RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

«Хочеш, щоби відпустили? Плати $30 тис!»: підприємець з Чернівців розповів історію свого викрадення

Вимагачі з Львівщини викрали чернівчанина, жорстоко побили, вимагаючи 30 тисяч доларів. Зловмисників затримали через три дні, і ... відпустили.

Ця історія сталася на початку 2020 року з програмістом і приватним підприємцем з Чернівців Іваном Писларем. Через катування і побої, яких він зазнав, у чоловіка суттєво погіршилось здоров’я. "Були випадки, коли ввечері на вулицю боявся виходити", – зізнався чернівчанин.



"Показували фото якихось дітей і погрожували"

Шостого січня 2020 року Івану зателефонувала невідома особа. Чоловік представився підприємцем з Івано-Франківська, який хотів замовити у чернівчанина послугу з розробки вебсайту з продажу туристичного спорядження. У телефонній розмові вони одразу ж домовилися про ціну – 500 доларів. "Замовник" сказав, що невдовзі приїде до Чернівців та зателефонує Іванові, щоб домовитись про зустріч.

"Вранці 13 січня він мені знову зателефонував, – каже Іван Пислар. – Ми домовилися про зустріч приблизно на 13.00 на Соборній площі. Коли я прийшов на місце, то ніяк не міг зрозуміти, де ж він припаркувався. Той чоловік сказав, що він десь поблизу сміттєвих баків. Мені довелося кружляти – то на вулицю Нагірну, то аж до ЦНАПу. А він, як виявилося, зупинився у вуличці неподалік магазину побутової техніки. Очевидно, страхувався, й не виходив на площу. Бо ж на ній довкола є багато камер відеоспостереження".

"Я неодноразово сідав у машини клієнтів. І мене неодноразово підвозили додому. Тож ніколи в мене не було страху через це. Тим більше – центр міста", – розповів підприємець.

«Хочеш, щоби відпустили? Плати $30 тис!»: підприємець з Чернівців розповів історію свого викрадення


Іванові махнув рукою чоловік із чорного мікроавтобуса Mercedes Vito з київськими номерами. Іван підійшов до авто й сів на переднє сидіння. Проте "замовник" сказав: "Ні-ні, тут буде погано обговорювати деталі. Сідай назад".

"Щойно я сів назад, як до мене підсіли троє невідомих і, власне, цей же чоловік, що запросив на зустріч. Вони зачинили двері та одразу почали мене бити. Показували мені якісь посвідчення. Там було написано про якусь громадську організацію "Департамент у боротьбі з організованою злочинністю". Представлялися правоохоронцями, представниками УБОЗу", – розповів Іван.

Нападники змусили чернівчанина віддати їм свої речі. Він не одразу зрозумів, що вони не правоохоронці, тому почав запитувати: "Хлопці, а чого ви забираєте в мене це? Хоча б складіть протокол".

"А він б’є мене по голові і каже: "Ось тобі протокол!" – згадує чоловік.

Пізніше зловмисники дістали фото невідомих людей і почали показувати.

"Розпитували, чи я знаю тих людей, демонстрували світлини якихось дітей, – каже постраждалий. – Схоже, вони самі були в шоці від того, що я не знав їх".
Вимагачі продовжували бити Івана в авто, демонстрували наручники і залякували. Зрештою, висунули вимоги: "Якщо хочеш, щоб ми тебе відпустили, плати нам 30 тисяч доларів".

"Спершу вони обговорювали план проникнення до мене додому, – розповів чоловік. – Також вирішили, що моя дружина може винести гроші. Але я їх переконав, що в мене вдома немає жодних коштів. І все, чим я володію, – це депозит у "ПриватБанку" розміром 60 тисяч гривень".

Змусили розірвати депозит

Іван пригадує: поки його возили Чернівцями та сусідніми селами, зловмисники постійно били його в автівці та знущалися. Коли їхали у бік дріжджзаводу, то вирішили не проїжджати повз залізничний вокзал, а повернули на вулицю повз пам’ятник танку. На думку постраждалого, так злочинці, ймовірно, намагалися не потрапити в об’єктиви камер відеоспостереження, які могли бути на вулиці Гагаріна.

"Били мене постійно. Навіть після того, як я віддав їм свої дві банківські картки: одну – кредитну, іншу – картку приватного підприємця, – розповідає постраждалий. – На кожній із них був ліміт на суму 5 тисяч гривень. Один із зловмисників змусив мене подати заявку на збільшення кредитного ліміту, адже така сума їх не влаштовувала. Проте в мене не було навіть встановленого додатку "Приват24" на телефоні, а вони мене змусили його встановити...".

