RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Невідома Буковина: де проживав дослідник ДНК і мер, який врятував тисячі євреїв

У Чернівцях проживали відомі письменники, поети, художники, архітектори, співаки, композитори, музиканти, науковці, лікарі, громадські діячі, праведники світу, криміналісти, розвідники.

Якщо пройтися міськими вулицями, то на багатьох будинках можна побачити їхні меморіальні дошки.



Врятував 20 тисяч євреїв

*У будинку № 4 на вулиці Заньковецької проживав відомий оперний співак Йозеф Шмідт (1904-1942). Ще хлопчиком він співав у синагозі Темпль, брав уроки вокалу в найкращого викладача Чернівецької консерваторії Феліції Лерхенфельд-Гржімалі. У 16 років дав свій перший концерт. Спів Йозефа справив таке сильне враження на публіку, що єврейська громада зібрала кошти і відправила талановитого юнака на навчання до Берліна. Там він вступив до консерваторії.

Невідома Буковина: де проживав дослідник ДНК і мер, який врятував тисячі євреїв


У 1929 році Шмідт переміг на конкурсі тенорів на радіо. Його запросили взяти участь у радіопостановках опер. Так до нього прийшла всесвітня слава. Йозеф виконав головні партії в 37 найвідоміших операх та оперетах, знявся у дев’яти музичних фільмах. Його називали найкращим тенором світу, "німецьким та єврейським Карузо". З приходом до влади Гітлера Шмідт був змушений перебратися до Відня, де продовжував записувати платівки, давати концерти. За тиждень до вторгнення нацистів в Австрію переїхав до Бельгії, яку згодом також змушений був залишити. У Швейцарії він потрапив у табір для інтернованих осіб, де захворів і помер 16 листопада 1942 року. Йому було лише 38. У Берліні іменем буковинця назвали вулицю та музичну школу, а у Відні – площу.

*На фасаді будинку №6 на вулиці Заньковецької встановили меморіальну дошку з чорного мармуру. З неї можна дізнатися, що тут мешкав чернівецький мер Траян Попович (1892-1946), який у 1941 році врятував майже 20 тисяч євреїв від депортації у табори смерті до Трансністрії.

Невідома Буковина: де проживав дослідник ДНК і мер, який врятував тисячі євреїв


Він народився на Буковині. Закінчив гімназію у Сучаві та юридичний факультет Чернівецького університету. Помер після війни – 4 червня 1946 року. Похований на церковному подвір’ї в селі Колаку Сучавського повіту. Залишив спогади про окупацію Чернівців 1941-1944 років, які назвав "Сповідь". Траяна Поповича включили до списку Праведників світу (осіб інших національностей, яких Ізраїль вшановує за порятунок євреїв під час Голокосту, – авт.). У Тель-Авіві йому спорудили пам’ятник.

*У будинку №7 на вулиці Заньковецької провів свої дитячі та юнацькі роки відомий художник і архітектор Фрідріх Кіслер (1890-1965). Він є засновником течії під назвою "корреалізм". Найвідоміший його витвір – Святилище книги в Єрусалимі, де зберігаються манускрипти Мертвого моря та першодруки Старого Завіту. До речі, поширений у всьому світі диван-книжка – теж його дизайнерський винахід.

Невідома Буковина: де проживав дослідник ДНК і мер, який врятував тисячі євреїв


"Передав документи про розробку ядерної бомби"

*У будинку №34 на вулиці 28 Червня народився ас розвідки Ян Черняк (1909-1994). Він став прототипом радянського розвідника Штірліца-Ісаєва з кінофільму "Сімнадцять миттєвостей весни". Саме з ним у 1970-х роках зустрічався письменник Юліан Семенов, коли писав свій роман, за яким був знятий відомий телесеріал.

Невідома Буковина: де проживав дослідник ДНК і мер, який врятував тисячі євреїв


Ян Петрович (Янкель Пінхусович, він же Ян Черняк) народився в сім’ї торгівця. Після закінчення школи Ян вступив до Празького вищого технічного училища, де був серед кращих учнів. До 20 років знав сім мов. Мав рідкісну пам’ять: із першого прочитання запам’ятовував до 10 сторінок незнайомого тексту, а також розташування у приміщенні до 70 предметів.

Під час навчання у Берлінському політехнічному коледжі 21-річним студентом зацікавилася радянська військова розвідка.

У 1935-1936 роках Черняк проходив спеціальну підготовку в розвідшколі у Москві. Створив власну агентуру. Серед його "джерел" були офіцери розвідки, високі армійські чини, банкіри, кінозірки нацистської Німеччини Ольга Чехова та Маріка Рьокк. Жоден із його агентів не був викритий.

У 1942 році розвіднику вдалося дістати креслення найновіших німецьких танків "Тигр" і "Пантера". Він також передав документи про розробку ядерної бомби з матеріалами фізика Енріко Фермі.

*У будинку № 20 на вулиці 28 Червня проживав всесвітньо відомий біохімік Ервін Чаргафф (1905-2002). Він згадував: "Ніколи в житті я не зустрічав такої яскравої зелені, як у місті свого дитинства – Чернівцях". Вищу освіту Чаргафф здобув у Віденському університеті, де захистив докторську дисертацію. Знав 15 мов. Працював у США, Австрії, Франції, Німеччині. Був членом багатьох найпрестижніших академій.

Невідома Буковина: де проживав дослідник ДНК і мер, який врятував тисячі євреїв


Чаргафф впритул підійшов до відкриття моделі подвійної спіралі ДНК. Однак йому завадила фатальна зустріч у Кембріджі 1952 року з американським біологом Джеймсом Вотсоном і англійським фізиком Френсісом Кріком. Вчений мав необережність розповісти їм про своє відкриття. Вони скористалися результатами його досліджень і в 1962 році отримали Нобелівську премію.

Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram
Редактор: Юлія Леськова
19-04-2021, 22:30
Коментарів 0 Переглядів 2 914

Теги -
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Ця вистава передбачена як для дорослих, так і для дітей


“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.