RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

"Якщо вам страшно, можете вийти": репортаж "МБ" із моргу Чернівців

Морг – так більшість із нас називають бюро судово-медичної експертизи. У Чернівцях він знаходиться на вулиці Кишинівській, 2. Для когось це місце страшне, а ще для когось неприємне.

Кореспондентка "МБ" побувала в обласному бюро судово-медичної експертизи департаменту охорони здоров’я ОДА та побачила, як працюють судмедексперти.



У бюро мене зустрічає начальник, завідувач кафедри судової медицини та медичного правознавства БДМУ, доктор медичних наук, професор, заслужений лікар України Віктор БАЧИНСЬКИЙ.

Пан Віктор організував мені екскурсію. Адже це не одне приміщення на вулиці Кишинівській, це відділи та відділення бюро, які розкидані по всьому місту.

– Я це роблю для того, щоби ви зрозуміли нашу структуру. Щоби вміли відрізнити насильницьку смерть від природної, а в цьому вам допоможе наша судмедекспертка пані Мар’яна. Вона хоч і молода, але дуже освічена людина, – пояснює пан Віктор.

До мене підходить молода дівчина із гарною посмішкою.

– Поїхали до перших трьох відділів, – каже.

"Хтось повинен таке робити"

Разом із Мар’яною та водієм бюро, їдемо на Мусоргського, 6. Там є два відділення судмедекспертизи – імунологічне, цитологічне та відділ судово-медичних експертиз потерпілих, обвинувачених та інших осіб.

Дорогою Мар’яна розповідає, що працює у бюро три роки.

– Хтось повинен таке робити, мої батьки до останнього думали, що я оберу іншу професію, але не уявляю себе в другій сфері, – усміхнено каже дівчина.

Водій автівки лише посміхається.

– Так-так, люблю слухати розмови Мар’янки про її роботу. Працюю тут вже шість років. Якщо б мені років десять тому сказали, що буду спостерігати за тим, як тіло людини вміщують у морозильну камеру, а я паралельно смакуватиму булочку, то нізащо б не повірив, – жартує водій Іван.

Виходимо з машини і перше відділення, яке ми відвідуємо – імунологічне. Нас люб’язно зустрічає завідувачка відділення судово-медичної імунології Ольга ЛЕОНОВА.

– В нашому відділені проводиться дослідження об’єктів біологічного походження людського організму, які є речовими доказами за кримінальними справами.
Досліджуємо кров та виділення: слину, піт, сперму. Також під дослідження потрапляють волосся, тверді та м’які тканини, – каже пані Ольга.

Наступне відділення - цитологічне. Наталія ВЛАДКОВСЬКА, завідувачка цього відділення, каже:

– Ми досліджуємо клітини, як трупного матеріалу, так і матеріалу від живих осіб. Працюємо зі слідами на речових доказах, – пояснює пані Наталя.

Також у бюро судово-медичної експертизи є гістологічне відділення, кримінальналістичне, токсикологічне та відділ комісійних експертиз.

"Не хвилюйтеся, я поруч"

Після того, як відвідала усі відділи бюро, завідувач відділу судово-медичних експертиз, кандидат медичних наук, доцент кафедри судової медицини та медичного правознавство БДМУ Ілля БЕЖЕНАР проводить мене до моргу.

– Даю вам лікарський халат, одягайте його та зачекайте лікаря, він теж одягається, – каже пан Ілля.

Одягаю білий халат та чекаю на вході у морг. Якось страшно… На ґанку бюро стоїть до 10 людей, певно чекають на тіла рідних. Вони одягнені у чорний одяг, а в руках тримають квіти.

Бачу йде чоловік в захисному костюмі, респіраторі та щитку. Йду за ним, розумію, що час настав.

Коридором у морг ноги стають ніби ватні, серце починає сильніше битися. Пан Олег ПОЛИВОДА, – судово-медичний експерт, зрозумів мій страх і притримав мене за руку.

– Не хвилюйтеся, я поруч, – каже молодий спеціаліст.

Судмедексперт заспокоїв мене і стало легше. Переді мною відкривають двері, бачу ноги покійників, йду далі. Специфічний запах не дає спокою, проте опановую себе.

Заходимо у кабінет, де проводять розтини померлих. На металевому столі лежить тіло голого чоловіка в якого розітнутий череп. Не дуже приємно таке бачити.

Пан Олег, проходить навколо тіла, ніби сканує поглядом. В кінці секційної, сидить лаборантка, яка записує на комп’ютер все, що диктує експерт.

