RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |


За останні півроку в статусі радників міського голови Чернівців працювало понад чотири десятки людей.

Хто вони, які важелі впливу на роботу муніципалітету мають? Відповіді на ці запитання дізнавався кореспондент molbuk.ua, досліджуючи зв’язки та діяльність радників та помічників Романа Клічука.



Радники часів Продана і Каспрука

Розібратися, скільки радників є у мера Чернівців, як виявилося, досить складне завдання. Кореспондент "МБ" більше місяця очікував на відповідь міськради на інформаційний запит щодо переліку всіх осіб, які перебували або перебувають зараз на штатних посадах радників або на громадських засадах, адже серед радників у ратуші – доволі значна текучка.

Тож, хто ці люди, які увійшли до оточення керівника міста? Спробуємо розповісти про найближчу орбіту кадрів Романа Клічука.

Частина з них перейшла новому мерові у "спадок" від попереднього керівництва міста. Це, наприклад, радник з питань міжнародного співробітництва Леонід Агатій, який був призначений на цю посаду поза штатом ще в липні 2018 року.

Відома у місті активістка, яка бореться за доступність, Любов Свіріденко стала позаштатною радницею мера ще у 2019 році. На цю посаду її призначив ще Олексій Каспрук. Торік вона балотувалась у депутати міськради від "Єдиної альтернативи", однак здобути мандат не змогла. Нині ж вона залишається радити Романові Клічуку.

Ще один представник "старої" патронатної служби, який залишився у команді мера Клічука – Юрій В’юн. Радити меру на платній основі він почав у жовтні 2018 року – у період, коли мер Каспрук був усунутий з посади. До того часу працював у міському військкоматі, а в березні 2018 року вийшов на пенсію.

Люди з близького оточення

Серед тих, кому пощастило працювати у патронатній службі ратуші у мера Клічука – чимало людей із бізнесу. Скажімо, підприємець Володимир Віщук, який з лютого цього року радить Клічуку з питань цифрової трансформації на громадських засадах. Він керує приватним підприємством "Нордліф", яке надає рекламні послуги.

Власник відпочинкового комплексу "Аква-Плюс" Георгій Козьма від початку нинішнього року допомагає мерові Чернівців вирішувати соціальні питання на громадських засадах.

Екснардеп від партії "Блок Петра Порошенка", співвласник рекламного агентства "АСС" Владислав Севрюков з 19 січня цього року на громадських засадах радить Клічукові з економічних питань. Також у радниках мера на безоплатній основі – адвокатка Валентина Софяк, яка у період виборів спільно з нинішнім головним юристом ратуші Сергієм Венгринюком відстоювала інтереси "Єдиної альтернативи" у судах.

Що ж до близького чи родинного оточення Клічука, то і такі люди пройшли кар’єрну драбину у міськраді. Скажімо, Оксана Кінащук, яка тривалий час працювала юристкою у дистриб’юторській компанії "Рома" (якою Клічук володів до обрання мером), у квітні цього року очолила патронатний відділ ратуші.

Віталій Колодрібський, який після звільнення з управління ДСНС в області працював у фірмі "Рома", у травні цього року почав радити Клічукові. А вже згодом, шляхом переведення з посади, став керівником оновленої інспекції з благоустрою Чернівців.

Радницею Клічука упродовж майже п’яти місяців була й нинішня керівниця управління освіти міста Ірина Ткачук, яку крім політичної діяльності (кілька років тому вона з Клічуком перебувала у партії "Самопоміч", а на виборах у 2020-му році балотувалась до міськради від "Єдиної альтернативи"), пов’язують і родинні зв’язки.

Оперативна необхідність чи зловживання?

Нових людей на посади своїх радників Клічук почав призначати, щойно заступив на посаду керівника міста. Так, у грудні 2020 року таких призначень було чотири, і всі вони, як правило, були не довготривалими.

Так, 22 грудня радником Клічука став Юрій Лесюк, який відповідав за гуманітарний напрямок. Через п’ять днів міський голова звільнив його з цієї посади через перехід на посаду заступника мера.

Євгеній Маховіков того ж дня почав радити Клічукові з економічних питань. На цій посаді він перебував на один день довше Лесюка: вже 28 грудня його звільнили через перехід на посаду заступника міського голови.

Григорій Прохоренко, який нині очолює департамент інфраструктури та благоустрою, також пройшов кар’єрну стежину через посаду радника. З 28 грудня 2020 року до 9 лютого 2021 року він був радником на громадських засадах з житлово-комунальних питань. Пізніше його перевели на посаду керівника структурного підрозділу міськради.

Цікаво, що більшість кадрових призначень Клічука у департаментах та управліннях міськради відбувалися "спрощеним" шляхом – через переведення на керівні посади з посад радників мера. Цей шлях, скажімо, пройшов Олег Гульпак (11 січня став радником, а вже через місяць був переведений на посаду гендиректора Калинівського ринку), Андрій Колесник (у минулому бізнесмен, якого Клічук призначив керувати "Чернівціводоканалом"), Роман Никифорук (упродовж двох місяців був радником мера на громадських засадах, а пізніше його призначили керівником новоствореного "Містосервісу"), Петро Продан (радив мерові поза штатом близько двох тижнів, поки не був призначений керівником Чернівецького тролейбусного управління).

