RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |


Військово-спортивний ліцей міста більше не набиратиме учнів. Заяви повернуть 82 старшокласникам, адже міськарада не може фінансувати роботу закладу.

Головна причина припинення фінансування у тому, що приблизно 80 відсотків студентів закладу – з районів області, а не з Чернівців, йдеться у публікації газети "Молодий буковинець".



Керівник закладу Сергій Стукало розповів, що прийом учнів 9 та 10 класів припинили через наказ керівника управління освіти міста. Через це планують зменшити й кількість персоналу.

"Куди тепер дівати вчителів і персонал?"

За 12 років існування ліцею заклад випустив 560 ліцеїстів. Дві третини з них продовжують навчання і службу у військових вишах України.
"Якщо ми говоримо про існування нашого ліцею і його значення для Чернівців, варто міркувати більш масштабно: яке його значення для України? Особливо в період війни на сході країни. Ми говоримо про військово-патріотичне виховання молоді. Про яке виховання ми можемо мислити, якщо нашій міській владі не потрібен такий ліцей?" – каже Сергій Стукало.

Заяви на навчання у ліцеї цього року надійшли від 82 вступників. Лише 14 із них є мешканцями Чернівців, решта – із районів. Це було єдиним аргументом міської влади для ухвалення рішення про припинення набору ліцеїстів.

Сергій Стукало каже, що проблему щодо фінансування закладу він намагається вирішити ще з 2017 року.



"Ніхто цим не займався, бо це не було нікому цікавим, – каже керівник ліцею. – Посилалися на те, що не завершена адміністративно-територіальна реформа. Але нарешті вона вже завершена, і тепер у нас є громади і райони. Те, що у міськраді говорять, мовляв, громади відмовляються співфінансувати ліцей, не відповідає дійсності. У нас була зустріч з головою облради, керівниками усіх фракцій. Вони мене запевнили, що готові спільно опрацювати програму військово-патріотичного виховання та під неї спільно з міськрадою шукати фінансування. Ця розмова відбулася у квітні. І міський голова, і голова облради говорили, мовляв, давайте опрацюємо програму, визначимося, як будемо фінансувати. Та, на жаль, пішли шляхом найменшого спротиву. Зараз про цю програму навіть говорити не хочуть".

Керівник ліцею каже, що про рішення припинити набір ліцеїстів адміністрація закладу дізналася випадково. Майже через місяць після того, як підписали відповідний наказ.

"Мене здивував механізм вирішення цього питання, – розповідає пан Сергій "МБ". – Вони зібралися таємно 9 липня нібито на засідання робочої групи. Прийняли рішення і навіть проголосували одноголосно. Проте на засідання робочої групи не запросили жодного представника ліцею. Того ж дня, 9 липня, видали наказ про припинення прийому заяв. З цим наказом нікого не ознайомили. І мій заступник з військово-спортивної підготовки дізнався випадково про цей документ аж 27 липня".

На прохання пояснити, яка доля військово-спортивного ліцею, у міськраді відповіли відписками, каже Сергій Скукало: "Написали, що грошей нема, розглядають можливість реорганізацію закладу. Можливо, без пансіону".

Нині керівник ліцею звернувся з листом до міського голови Романа Клічука з проханням делегувати відповідальну особу з міськради на загальні збори колективу ліцею, які відбудуться 12 серпня.

"Хай тепер пояснюють людям, як же тепер їм бути. Куди подіти вчителів, персонал? Є багато питань, на які відповіді ніхто не дає", – додав пан Сергій.

"Спробуємо зберегти заклад. Можливо, у іншому форматі"

В управлінні освіти міськради "МБ" повідомили, що рішення про припинення набору у військово-спортивний ліцей одноголосно ухвалила комісія. Але заклад не будуть закривати, а хочуть його розвивати. Щоправда, вже в іншому форматі.

