RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

«Це зовсім не страшно»: чернівчанка стала потенційним донором кісткового мозку - фото

Коли 21-річна Олександра Кукурузяк прочитала, що українців запрошують стати такими донорами мозку, не вагалася ні хвилини.

Дівчина переглянула інформацію про цю процедуру і заповнила реєстраційну форму на сайті Українського реєстру донорів кісткового мозку, про це йдеться у публікації "МБ".



Невдовзі Олександрі надійшов від фонду тест-набір із паличками, якими необхідно взяти мазки з внутрішньої поверхні щоки. Аналізи дівчина відправила на адресу фонду. Зразки її ДНК занесли до бази даних пошуку донорів.

"Татуювання болить більше"

Тепер чернівчанка чекатиме, коли її стовбурові клітини підійдуть комусь із хворих, що потребують трансплантації кісткового мозку.

Олександра є донькою знаної на Буковині волонтерки Любові Кукурузяк. Не дивно, що й сама дівчина також любить допомагати іншим.

«Це зовсім не страшно»: чернівчанка стала потенційним донором кісткового мозку - фото


Обожнює тварин. Завершує навчання на четвертому курсі Львівського ветеринарного університету. Паралельно проходить практику в державній лікарні ветеринарної медицини. У майбутньому мріє відкрити власну ветеринарну клініку.

«Це зовсім не страшно»: чернівчанка стала потенційним донором кісткового мозку - фото


Окрім того, дівчина є майстром спорту міжнародного класу зі стрільби з лука.

«Це зовсім не страшно»: чернівчанка стала потенційним донором кісткового мозку - фото


Більше року тому Олександра почала щомісяця здавати плазму крові в обласному центрі служби крові, щоби допомогти хворим діткам. А ось тепер вже стала потенційним донором кісткового мозку.

"Рік тому, коли почався карантин, мені стало нудно сидіти без діла. Вирішила зайнятися якоюсь доброю справою – здати плазму крові. З’ясувалося, це зовсім не болюча процедура. Тепер намагаюся щомісяця здавати плазму крові. Була можливість обрати, кому віддадуть вашу кров. Я обрала дитяче відділення.

«Це зовсім не страшно»: чернівчанка стала потенційним донором кісткового мозку - фото


Нічого страшного тут немає. Як ветеринар-практик проводжу значно складніші операції. Окрім того, маю чимало татуювань на тілі. І, звісно, не порівняти відчуття, коли тебе один раз вкололи, з тим, коли під час набивання тату голка щосекунди пробиває шкіру десятки разів", – зауважує Олександра.

"Безкоштовно роблять аналізи"

Про те, що в Україні шукають потенційних донорів для розширення українського реєстру, чернівчанка дізналася з соцмереж.

"Багато хто боїться, що пересадка кісткового мозку полягає у пункції з хребта і що це дуже страшно. Але здебільшого процедура схожа на звичайний забір крові. Максимум, що можуть зробити, – взяти рідину зі стегнової кістки. Але її настільки мало відбирають, що це майже невідчутно організмом. І ви швидко відновлюєтеся", – пояснює співрозмовниця.

У дівчини зі здоров’ям усе гаразд. Підтверджують це результати медогляду, які вона, як професійна спортсменка, проходить що пів року.

«Це зовсім не страшно»: чернівчанка стала потенційним донором кісткового мозку - фото


Олександра радить людям не боятися і теж ставати донорами: крові, плазми крові, кісткового мозку чи ще чогось. Але перед тим добре вивчити всю інформацію про обрану процедуру, щоби підготувати себе морально.

"Буває, часом приходять здавати кров, і такі перелякані. У них лише всунули голку – а вони вже втратили свідомість і їх виносять. То щоби такого не траплялося, треба приходити підготовленими", – радить дівчина.

«Це зовсім не страшно»: чернівчанка стала потенційним донором кісткового мозку - фото


Довідка

Такі хвороби, як лейкемія, апластична анемія, лімфома й імунодефіцити тощо можна вилікувати за допомогою трансплантації кісткового мозку. Для більшості пацієнтів – це єдиний шанс на порятунок життя.

Наразі у світі потенційними донорами кісткового мозку зареєстровані 32 мільйони людей у всьому світі. Із них 3 864 – українці.

Як стати донором:

Будь-яка здорова людина віком від 18 до 35 років може зареєструватись потенційним донором кісткового мозку. Щоби стати донором, необхідно пройти реєстрацію на сайті Українського реєстру донорів кісткового мозку. Далі вам відправлять тест-набір, за допомогою якого необхідно взяти мазки.

Фото надала Олександра Кукурузяк

Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram
Редактор: Галина Олійник
6-06-2021, 13:33
Коментарів 0 Переглядів 3 448

Теги -

“Буковинка” втретє поспіль взяла гору над “Балтою” та здобула бронзові медалі Суперліги-Дмарт сезону 2023/24
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні



Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.