Топ-посади в ратуші через переведення з посади радника отримала також депутатка міськради від "ЄС" Наталія Фрунзе, яка нині очолює департамент соцполітики, керівник "МіськШЕПу" Володимир Урсулян, директор департаменту соціально-економічного розвитку та стратегічного планування Сергій Бостан, який є також депутатом від "ЄС", керівник департаменту урбаністики та архітектури Андрій Тимофійчук та багато інших.

Раніше кореспондент "МБ" вже цікавився думкою мера, чому більшість кадрових призначень у міськраді відбуваються поза конкурсом, хоча партія "Єдина альтернатива" перед виборами обіцяла відкритість та прозорість ухвалення кадрових рішень. Ось, що посадовець на це відповів:
"І конкурси, і залучення людей з кадрового резерву – все це не суперечить чинному законодавству про місцеве самоврядування. Наразі ми робимо ті кроки, які дозволяють зекономити час, а саме кадрові питання потребують швидких рішень. Ми залучаємо перевірених, чесних менеджерів, які поділяють наші цінності. У подальшому будемо залучати людей через конкурси. Власне, перші конкурсні відбори вже в процесі підготовки".

Чому міська влада зволікає з виконанням одного зі своїх пунктів передвиборчої програми, який стосується відкритості кадрових конкурсів, кореспондент "МБ" поцікавився також у політтехнолога Руслана Рохова.

"Чому влада ухвалює ті чи інші рішення, очевидно, слід питати у влади, – каже він. – З точки зору управлінської логіки є доцільність заводити людей на роботу у муніципалітет через патронатну службу. Це єдиний інструмент, щоб завести людей без конкурсу. Коли є брак кадрів або людей, які в команді беруть участь у прийнятті рішень або їх реалізації в муніципалітеті, то така практика часто використовується у міських голів. Зазвичай, до цього вдаються тоді, коли є ризики провалити залучення потрібних кадрів через конкурс.

Якби я був мером і особисто не знав в своєму оточенні компетентних людей на якийсь з важливих напрямків діяльності муніципалітету, то, очевидно, робив би відкритий конкурс – закликав би найкращих людей взяти участь у конкурсі і з-поміж них вибирав би найкращого претендента.

Тож, на мою думку, якщо в оточенні недостатньо профі в потрібних напрямках роботи, Роману Клічуку і команді ще не пізно відновити таку практику взаємодії. Гадаю, що люди всередині команди, як ніхто хотіли би, щоб влада демонструвала відкритість і залученість.

Страх взяти нелояльну людину – ніщо, порівняно з цінністю отримати компетентного члена команди. Ну і не потрібна персональна лояльність – потрібна лояльність до справи, яку взялися робити. Перше – це архаїзм, який веде до системи обмеженого доступу та воєн з інакодумцями. Друге – це модернізм, з верховенством інституту, який всіх об’єднав. В Чернівцях цей інститут – наведення ладу в місті!".

Думка

Олексій Кандюк, політолог

"Як інститут радників на практиці застосовується у Чернівцях? Як колишній радник міського голови, скажу, що ніяк! Інститут радників мера, в принципі, існує як дорадчий орган. Якщо розумно ним користуватися, то практикується залучення людей до вирішення питань міста в різних сферах і напрямках для того, щоб посилити чиновницьку складову в тому чи іншому органі управління. Тобто, радники – це ті ж спеціалісти з різних напрямків, яких долучають до процесів у муніципалітеті, але трохи ззовні. Це якщо говорити, як воно має працювати в ідеалі. Хоча на практиці це буває по-іншому.

Те, що міський голова користується можливістю переведення людей з посади радника на інші керівні посади поза конкурсом – це його право. Гадаю, для Клічука це – корпоративний механізм для посадових ротацій. Це продовження історії, яку всі прогнозували перед виборами, говорячи, що Клічук намагатиметься управляти містом, як комерційною мережею. Тому всі ці події з призначеннями – абсолютно логічне явище. Бо це людина, яка не має досвіду у державному менеджменті, а лише в комерційному. І коли він буде намагатися застосовувати й перекладати свої вміння з комерційної сфери у муніципалітеті, то фактично місто житиме тим, чим воно живе останні сім місяців. Наскільки це буде ефективно, гадаю, час покаже дуже швидко".

Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram
Редактор: Микола Кобилюк
24-07-2021, 18:08
Коментарів 0 Переглядів 4 978

Теги -


Захисник загинув під час контрнаступальної операції на Донеччині

Відсьогодні, 24 квітня, на 10 пунктах пропуску з Молдовою кожен автобус зможе обрати час перетину кордону

По вулиці Героїв Майдану ускладнений рух
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Захисник загинув під час контрнаступальної операції на Донеччині


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.

Навіщо сушити голову марними переживаннями, якщо ще до настання свят встигаєте взяти участь у практичних майстер-класах із великодньої випічки на дріжджах та заквасці — "Пасхальна випічка – Panettone" та "Сучасні традиції Великодня" від професійної кулінарно-кондитерської школи Chef Arts School.