"Рішення про припинення набору у військово-спортивний ліцей інтернатного типу пов’язане з проблемами фінансування, які є у закладі впродовж кількох останніх років, – пояснює начальниця управління освіти Ірина Ткачук. – Крім того, коли проаналізували дані щодо заявок на навчання, виявилося, що понад 80 відсотків дітей – не з Чернівців. Тому було прийнято рішення комісії припинити набір у навчальний заклад. Цей навчальний заклад дорого обходився місту. На 2021 рік на ліцей виділили 13,5 мільйона гривень, з них понад вісім мільйонів – це кошти міського бюджету. Вартість навчання однієї дитини обходиться місту приблизно 14-28 тисяч гривень на рік, а у військово-спортивному ліцеї-інтернаті ця сума становила 57 тисяч гривень на рік на дитину".

Водночас рішення про припинення набору не означає, що заклад закривають. Він продовжує свою діяльність. Але кількість вчителів буде скорочена.

"Наприкінці навчального року військово-спортивний ліцей закінчили 152 дитини, з них 119 – не з міста Чернівці. Випустили 11 клас – і наразі в закладі приблизно 80 учнів. Це дуже мало. Але всі вони продовжать навчатися у закладі у за своєю програмою. Ми просимо проведення позапланового аудиту з освіти і фінансів. Аудит буде проведено вже восени, і він покаже переваги діяльності та недоліки, які можна усунути", – сказала Ірина Ткачук.

"Ми будемо розглядати всі можливості, щоби зберегти і розвивати заклад. Можливо, у іншому форматі. Сам ліцей подав нам нову редакцію статуту, у якому фіксується форма не "ліцей інтернатного типу", а лише військово-спортивний ліцей. Ми будемо розглядати цей варіант", – додала вона.

"Владі не цікавий заклад такого формату"

Проблема з фінансування військово-спортивного ліцею в Чернівцях – не нова, однак чиновникам з попередньої влади вдавалося її вирішувати. Кореспондент "МБ" поцікавився думкою з приводу цієї ситуації у ексначальника управління освіти Сергія Мартинюка.

– Чому нині міська влада вирішила припинити прийом заяв на навчання у закладі, мабуть, варто поцікавитись у нинішніх посадовців, – каже він. – Однак раніше, мабуть, не так жорстко ставилося це питання. Якщо раніше знаходилися компроміси, то зараз більше сказано, що владі не цікавий такого формату заклад, вона не хоче витрачати на нього кошти з міського бюджету. Крім того, до ситуації долучився ліцей №1, який претендує на приміщення, бо вони не вміщаються у себе на вулиці Штейнбарга. Ще чотири місяці тому їздили туди заступник міського голови, колишній заступник голови Черкаської ОДА, він же голова батьківського комітету, директорка першого ліцею, нинішня начальниця управління освіти, яка тоді ще не була начальницею... Мені не доповідали про результати тієї поїздки, але, може, й воно зіграло якусь свою роль...



Те, що більшість ліцеїстів, – не жителі Чернівців, а приїжджі, не було раніше підставою для міськради, щоб не фінансувати заклад, каже С. Мартинюк.

– Це не є такі значні кошти, щоб їх не виділяти на ліцей. Просто зараз така політика міської влади, міського голови, щоб припинити витрачати так кошти, – сказав ексочільник управління освіти.

Пан Мартинюк прогнозує кілька сценаріїв щодо майбутнього військово-спортивного ліцею.

"Є декілька шляхів. Перший – закриття. Другий – реформування його. Третій – зміна найменування і статуту: з ліцею-інтернату на ліцей без цілодобового перебування учнів. Який із цих шляхів обере засновник – Чернівецька міська рада – мені складно сказати", – додав він.

Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram
Редактор: Микола Кобилюк
15-08-2021, 21:00
Коментарів 0 Переглядів 5 654

Теги -
Синоптики оголосили другий рівень небезпечності, помаранчевий



Віра Сопетик прагне скасування наказу про оголошення їй догани
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.