RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Вжилася в образ Кобилянської: у Чернівцях екскурсоводка проводить незвичні екскурсії


Екскурсоводка Аполінарія Маковська самотужки розробила маршрути "Модні витребеньки старих Чернівців" та "Секрети Винної гори"

П’ять років тому вона спонтанно покинула рідну домівку в Богодухові, що на Харківщині, й попрямувала до Чернівців – міста, в яке закохалася як туристка з першої екскурсії, йдеться у публікації "МБ".


"Загадала Лісту жити в Чернівцях – за місяць переїхала"

Поліна Маковська здобула історичну освіту в Харківському національному педагогічному університеті імені Григорія Сковороди і навіть трохи працювала за дипломом.

Та в 2016 році вона приїхала на екскурсію до Чернівців. На площі Філармонії гід запропонував туристам випробувати долю: загадати бажання Лісту, потерши його скульптурці ніс.

Поліна загадала: "Хочу жити в Чернівцях!" А вже за сорок днів переїхала сюди назавжди.

Поліна зараз – сертифікований екскурсовод, із розробленими самотужки маршрутами "Модні витребеньки старих Чернівців" та "Секрети Винної гори".

"Спершу, тільки переїхавши, я працювала в книжковому магазині. Там вивчила літературну українську мову", – згадує перші роки свого життя в Чернівцях Поліна.

Згодом жінка зайнялася рукоділлям, вишивала на замовлення, підпрацьовувала в крамниці-салоні й багато читала про Чернівці.

"Деякі книги у мене читані-перечитані. Дуже мене вабила атмосфера давнього міста, я й зараз цим усім цікавлюся. Але тоді не мала можливості зреалізуватися як гід. Навіть додому поїхала, покинувши думку жити в улюбленому місті. Але ж дома побула недовго, повернулася. З доброї руки Оксани Лелюк, авторки Маланки-фесту в Чернівцях і нашої "екскурсоводської мами", записалася на курси гідів. Тож 2020 року отримала омріяне свідоцтво і почала працювати над своїм першим маршрутом", - продовжує Аполінарія Маковська.

"Ми з Кобилянською навіть схожі"

Ставши екскурсоводом Поліна Маковська хотілося створити свою неповторну родзинку. Аби і вона, і її маршрут запам’яталися туристам назавжди.
Так народився образ, прототипом якого стала Ольга Кобилянська.

"Театральна площа – це одне з моїх улюблених місць у Чернівцях. Я люблю сидіти там на лавці, читати, дивитися на театр, пам’ятник Кобилянській. Загалом я дуже захоплююся Ольгою Юліанівною. Мені імпонують не стільки її твори, як вона як особистість. Після прочитаної книги про життя Ольги Кобилянської, я усвідомила, що мені близькі її думки та образ. Надивившись на неї, її вбрання, я й собі вирішила створити подібний образ. Так народився цей весняно-осінній костюм із оксамитовими жакетом і капелюшком", – розповідає Поліна Маковська.

Вжилася в образ Кобилянської: у Чернівцях екскурсоводка проводить незвичні екскурсії


Поліна пригадує, як, для того, щоб "вжитися" в образ, виходила прогулюватися в цьому костюмі вулицями міста.

Дівчина каже, що реакції на неї були різними, але здебільшого її з цікавістю розглядали.

"Значить, я на правильному шляху, раз на мене так інтересно дивляться", – усміхається Поліна й додає: Чернівці – дуже автентичне місто, розкішне. Таким самим було й життя колись. Я не можу розповідати про вишукане дівоче тогочасне вбрання, не занурившись в дух старовини. Тому й ношу на екскурсію і мереживо, яким оздоблювали сукні, й корсет, аби мої туристи змогли в прямому сенсі доторкнутися до епохи".

Сто екскурсій за сезон – виклик собі

Про свої плани екскурсоводка Поліна Маковська розповідає з вогником в очах. Особливо радіє дівчина, як і всі її колеги, відкриттю туристичного сезону.

"Ми дуже скучили за туристами. Після такої тривалої карантинної перерви туристичне життя потихенько відновлюється. На цей сезон покладаю великі сподівання, адже кинула собі виклик – провести 100 екскурсій. Шість із них уже в скарбничці", – каже Поліна.

Вжилася в образ Кобилянської: у Чернівцях екскурсоводка проводить незвичні екскурсії


Всього дівчина провела близько 30 екскурсій.

На початку своєї екскурсії "Модних витребеньок старих Чернівців" Поліна всіх пригощає яблуками, бо, каже, Буковина споконвіку була "яблучним" краєм.

Вжилася в образ Кобилянської: у Чернівцях екскурсоводка проводить незвичні екскурсії


Зараз дівчина працює над маршрутом на Винну гору, бо, переконана: навіть не кожен чернівчанин бував у цьому прекрасному місці з дуже цікавою історією.

У планах дівчини також влаштовувати театралізовані екскурсії із залученням додаткових стилізованих персонажів, а також популяризувати свою професійну діяльність у відеоформаті.
Редактор: Юлія Пацаранюк
6-06-2021, 12:28
Коментарів 0 Переглядів 5 269

Теги -

“Буковинка” втретє поспіль взяла гору над “Балтою” та здобула бронзові медалі Суперліги-Дмарт сезону 2023/24
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні



Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.