RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

«Не хвилюйтеся, це не страшно»: як кореспондентка "МБ" стала донором

У Чернівцях у Центр служби крові будь-яка здорова людина може здати кров та стати донором.

Кореспондентка molbuk.uaвирішила перевірити, як стати донором. Досі вона жодного разу це не робила.

За чотири дні до того, як мала йти здавати кров, дотримуюся дієти. Не їла смаженого, жирного та копченого. За 48 годин до того заборонено вживати алкогольні напої. Також необхідно пройти флюографію.

Настає день, коли вперше маю здати кров на донорство. Є певне хвилювання, тому що боюся крові. Йду за адресою вулиця Українська, 36.

У реєстратурі у мене запитують паспорт.

– Дайте, будь ласка, паспорт, щоби ми були впевнені, що вам є 18 років, – каже медсестра.

Мені оформляють лист та направляють до лабораторії. Там визначають мою групу крові.

– У вас третя позитивна, доволі популярна кров. Далі потрібно піти до терапевта, там виміряють тиск та температуру, – каже медик.
Не їсти жирне, гостре та копчене

Терапевтка Наталія Байдак розповіла мені більш детально, як правильно підготуватися, щоби стати донором.

– Для початку обов’язково потрібно мати 18 років. Напередодні потрібно добре виспатися та відпочити. Обов’язково вага донора повинна бути щонайменше 50 кілограмів. Перед здачею крові обов’язково потрібно поснідати, можна випити дві-три чашечки солодкого чаю, можна каву, але без молока. Дозволяється на

сніданок батон з медом, варення, фрукти. Перед здачею крові не можна їсти молочне, жирне, копчене, смажене, яйця та шоколад. За дві години не можна курити. Також не можна вживати таблетки та антибіотики. За день до здачі крові не можна відвідувати фітнес-центри, спортзали, щоби зберегти сили. Жінкам

під час менструального циклу здавати кров заборонено, повинно минути п’ять днів по завершенню циклу, – каже пані Наталія.

Після того, як мені виміряли тиск, йду пити солодкий чай із печивом. Дорогою звертаю увагу на умови клініки. Все чисте, охайне та стерильне. У коридорі сидять люди, які вже не вперше здають кров. Андрій – студент медичного університету, розповідає, що вдруге здає кров.

– Це мій другий раз, вперше було страшно, а зараз усвідомлюю, що можу врятувати комусь життя. Дуже хороший персонал, всі привітні та чуйні. Ніби магнітом до себе притягують, – каже студент.

Перев’язують руку джутом

Проходжу в їдальню. Невеличка кімната, в якій два столики та стільці. На столиках налитий запашний чай та запаковане печиво. Допиваю чай. Серце починає калатати… Пітніють лодоні…

– Не хвилюйтеся, це не страшно, – каже Олена Макаренко, завідувачка відділу комплектування донорських кадрів обласного Центру служби крові.

Пані Олена проводить у кабінет донорів. Бачу три великих крісла. На одному лежить чоловік – його готують до здачі крові. Перев’язують руку джутом і дезінфікують йодом ділянку біля вени.

– Ви теж проходьте та лягайте на крісло, – каже Олена Макаренко.

Приходить приблизно 30 людей за день

Лягаю на крісло. Мені перев’язують руку джутом та кажуть стискати кулачок. Через кілька хвилин медсестра вводить катетер та починають викачувати кров. Лежу приблизно вісім хвилин, пакет в який надходить кров лежить на електронних вагах. Після того, як процес завершився, мою руку перемотують бинтом.

Просять відпочити приблизно 10 хвилин.

Як розповіла Оксана Макаренко, у людей, які вперше здають кров, беруть 350 мілілітрів.

– До нас приходить багато людей, приблизно 30 за день. Це студенти, поліцейські, рятувальники, службовці. У нашому відділенні достатньо третьої позитивної та негативної групи крові, другої позитивної та першої позитивної. А от другої негативної досить мало. Така ж ситуація із першою негативною. Кров ми

направляємо у лікарню швидкої медичної допомоги та тромбоцити для діток в обласну дитячу лікарню. Повторно людина може здати кров через два місяці. Після того, як ви стали донором, необхідно добре відпочити, уникати фізичних навантажень, поїсти, – пояснює пані Оксана.

Як розповіла директорка Чернівецького обласного центру служби крові Анжеліка Каланча, завдяки співпраці з ОДА, попри карантин, показники кроводачі зросли втричі.



– 2019 року ми мали 1700 донорів, натомість у 2020 – 5000, кількість плазмодач зросла з 521 до 1232. Кров потрібна завжди, тож закликаємо всіх охочих долучитися до цієї благородної справи", – сказала Анжеліка Каланча.

Довідка

Чернівецький обласний центр служби крові знаходиться за адресою: вулиця Українська, 36. Донором може стати людина, яка ніколи не хворіла на гепатит, не хвора на туберкульоз, СНІД.

Працює центр із понеділка по п’ятницю з 08:00 до 13:00.

Лікарі рекомендують здавати кров вранці.

Контактні телефони: приймальня – +38 (0372) 52-34-43, донорський відділ –

+38 (095) 49 80 155.

Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram
Редактор: Анна Семьонова
20-02-2021, 09:25
Коментарів 0 Переглядів 2 354

Теги -
Низка населених пунктів залишиться без електрики через ремонт електричного обладнання

"Щоби дронів було більше, долучайтеся до збору на покупку комплектуючих", - закликала Віолетта Олійник
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Побачене нікого не залишило байдужим. Декого з героїв документалки вже немає...


Ніколи не кажи ніколи… Блог Ярослава Волощука
Дуже цікаві процеси відбуваються у Європі.
Гуманітарні автомобілі  швидкої допомоги з Італії “випарувалися”: про них не знає ні керівництво Чернівецької ОВА, ні лікарі

Куди зникли швидкі допомоги, які у березні 2022 року надійшли як гуманітарна допомога до Чернівецької області? З’ясувати це не може навіть керівництво області.
ВІДЕО Переглянути все відео

Влаштували ярмарок, майстеркласи, концерт. Збирають кошти на дрони та інші необхідні речі для військових

Втомлюєтеся від нудного перебування в чергах для проходження медичного огляду? Ми маємо для вас відмінну новину! Тепер у Чернівцях доступна нова послуга - медичний огляд, який займе менше 30 хвилин!

Із 5 до 24 лютого усі клієнти можуть здати пакет аналізів "Вияви анемію" всього за 1 гривню та перевірити рівень заліза, фолієвої кислоти та вітаміну В12 в організмі.

Уявіть світ, де ваша дитина не просто долучається до занять спортом, а стає частиною захопливої історії успіху, розвивається у всіх аспектах і реалізує себе у неймовірно видовищному та динамічному мистецтві. Це не фантазія, це реальність, яка вже стала доступною в Чернівцях завдяки майстру спорту і сертифікованому тренеру Таїсії Столярчук.

Стопа людини бере на себе все навантаження тіла. І мінімальні порушення та відхилення від норми провокують цілу низку захворювань. Тому важливо ретельно й відповідально ставитися до здоров’я своїх стоп.
• Теги