RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

«Давайте позмагаємося»: як у Чернівцях обирали директора кіномистецького центру

Сьогодні, 29 березня, у Чернівецькій міській раді відбувся перший тур конкурсу на заміщення вакантної посади директора кіномистецького центру імені Івана Миколайчука.

Трансляція конкурсу відбувалася онлайн, повідомляє molbuk.ua



На цю посаду претендувало п’ятеро осіб: Ігор Гуляга, який раніше працював у відділі сім’ї та молоді Чернівецької ОДА; Іван Бутняк, працював головним режисером театру ляльок та театрі анімації; Іван Петрусяк, який довгий час працював в учбово-методичному центрі “Культура Буковини”, є режисером багатьох загальноміських закладів; Василь Забродський, керівник МКП “Реклама” та Володимир Ємчук – колишній в.о. завідувача відділу охорони пам’яток історії та культури Чернівецького обласного центру з питань культурної спадщини.

Перший етап конкурсу передбачав розгляд пакету документів, наданих конкурсній комісії.

Утім, після розгляду двох учасників не допустили до другого туру конкурсу. Зокрема, Ігоря Гулягу та Василя Забродського.

Ігоря Гулягу не допустили через відсутність у нього трудового стажу у сфері культури, який має налічувати не менше трьох років.

Зокрема, за словами членів комісії, однією з обов’язкових вимог конкурсантів має бути саме трудовий стаж у сфері культури. Тоді як у претендента саме трудового стажу не виявили.

"Йдеться про те, що і в положенні, і в Законі України про культуру написано, що претендент повинен мати стаж роботи в сфері культури не менше ніж 3 роки. Наразі кандидат у своїй автобіографії відзначає, що він має стаж громадської роботи у сфері культури. Чи обов’язково цей стаж має бути зафіксований у трудовій книжці чи він може бути у форматі громадської роботи? Оце треба визначити", - поцікавився голова комісії Юрій Лесюк.

"Закон України і рішення міської ради чітко говорить, що керівником закладу культури комунальної власності може бути людина, яка має вищу освіту та стаж роботи у сфері культури не менше 3 років", - відповіла юристка комісії.

"Ми бачимо, що Ігор Гуляга подає інформацію про свою професійну діяльність і окремо виділяє, що він, окрім того, займався активною громадською роботою. Тобто він сам вказує на те, що це була громадська робота, а не трудова. Тому моє бачення – ні", - зауважила очільниця управління культури Юлія Сафтенко.

"Я відчуваю, що немає досвіду. Але якщо ми не допустимо людину до конкурсу, то не почуємо його плану розвитку, який він може запропонувати. Було би цікаво побачити, як він планує розвивати центр. Іноді громадська діяльність може бути більш вагома, ніж професійна діяльність", - зазначив член комісії Владислав Севрюков:

"У всіх мають бути рівні можливості. Може бути громадська робота, але закон про культуру нам чітко прописує, що має бути стаж роботи не менше 3 років. У цього претендента такого стажу немає", - додала Юлія Сафтенко.

У результаті більшість утрималася, один голос – "за".

"Враховуючи кількість "за", претендент не проходить в наступний етап конкурсу", - підсумував Юрій Лесюк.

Відхилили також і кандидатуру Василя Забродського. Спочатку у комісії викликали сумнів рекомендаційні листи, надані конкурсантом: один – від екс-керівника департаменту ЖКГ Володимира Бешлея, другий – від екс-депутата Ростислава Білика.

«Давайте позмагаємося»: як у Чернівцях обирали директора кіномистецького центру


«Давайте позмагаємося»: як у Чернівцях обирали директора кіномистецького центру


Натомість до трудового стажу зауваг не було.

"Трудового стажу більш ніж достатньо. Викликають питання рекомендаційні листи. Бо ми говоримо про заклад культури. А листи не від людей, які є авторитетними саме в культурній сфері області", - зауважив Юрій Лесюк.

"Суть рекомендаційного листа не відповідає галузі, в якій людина хоче працювати. Тому я вже знаю, як буду голосувати", - заявила Юлія Сафтенко.
Зацікавив комісію також мотиваційний лист Василя Забродського.

"Мотиваційний лист коротший, ніж у попередніх кандидатів, і я його зачитаю: "Я, Василь Іванович Забородський, знаю, що можу справитися з обсягом завдань. А якщо хтось має сумнів – давайте позмагаємося", - озвучив Юрій Лесюк.

«Давайте позмагаємося»: як у Чернівцях обирали директора кіномистецького центру


Утім, кандидатуру Забродського відхилили не через ці нюанси, а тому, що не виявили усіх необхідних документів: копії паспорта та ідентифікаційногго коду, а також копії документів про вищу освіту.

У результаті – жодного голосу "за".

Натомість Ігор Гуляга наголошує, що ніде не зазначено, що претендент на посаду комунального закладу культури повинен мати саме трудовий стаж у сфері культури.

Цитує Закон України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо запровадження контрактної форми роботи у сфері культури та конкурсної процедури призначення керівників державних та комунальних закладів культури:

"Стаття 21-1. Вимоги до керівника державного чи комунального закладу культури

Керівником державного чи комунального закладу культури може бути особа, яка має вищу освіту, стаж роботи у сфері культури не менше трьох років, володіє державною мовою та здатна за своїми діловими і моральними якостями, освітнім і професійним рівнем виконувати відповідні посадові обов’язки".

"Незважаючи на те, що конкурсна комісія проголосувала не проти моєї кандидатури, а просто утрималась, незважаючи на те, що в Законі України чітко вказано вимогу про наявність СТАЖУ роботи в сфері культури, а не трудового стажу, як стверджували окремі знавці законів, я все таки викладу текст, який я написав. Власне, як зауважив один з членів комісії - хоча б вислухати проект концепції можна було", - написав Ігор Гуляга, а далі виклав своє бачення розвитку центру.



Отож, до другого туру проходять Іван Бутняк, Іван Петрусяк та Володимир Ємчук. Другий тур відбудеться цієї п'ятниці.

Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram
Редактор: Галина Олійник
29-03-2021, 23:53
Коментарів 0 Переглядів 4 290

Теги -

Триває збір коштів на деталі до них, закликаємо всіх небайдужих долучитися

Організаторка виставки запрошує охочих на Фестиваль писанкарства, який відбудеться в суботу, 20 квітня, в Центрі культури "Вернісаж"

Ярослав Чала здобув перемогу в таких дисциплінах як присідання (з вагою 160 кг) і станова тяга (205 кг)
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Організаторка виставки запрошує охочих на Фестиваль писанкарства, який відбудеться в суботу, 20 квітня, в Центрі культури "Вернісаж"


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.