– Волосся чорне, довжина до 3 см. Невеличка рана на лівій дільниці голови, наявна борода та вуса, – каже Олег Поливода до лаборантки.

Паралельно оглядає ротову порожнину та обличчя.

– Синців немає, – гукає лікар.

Підходить до ніг померлого.

– Обмороження кінцівок.

Приніс дитину у пакеті

Померлий чоловік виявився безхатьком. Після огляду судмедексперт бере у руки сикційний ніж та береться до розтину тіла. Розрізує тіло від шиї і аж до низу живота. Паралельно розповідає історії зі своєї практики.

– Найважче, коли привозять маленьких діток. Це дуже сильно впливає на психіку. Пам’ятаю, одного разу залишився на нічне чергування. Приходить чоловік та каже, що у нього помер маленький син, потрібно зробити розтин. Я кажу, щоб він заніс тіло померлого. Тут чую фразу, що він вже тут. Як виявилося,

чоловік помістив тіло померлого сина у пакет і приїхав маршруткою з Путильського району. Це мене неприємно вразило… Я провів розтин, після чого, батько забрав тіло померлого сина склав у пакет та поїхав додому… Це жахливо… - згадує пан Олег.

Зависла тиша… Судмедексперт продовжує свою роботу, бере спеціальні інструменти та розпилює ребра по хрящовій тканині, щоби обстежити внутрішні органи. Відхиляю голову та заплющую очі.

– По серцю видно, що чоловік переніс інфаркт міокарду, – каже пан Олег.

Як виявилося пізніше, чоловік помер, тому що захлинувся блювотинням.

– Переніс інфаркт, але продовжував вживати алкоголь? – запитую.

– Так, певно нічого не зупинило. В нього тут цілий "букет": запалення нирок, перенесений інфаркт, хронічне запалення бронхів, – відповідає пан Олег.

Після того, як експерт взяв зразки всіх органів, свою частину роботи він виконав. Прийшов санітар, почав складати внутрішні органи та зашивати тіло.

Пан Олег, знімає захисний костюм, рукавички, миє руки та дезінфікує їх спиртом…

– Помийте руки теж, – говорить чоловік.

Мию руки, дезінфікую спиртом та виходжу на вулицю. Емоції переповнюють. Складно та незвично вперше у житті побувати в місці, де багато хто завершує свій земний шлях.

Цифра

Від 5 – 12 розтинів щодня проводять в обласному бюро судово-медичної експертизи.

Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram
Редактор: Анна Семьонова
7-03-2021, 16:40
Коментарів 0 Переглядів 17 883

Теги -
Низка населених пунктів залишиться без електрики через ремонт електричного обладнання

"Щоби дронів було більше, долучайтеся до збору на покупку комплектуючих", - закликала Віолетта Олійник
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Побачене нікого не залишило байдужим. Декого з героїв документалки вже немає...


Ніколи не кажи ніколи… Блог Ярослава Волощука
Дуже цікаві процеси відбуваються у Європі.
Гуманітарні автомобілі  швидкої допомоги з Італії “випарувалися”: про них не знає ні керівництво Чернівецької ОВА, ні лікарі

Куди зникли швидкі допомоги, які у березні 2022 року надійшли як гуманітарна допомога до Чернівецької області? З’ясувати це не може навіть керівництво області.
ВІДЕО Переглянути все відео

Влаштували ярмарок, майстеркласи, концерт. Збирають кошти на дрони та інші необхідні речі для військових

Втомлюєтеся від нудного перебування в чергах для проходження медичного огляду? Ми маємо для вас відмінну новину! Тепер у Чернівцях доступна нова послуга - медичний огляд, який займе менше 30 хвилин!

Із 5 до 24 лютого усі клієнти можуть здати пакет аналізів "Вияви анемію" всього за 1 гривню та перевірити рівень заліза, фолієвої кислоти та вітаміну В12 в організмі.

Уявіть світ, де ваша дитина не просто долучається до занять спортом, а стає частиною захопливої історії успіху, розвивається у всіх аспектах і реалізує себе у неймовірно видовищному та динамічному мистецтві. Це не фантазія, це реальність, яка вже стала доступною в Чернівцях завдяки майстру спорту і сертифікованому тренеру Таїсії Столярчук.

Стопа людини бере на себе все навантаження тіла. І мінімальні порушення та відхилення від норми провокують цілу низку захворювань. Тому важливо ретельно й відповідально ставитися до здоров’я своїх стоп.
• Теги