RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |



Хірург Чернівецької обласної лікарні Іван Андронатій став рекордсменом в українській медицині як хірург, що оперує такий тривалий період.

В Україні немає жодного лікаря, який би у такому віці ще продовжував оперувати, пише molbuk.ua.

Хірург Іван Андронатій прийшов працювати до обласної лікарні 16 жовтня 1967 року, а припинив працювати 16 жовтня 2021 року. Пропрацював тут 54 роки і пішов не пенсію у 86 років. До останнього дня на роботі в обласній лікарні хірург проводив операції. Та пацієнти далі просять, щоби він продовжував це робити і довіряють йому свої життя.



Іван Васильович має сотні пацієнтів, яким врятував життя, і тисячі тих, хто вдячний йому за роботу. Він один із тих, хто розвивав в області напрямок проктології в медицині. Створив проктологічне відділення в обласній лікарні і довго його очолював. Першим почав робити надскладні операції і впроваджувати нові методики.

"Я прийшов у медицину в 1951 році. Ось цій медсестрі вдячний все своє життя. Я з нею вів перші прийоми в лікарні після інституту. За направленням після навчання поїхав до міста Гуляйполе Запорізької області. До мене на прийом прийшла 13-річна дівчинка. Вона скаржилася на біль у шиї. Я був дуже молодим і недосвідченим, оглянув її, призначив лікування і відправив додому. А медсестра мені зауважила, що у дівчинки може бути правець. Наздогнали її вже на одному із перехресть, повернули до лікарні і госпіталізували. У дівчини таки підтвердився правець. Ситуація була дуже складна, рятували її шість днів, і зрештою все закінчилося добре. Я досі вдячний цій медсестрі. Таким був мій перший досвід роботи лікарем", – розповідає Іван Васильович.

Іван Васильович родом із Буковини, але після розподілення повернувся до Чернівців випадково.

"Коли працював у Гуляйполі, зустрівся з лікарем, який закінчив наш медичний інститут і працював у Чернівцях. А хотів працювати у Запорізькій області, бо там жили його батьки. Ми погодилися помінятися місцями. Так я повернувся до Чернівців", - згадує Іван Васильович.

Іван Васильович зізнається, що ситуації під час операцій бували різні. І завжди важко переживає, коли людину не вдається врятувати.

"Під час операцій всяке бувало, і таке, що помирали на операційному столі. Я пам’ятаю тих, хто помер. Це важко пережити. Але пам’ятаю і тих, кого доводилося оперувати три-чотири рази, щоби врятувати. Навіть у вихідні приходив у лікарню до пацієнтів, яких оперував, – зізнається хірург.

Іван Васильович розповідає, що немає жодних секретів, які дозволяють йому такий тривалий час працювати.

"Зараз зарядку роблю, але не кожен день. Харчування у мене теж звичайне. Люблю рибалити. Виходив на озеро в суботу-неділю, щоби нікого не було, і спокійно сидів з вудкою. Це і був мій відпочинок. На операційному столі лежав лише раз у житті. Мені видаляли апендицит. Більше серйозних проблем зі здоров’ям не було. Мені шкода було залишати обласну лікарню, я їй пів життя віддав і серце своє тут залишив. Та вік бере своє, мені вже важко працювати і в обласній лікарні, і в госпіталі.Тому залишився працювати у госпіталі, приходжу туди лише тоді, коли є операції", – каже Іван Васильович.



Під час нашої розмови у Івана Васильовича дзвонить телефон, із ним домовляються про операцію.

"Вже сказали, що у середу маю робити операцію у госпіталі, – каже Іван Васильович. – Лише нещодавно оперував жінку. У неї були серйозні проблеми з кишківником. Операція тривала шість із половиною годин. Скажу чесно, мені ця операція далася важко, додому я ледве дійшов, у мене підвищився тиск. Після того я захворів і десять днів лікувався. Сьогодні чоловік, який має рак прямої кишки, наполягав, щоби я його оперував. Хтось із молодших вже би й краще зробив, але хворий дуже наполягав – і я погодився.
Коли ти зробив операцію і допоміг, ти щаслива людина. Але бувають випадки, коли вже нічого не можеш зробити. Я завжди намагався пацієнтам казати, що все буде добре, навіть у критичному стані. Бачив і дива, вони трапляються. У практиці були такі хворі, що вже й не сподівалися на одужання, а вони вижили".

Іван Васильович зізнається, що не може сидіти вдома, адже все життя працює. Він переконаний, що головне – це наполеглива щоденна праця. А ще треба бути оптимістом і завжди вселяти хворому надію на одужання.

Хірург-рекордсмен ніколи не рахував, скількох пацієнтів прооперував. Але зазначає, що за рік було у середньому 300-400 операцій. Тож за свої 54 роки Іван Васильович Андронатій прооперував понад 15 тисяч людей.
7-11-2021, 18:33
Коментарів 0 Переглядів 20 917

Теги -
Світла буде менше: графіки знеструмлень на Буковині на 18 червня

Електроенергію відмикатимуть для всіх груп споживачів
Запланували роботи з ліквідації аварійних ділянок
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Значущою подією відкриття стала прем’єра фільму "Мертві не завдають болю", режисером якого виступив відомий американський актор Вігго Мортенсен


Від саміту миру до реального миру, ще дуже далеко. Блог Ярослава Волощука
Ось і завершилась подія, про яку так багато і пафосно говорили останніх пів-року.
«Села наче вимерли». Блог Анни Семьонової
Минулого тижня їхала на рідну Кельменеччину. Цей край завжди славився родючими садами та працьовитими людьми, які ці сади обробляють. Та цієї поїздки я жахнулася…
ВІДЕО Переглянути все відео

Не так давно в самому серці Чернівців відчинив двері сучасний Центр естетичної медицини “KARDI’“, де буковинці й гості міста можуть скористатися цілим спектром доглядових процедур і отримати якісне лікування. Які ж послуги там можна отримати і чим особливий заклад — далі.
[/center][/center]

Розвиток охоронної компанії "ТИГР": про важливість професійного розвитку співробітників, інвестиції в сучасні технології та нашу місію – забезпечити найвищий рівень безпеки для кожного клієнта.