Іван Пислар записав відеозвернення до президента Володимира Зеленського через ситуацію, в яку він потрапив із викраденням та вимаганням грошей.


"Поки ми їхали, я говорив із банківським оператором про збільшення суми кредитного ліміту. Максимальна сума у 55 тисяч гривень їх не влаштовувала, вони постійно вимагали більше".

За словами Івана Писларя, протягом "поїздки" його побили 50-60 разів:

"Били мене так, щоб не залишалося відбитків пальців, тобто кистю. І продовжували бити після того, як я віддав їм картки".

Чоловіка привезли в Мамаївці, там же він збільшив свій кредитний ліміт на картці, а також передав злочинцям свої PIN-коди. Щоб зняти гроші з картки, їм довелося їхати до торговельного центру "Метро" в Чернівцях.

"Вони автівкою не під’їжджали на парковку, – каже Іван. – Очевидно, через те, що там є камери. У Мамаїцях вони підібрали п’яту особу. Його і відправили до банкомату. Він зняв гроші. З двох карток їм вдалося зняти 21 тисячу гривень. Ще 800 гривень банк "забрав" у якості комісії за зняття кредитних коштів".

"Не треба мені цих грошей, я ще зароблю"

На цьому зловмисники не зупинилися. Вони відібрали в чернівчанина банківську картку та змусили його розірвати депозитний рахунок.

"Я був дуже переляканим, плакав і робив усе, щоб вони мене відпустили, – каже Іван Пислар. – Схоже, що вони повірили в те, що я нікуди не піду на них скаржитися. Говорив їм: "Ні-ні, нікуди я не піду. Не треба мені ці гроші, я собі зароблю ще". Насправді ж я колись читав, якщо тебе викрали, то те, що тобі диктують, ти і роби. Я так і робив. Тоді вони мене й відпустили".

Щоправда, зняти гроші з депозиту зловмисникам не вдалося. Річ у тім, що в разі розірвання депозиту ці гроші надходять на банківську картку аж через три дні.

Щойно чоловіка викинули з автомобіля, він за 13 хвилин уже був у поліції, де написав заяву. А ще оперативно заблокував свої банківські картки.

"Пізніше мені надійшло смс-повідомлення про те, що з терміналу, який розташований у Києві на вулиці Вокзальній, 2, з моєї картки була спроба зняти тисячу гривень", – розповів постраждалий.

Злочинців... відпустили

16 січня 2020 року правоохоронці Буковини прозвітували про затримання злочинного угруповання з Львівщини.

"Представляючись громадськими діячами, що протидіють організованій злочинності, п’ятеро жителів Львівської області вимагали у буковинця 30 тисяч доларів. За такі протиправні дії їм загрожує до семи років позбавлення волі", – йдеться у повідомленні пресслужби Головного управління Нацполіції в Чернівецькій області. Силовикам вдалося затримати двох із п’яти нападників, коли ті намагалися виїхати із Чернівецької області.

"Попри відкриту кримінальну справу, згодом зловмисників відпустили, і мене про це навіть не повідомили", – сказав Іван Пислар.

«Хочеш, щоби відпустили? Плати $30 тис!»: підприємець з Чернівців розповів історію свого викрадення


У пресслужбі ГУ НП кореспондента "МБ" повідомили, що у вказаному кримінальному провадженні досі триває розслідування.

"Призначили багато експертиз, і наразі очікують на результати експертизи, яку в Чернівцях не проводять, а в іншому місті", – повідомили у пресслужбі.

Через цю пригоду в постраждалого погіршилося здоров’я. Через побиття він суттєво втратив зір на одному оці. На це лікування, за його словами, чоловік вже витратив близько 10 тисяч гривень. Через переляк і насильство чоловікові довелося звернутися до психолога.

"Спочатку було дуже страшно ходити вулицями. Через цю історію я перестав ходити на курси з вивчення англійської мови, бо вони, як правило, відбуваються ввечері", – сказав Іван.

Що стосується викрадених грошей, то їх Іванові ніхто не повернув.

Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram
Редактор: Микола Кобилюк
28-03-2021, 18:35
Коментарів 0 Переглядів 8 083

Теги -


Захисник загинув під час контрнаступальної операції на Донеччині
Великописарівська громада Сумської області перебуває під сильним обстрілом

Відсьогодні, 24 квітня, на 10 пунктах пропуску з Молдовою кожен автобус зможе обрати час перетину кордону
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Захисник загинув під час контрнаступальної операції на Донеччині


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.