядок в домі", яку пов’язують з депутатом міськради від "Народного контролю" Михайлом Яриничем. Після того, як у ратуші вирішили одноосібно розірвати угоду з цією фірмою щодо прибирання низки вулиць міста, міськраду упродовж кількох днів пікетували двірники "Порядку в домі". Провладна більшість, представниками якої прийнято вважати і фракцію "Слуга народу", не підтримала ідею відновити дію контракту з цим підприємством. Мовляв, до компанії є безліч зауважень і розірвання угоди з нею було слушним рішенням. Щоправда, не всі її представники так вважають. Скажімо, депутатка "СН" Оксана Зубжицька заступилась за двірників-пікетувальників. Водночас лідер фракції Віталій Другановський підтримав позицію міського голови Романа Клічука.

Сам же Другановський у коментарі "МБ" не приховував, що депутати його фракції часто висловлюють різні погляди щодо різних проблем і рішень міськради. Він каже, що у фракції існує плюралізм думок і немає авторитаризму. Щоправда, додає: та ж Зубжицька або депутат Пікулін часто голосують одностайно не депутатською більшістю, а з опозиційною групою, яка відзначається своєю "неконструктивністю". Проте, запевняє, усі члени його команди вірні президенту Зеленському та провладній партії.

Місцеві телеграм-канали, орієнтовані на групу Продана, уже тривалий час називають Другановського одним із перших кандидатів "на виліт" із міськради, щодо яких може бути застосовано інструмент відкликання. Анонімні канали називають його і депутата Олексія Просяного "зрадниками "СН", часто пишуть, що вони "відійшли від лінії партії та президента". А ще стверджують, що після того, як у квітні цього року Олена Лис очолила обласний партійний осередок "Слуги народу", вплив на організацію його попереднього керівника Другановського значно послабшав.

Депутат не приховує, що рішення про зміну керівництва парторганізації було для нього неприємною несподіванкою.

"Ви бачили самі за реакцією місцевого осередку і тих людей, які безпосередньо брали участь у його розбудові, що для них це було неприємно. Насправді ж це була новина і для мене, бо Чернівецька область під моїм керуванням під час усіх виборчих кампаній завжди була у трійці або п’ятірці лідерів за результатами виборів", – розповів "МБ" депутат.

На запитання, чи готовий Другановський до такого розвитку подій, коли керівництво партії захоче усунути його із депутатського крісла, обранець дав таку відповідь:

"Звичайно, готовий. Зрозуміло, що ми зараз живемо в такі часи, що можна вигадати якусь причину, за якою можуть ініціювати це. Але я запевняю, що всі депутати в області на всіх рівнях не порушують цього. Можливо, в інших областях є такі, що "перефарбувалися" й використовують колір "Слуги народу", але співпрацюють з іншими силами. Але не в нас. Незважаючи ні на що, як би не розгорталися події, я для себе вже визначився: у будь-якому випадку я продовжуватиму свою політичну діяльність, щоб місто і край розвивалися".

"У нас об’єднуються не заради чогось, а проти когось"

Оксана Зубжицька у коментарі "МБ" також підтвердила,що часто у фракції "СН" немає "тотальної, абсолютно єдиної думки". Щоправда, каже депутатка, схожі непорозуміння існують у всіх політичних силах у нинішній міськраді.

"Непорозуміння є всередині багатьох фракцій. Я не знаю жодної, в якій би цього не було. Просто хтось, можливо, їх більше приховує. Можливо, це залежить від тих особистостей, які представляють ці партії. Я завжди була і є людиною, яка може сама свідомо оцінювати те, що відбувається. Я відповідаю тільки за свої вчинки. Мені важливо донести думку своїх виборців до теперішньої влади, відстоювати їх права. Звичайно, у моїх діях відстежується те, що я насамперед відстоюю права членів сімей загиблих та учасників АТО. Тому не вистачає часу для того, щоб заглиблюватись у суто політичний процес, про який ви запитуєте", – відповіла О. Зубжицька кореспонденту "МБ".

Що ж до можливості застосування імперативного мандата щодо когось із представників її політсили, депутатка сказала "МБ":

"Наразі я такі рішення (про застосування імперативного мандата, – авт.) не приймаю. Мені невідомо, як все це буде відбуватися".

