RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Чому доставка газу на Буковині така дорога

4 січня Національна комісія, що здійснює державне регулювання в сфері енергетики та комунальних послуг оприлюднила список нових тарифів на розподіл газу для усіх 43-х операторів з розподілу газу (облгазів).

Рішення про зростання тарифів для 22 облгазів комісія ухвалила 30 грудня. Ще раніше – 19 грудня – державний Регулятор затвердив нові тарифи для першої групи облгазів, йдеться у публікації газети "Молодий буковинець".



Отже, у платіжці від оператора газорозподільної системи в графі "плата за розподіл (доставку) природного газу" стоятиме більша цифра. В середньому тарифи на розподіл газу в 2021 році зросли в 1,6 раза. Загалом в Україні працює 43 оператори газорозподілу – їм тарифи затверджує державний Регулятор – НКРЕКП.

Де найбільша і найнижча ціна

Найвищий тариф на транспортування газу встановлений для абонентів ТОВ "Газовик" – 3,06 грн за кубометр на місяць. А найменший – 0,37 грн за кубометр на місяць – абонентам АТ "Київгаз". Але для двох компаній тарифи знизилися – для ПрАТ "НГХП "Сірка" (Львівська обл., місто Новий Розділ) тариф став 1,37 грн (в грудні – 1,82 грн), для ТзОВ "Спектргаз" (Львів) – 2,82 грн (у грудні – 3,28 грн).

У Чернівцях вартість доставки газу до 31 грудня 2020 року складала 1,44 грн з ПДВ за один кубометр на місяць. Нині ж ця вартість зросла до 2,76 грн. Таким чином, ціна на доставку газу піднялася в 1,9 разів.

Чому тарифи відрізняються

Облгази надають своїм клієнтам послугу з розподілу (доставки) природного газу розподільними газопроводами. Більша частина коштів, які надходять у вигляді плати за цю ліцензовану послугу, витрачаються на виробничу діяльність та оплату праці фахівців, які щодня підтримують належний стан і надійну роботу газових мереж. Також за ці кошти фінансуються усі необхідні роботи з обліку газу та всі напрями роботи зі споживачами.

Крім того, газорозподільні компанії інвестують в реконструкцію і модернізацію газових мереж та встановлення лічильників газу для побутових споживачів. Частина коштів спрямовується на придбання технологічного газу, необхідного для транспортування блакитного палива до споживачів під відповідним тиском.
Таким чином, до структури тарифу на розподіл газу входять виробничі витрати, втрати природного газу, необхідні для його транспортування по мережах, та матеріальні витрати на організацію діяльності облгазів з ліцензійних послуг для споживачів, а також витрати на оплату праці та інвестиції.

Дорога доставка: що кажуть в "Чернівцігазі"

З чого складається тариф на транспортування газу для компанії "Чернівцігаз", кореспондент "МБ" поцікавився у керівниці прес-служби компанії Вікторії Голодняк.

"Тариф на розподіл (доставку) газу для кожного оператора ГРМ щорічно затверджує державний регулятор – Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, – каже вона. – Крім того, НКРЕКП проводить регулярні перевірки та контроль за діяльністю Операторів ГРМ. Тариф на розподіл — це вартість гарантованої доставки кубічного метра газу до споживача. НКРЕКП розраховує цю величину для кожного оператора ГРМ шляхом співвідношення вартості витрат на обслуговування газорозподільної мережі до річної замовленої потужності (обсягу газу, доставленого до споживачів за рік). Тариф — єдине джерело фінансування газорозподільних мереж та оператора ГРМ".

З першого січня 2021 року для компанії "Чернівцігаз" встановлено тариф на послуги розподілу газу в розмірі 2,30 грн за кубометр на місяць без ПДВ. За словами Вікторії Голодняк, основні витрати підприємства пов’язані з вартістю газу, який Оператор ГРМ закуповує для технологічних потреб.
"Технологічний газ використовується для забезпечення належного тиску газу в мережах, щоб газ рухався по газопроводах до споживачів. Вартість цього газу є чи не найбільшою складовою вартості доставки. Він закуповується газорозподільними підприємствами за ринковою ціною, із застосуванням тендерних процедур. В діючому тарифі НКРЕКП заклала вартість технологічного газу на рівні 7 200 грн. за тис. м куб. в той час як останні кілька місяців вартість ресурсу на ринку є значно вищою", – повідомила вона.

У компанії нагадали, що "Чернівцігазу" не вдалося закупити газ для технологічних потреб на січень 2021 року.

"Підприємство двічі оголошувало торги з метою закупівлі технологічного газу в обсязі 9,6 млн куб. м., однак не отримало жодної пропозиції на Українській енергетичній біржі, через те, що біржові ціни на газ вишчі від тих, що закладені в тарифі на розподіл. Крім того, за рахунок тарифу фінансуються робота аварійно-диспетчерської служби 104, поточні ремонти, заміна й осучаснення газового обладнання, щоденні заходи з обслуговування мереж задля підвищення безпеки газопостачання споживачів, усі необхідні роботи з обліку газу. Крім того, вперше НКРЕКП передбачила в тарифі на розподіл кошти для формування обмінного фонду лічильників газу, які встановлюватимуть побутовим клієнтам на час проведення повірки індивідуальних газових лічильників. Усі ці витрати є постійними, фіксованими й контролюються Регулятором", – повідомила Голодняк.

Вона також зауважила, що в 2021 році з платіжок за розподіл газу зникнуть температурні коефіцієнти приведення обсягів спожитого газу до стандартних умов.

"Після двох років судів обсяги технологічних втрат газу враховані Державним регулятором в тарифі на його доставку. Виходячи з викладеного, чітко видно, плата за розподіл газу – це не плата "за трубу", як сьогодні часто її називають. Послуга розподілу газу – це складний технологічний процес, який має свою собівартість, забезпечується спеціалізованими структурами та фахівцями. Саме завдяки роботі Операторів газорозподільних мереж досягається безпечне та безаварійне газопостачання кожного споживача", – повідомила В. Голодняк.

Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram
Редактор: Микола Кобилюк
16-01-2021, 12:19
Коментарів 0 Переглядів 6 801

Теги -

Газовики просять споживачів перекрити крани на спусках перед газовими приладами та не відкривати до зазначеного часу


Такі зміни запровадили "у зв’язку з численними зверненнями мешканців"
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.