RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

18 Пт. Прп. Сави Освяченого. Свт. Гурія. Мч. Анастасія. Прп. Киріона.

Преподобний Сава Освячений


Яке сьогодні свято відзначають за церковним календарем


Преподобний Сава Освячений народився в V столітті, у Кападокії в благочестивій християнській сім’ї Іоанна та Софії. Його батько був воєнноначальником. Поїхавши по службовим справам до Александрії він взяв з собою дружину, а п’ятирічного сина залишив на дядькову опіку. Коли хлопчику йшов восьмий рік він вступив до монастиря святої Флавіани, який знаходився поблизу. Обдарована дитина скоро навчилася читати і добре вивчила Священне Писання. Марно батьки вмовляли святого Саву повернутись в світ і одружитись.

В 17 років він прийняв чернечий постриг і мав такий успіх в пості так молитвах, що був удостоєний дару чудотворення. Провівши десять років в обителі Флавіани, преподобний вирушив до Єрусалима, а звідти в обитель преподобного Євфимія Великого. Але преподобний Євфимій направив святого Саву до авви Феоктиста, настоятеля монастиря, що знаходився поблизу зі спільножительним уставом. У тій обителі пробув преподобний Сава послушником до тридцятилітнього віку.



Після смерті старця Феоктиста, його преємник благословив преподобного Саву затворитись в печері. Лише в суботу святий покидав затвор і приходив в обитель, брав участь в Богослужінні і приймав їжу. Через деякий час преподобному дозволили зовсім не покидати затвору, і святий Сава подвизався в печері протягом 5 років.

Преподобний Євфимій уважно слідкував за життям юного інока і, бачачи, як він духовно виріс, став брати його з собою в пустелю Рув ( біля Мертвого моря). Вони виходили 14 січня і перебували в ній до Неділі Ваій (Вербної). Преподобний Євфимій називав святого Саву отроком-старцем і турботливо виховував його у найвищих чернечих чеснотах.

Коли преподобний Євфимій відійшов до Господа ( +473 р.), святий Сава пішов з Лаври і оселився в печері поблизу обителі преподобного Герасима Йорданського( +475 р.). Через декілька років до преподобного Сави почали збиратися ученики – всі, хто бажав чернечого житія. Так виникла Велика Лавра. За вказівкою зх. Неба ( через вогненний стовп) ченці влаштували в печері церкву.

Преподобний Сава заснував ще декілька монастирів. Багато чудес було явлено за молитвами преподобного Сави. Посеред Лаври забило джерело, під час засухи пройшов рясний дощ, відбувались зцілення хворих і біснуватих. Слід зазначити, що преподобний Сава написав перший устав церковних служб, так званий " Єрусалимський", прийнятий всіма Палестинськими монастирями. Святий мирно відійшов до Господа в 532 році.

Святитель Гурій

Яке сьогодні свято відзначають за церковним календарем


Перший архієпископ Казанський, святитель Гурій, походив з дворянського роду, представники якого проживали в містечку Радонеж. При хрещенні хлопчика назвали Григорієм.

Коли Гриць був ще юнаком, він вступив на службу до князя Івана Пенькова. Останній був настільки задоволений, що доручив хлопцеві управляти всім будинком, але, як завжди, не обійшлося тут без заздрісників. Григорія обмовили, ніби він знаходиться в злочинному зв'язку із самою княгинею.

Князь Пеньков наказав посадити юнака в яму, яку вирили як раз з цієї нагоди. У ній-то і просидів Гриць цілих два роки, поки двері дивним чином не відкрилися.

Розцінивши несподіване звільнення, як знак згори, Григорій вирішив присвятити життя Богові, а тому відправився в монастир преподобного Йосифа Волоколамського. Тут він прийняв чернечий чин, отримав ім'я Гурій і незабаром був поставлений ігуменом монастиря. Незабаром його перевели в Селіжаров монастир, а в 1555 році хиротонісали в архієпископа новоствореної Казанської єпархії.

Владика Гурій не сидів склавши руки: було влаштовано два училищних монастиря для навчання дітей християн і язичників. Крім того, під особистим наглядом архіпастиря побудували кам'яний Свято-Благовіщенський кафедральний собор.

Святитель помер у грудні 1563 року, прийнявши схиму за два дні до смерті.

Його мощі були відкриті в 1595 році і знаходяться в Казанському кафедральному соборі.

Повну версію православного календаря на 2020 рік можна My Webpage переглянути тут[/url]

Читайте найоперативніші новини "МБ" у Facebook і Telegram
18-12-2020, 09:00
Коментарів 0 Переглядів 1 020

Теги -

Рух легкового транспорту спрямовують в об'їзд через вулицю Зелену

Шахраї продавали аграріям підроблені документи вартістю від 3 до 7 тисяч гривень за комплект
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Рух легкового транспорту спрямовують в об'їзд через вулицю Зелену


Щаслива, що змогла хоч трішки допомогти. Блог Галини Олійник
Дуже сподіваюся, що з кошенятами надалі все буде гаразд
Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

Вчора попрощалися із 19 військовослужбовцями 10 окремої гірсько-штурмової бригади "Едельвейс"

Раннє виявлення проблеми і правильна корекція слуху – гарантія того, що ви уникнете подальшого погіршення і забезпечите ефективне лікування та реабілітацію, а в результаті будете чути світ на повну!

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.