RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Яке свято 3 вересня
Цього дня світ відзначає День народження бюстгальтера і День відкриття нових дверей.



У США - День сирних грінок, День хмарочосів, в Австралії - День прапора, у Сан-Марино - День Республіки, в КНР - День Перемоги над мілітаристською Японією, у Монако - День звільнення, в Швейцарії - Женевський патріотичний пост, у Таджикистані - День цивільної авіації, в Катарі - День Незалежності, у Молдові - День Національної армії, в Тайвані - День Збройних сил, у Тунісі - День руху за незалежність, в Канаді, Британії - День торгового флоту.



Пам'ятні дати 3 вересня, річниці та події
Цього дня у 301 році було засновано Сан-Марино - найстарішу на сьогодні державу Європи.

У 1609 році англійський мореплавець Генрі Хадсон відкрив Нью-Йоркську гавань.

У 1739 році було засновано місто Шостка, що в Сумській області.

У 1812 році в Англії на першому в світі консервному заводі була випущена перша банка консервів.

У 1838 році в Києві було відкрито Інститут шляхетних дівчат.

У 1864 році в цей день вибухом була зметена Стокгольмська лабораторія Альфреда Нобеля, де він разом із батьком проводив досліди з нітрогліцерином. Загинули 5 помічників і молодший брат Альфреда - Еміль. Батька від горя розбив удар. Але Альфред свої досліди не припинив, і через три роки отримав патент на виготовлення динаміту.

У 1914 році перший патент на винахід бюстгальтера під назвою Caresse Crosby був виданий американці Мері Фелпс Якоб. Відмовившись від жорсткого корсета, вона почала використовувати конструкцію з двох хусток і стрічки. Всі жінки в цей час носили корсети, і спочатку "безперечний ліфчик" успіху не мав. Але заповзятливий чоловік винахідниці, який служив у корсетній фірмі, запропонував своїм господарям новинку, і ті виявилися провидцями, придбавши у Мері патент за 1500 доларів. Це були пристойні на ті часи гроші - за 260 доларів тоді можна було купити автомобіль. У 1920-ті роки бюстгальтер все ще по-старому називали м'яким корсетом. Зазвичай його шили з корсетних тканин – мадаполаму, дамасту, атласу. У 1930-ті роки емігрантка з Росії Іда Розенталь заснувала в Сполучених Штатах разом із чоловіком підприємство, де вперше стали виробляти бюстгальтери з чашечками різних розмірів та еластичними бретельками. У 1932 році форму бюстгальтера змінили, акцентуючи увагу на глибині чашок. Поступово конструкція цієї деталі туалету вдосконалювалася. У 1935 році виробники бюстгальтерів придумали подушечки, що вставляються в бюстгальтер і надають жіночим грудям пишність. У цей же період була введена нумерація чашок від А до D. після винаходу нейлону в 1938 році для виготовлення бюстгальтерів стали застосовувати не тільки натуральні матеріали, але й синтетику. Сьогодні ця важлива частина жіночого туалету проводиться із застосуванням найсучасніших технологій і постійно вдосконалюється.

У 1924 році був розіграний перший міжнародний чемпіонат з гандболу.

У 1950 році заїздами на трасі в Монці (Італія) завершився перший Чемпіонат світу "Формула-1". Чемпіоном став 43-річний Ніно Фарина.

3 вересня 1967 року - "День H": Швеція перейшла на правобічний рух. У цей день з 1 години ночі до 6 ранку було заборонено рух особистого автотранспорту (працювали екстрені служби, комерційні перевізники, дозволялися велосипеди). У великих містах заборона була довшою, наприклад, у Стокгольмі - з 10 ранку суботи до 15 години неділі. За час заборони робітники включили праві світлофори, розчохлили нові знаки загальноєвропейського зразка. Через брак робочих рук до робіт довелося підключити солдатів. У "День H" о 4:50 ранку всі транспортні засоби повинні зупинитися й змінити бік дороги; продовжити рух дозволялося о 5:00. На перший час після переходу був встановлений спеціальний режим обмеження швидкості. Загалом перехід на правобічний рух пройшов спокійно. У перші два дні не було зареєстровано жодного смертельної ДТП - як висловилася газета "Тайм", "обійшлося пом'ятими крилами і зачепленою зарозумілістю". Незважаючи на те, що весь автомобільний рух було зроблено правобічним, метро і залізниця не перейшли на нову систему й використовують лівобічний рух донині, за винятком трамвая. Після "Дня H" більшість трамвайних ліній було розібрано або покинуто. Мережа збереглася лише в Норрчепінгу, Гетеборзі та на трьох приміських лініях у Стокгольмській області. Якщо у Гетеборга було достатньо коштів на адаптацію трамвая під правобічний рух, то в Стокгольмі змогли лише замовити нові автобуси, оскільки на лініях, що залишилися ходили двонаправлені трамваї, де двері були з обох боків. У 1968 році, надихнувшись прикладом Швеції, Ісландія провела аналогічну операцію під тією ж назвою.

У 1973 році 3 вересня в Києві було відкрито пам'ятник українській поетесі, письменниці, перекладачеві та культурному діячу Лесі Українці.

Яке сьогодні церковне свято

3 вересня - яке сьогодні свято, прикмети та іменинники, що не можна робити


Православна церква 3 вересня вшановує пам'ять апостола від 70-ти Тадея і мучениці Васси Алонської. Інші назви свята: "Тадеїв день", "Тадей", "Льняниця", "Василиса". Той, хто 3 вересня збирається в дорогу, повинен взяти з собою сушену стеблинка льону - тоді шлях буде вдалим.

Що сьогодні не можна робити
Не можна слухати чужі поради, вони в кожному разі будуть неправильними. Дослухайтеся своєї інтуїції.

Прикмети на 3 вересня

З давніх-давен існують погодні прикмети на цей день:

- погожий день - ще місяць така погода протримається;

- павуки наплели багато павутини - до тепла;

- багатий урожай горобини - осінь буде сирою, мало ягід - сухою.

3 вересня іменини
Іменини у Васси, Тадея, Аврамія, Павла, Олександра, Рафаїла, Корнилія, Ігнатія та Марфи.

Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram
3-09-2021, 09:00
Коментарів 0 Переглядів 1 279

Теги -
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Під час майстеркласу учасники спочатку робили 3D-фігурку у додатку на комп'ютері, згодом її друкували


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.