Окрім того, Зубжицька відповіла на запитання, чи вважає вона себе представницею провладної більшості у міськраді, яка орієнтована на мера Романа Клічука.

"Я вважаю ненормальним підхід, коли хтось ділить когось на якісь групи. Умовно кажучи, справді існує "більшість" і "меншість". Але для мене це є неприйнятним. Так, я спостерігаю, що у нашій міськраді є тенденція об’єднуватись проти когось, але, на жаль, не навколо чогось. Я завжди об’єднуюсь з людьми навколо вирішення якихось проблем".

"Ми ж дорослі люди, вміємо читати поміж рядків"

Хто ж намагається отримати владу над партією "Слуга народу" на Буковині і хто має бажання змінити розстановку політичних сил у ратуші? Віталій Другановський назвав ці прізвища.

– У тих-таки Продана і Михайлішина є величезне бажання. Гадаю, що в певному сенсі вони пробують впливати на місцевий осередок через власні дружні, фінансові зв’язки, через адміністративний тиск, – каже Другановський. – І це справді ні для кого не таємниця – які спільні зустрічі і наради відбуваються, і які телеканали і як це намагаються висвітлювати. Але це жодним чином ніде не задекларовано... Однак ми ж всі дорослі люди і вміємо читати поміж рядків. Василь Сафронович завжди намагався отримати максимальний вплив на різні політсили незалежно від того, від кого вони і з ким. Думаю, що зараз йому це не вдається. Тому ми і спостерігаємо певні реакції у бік тих представників "Слуги народу", які безпосередньо віддані президенту. Гадаю, і керівництво партії, і керівництво держави знаприкінці року зробить власні висновки щодо цієї історії.

Депутат Віталій Михайлішин у коментарі "МБ" заперечив заяву Другановського:

"Я думаю, що це просто його думка. У мене особисто бажання тільки одне – щоб наше місто розвивалося. Ніякого бажання отримати вплив у мене немає. "Слуга народу" – це президентська партія, найбільша у Верховній Раді. Я при чому до цього? А він, мабуть, сам не знає, що там робити. Нехай сам розбирається у своїх проблемах і не вішає їх на плечі інших".

Отримати коментар від Василя Продана з цього приводу кореспонденту "МБ" не вдалося – він не піднімав слухавку.

Думка

Ігор Баб’юк, директор Буковинського центру виборчих технологій:



"За наявною в мене інформацією, нині в більшості міськради залишились лише 22 депутати. Ця кількість ледве-ледве переважає половину кількості всього депутатського складу ради. Через останні скандали найгостріші конфлікти виникли всередині фракції "Слуг народу". Можемо спостерігати, як частина обранців цієї політсили зайняла позицію, яка не відповідає позиції депутатської більшості з числа представників "ЄА", "ЄС" та "Пропозиції".

Ймовірно, для того, щоб переламати цю ситуацію, будуть спроби ініціювати позбавлення мандатів у цій політсилі. І причиною для цього може стати будь-що. Наприклад, те, що міськрада не змогла підтримати рішення про дострокову відставку секретаря виконкому Сергія Добржанського, який у соцмережах ганьбив президента Зеленського.

Але ініціатори такого депутатського відкликання перед початком цієї процедури повинні мати розуміння, хто ж наступні у списку кандидати від "СН", які можуть зайняти крісла депутатів. Грубо кажучи, "чиї" вони? Гадаю, що цей процес можуть запустити лише тоді, коли матимуть повну гарантію, що ці двоє-троє нових обранців будуть точно працювати "під опозицію". Інакше кажучи, коли "Слуга народу" буде фракцією, яка працюватиме у фарватері Василя Сафроновича".

Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram
Редактор: Микола Кобилюк
13-11-2021, 17:30
Коментарів 0 Переглядів 2 922

Теги -


Захисник загинув під час контрнаступальної операції на Донеччині
Великописарівська громада Сумської області перебуває під сильним обстрілом

Відсьогодні, 24 квітня, на 10 пунктах пропуску з Молдовою кожен автобус зможе обрати час перетину кордону
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Захисник загинув під час контрнаступальної операції на Донеччині


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.