RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

16 Ср. Прор. Софонії. Прпп. Сави, Феодула та Іоана. Сщмч. Феодора.

Пророк Софонія


Яке сьогодні свято відзначають за церковним календарем


Пророк Софоня був сучасником пророка Єремії і пророчиці Олдами. Походив він із знатного роду. Пророк жив у царському палаці, пороповідував покаяння допомагав царю Іосії викорінювати ідолопоклонство.

Пророкував про біди, які чекали на жителів Іудеї і сусідніх меж: Гази, Аскалона, Крита, на моавитян, амонитян, ніневитян.



Преподобний Сава Сторожевський, Звенигородський

Яке сьогодні свято відзначають за церковним календарем


Преподобний Сава Сторожевський з ранньої юності пішов від світу, прийняв постриг від преподобного Сергія Радонезького і був його одним з перших учеників та сподвижників.
Преподобний любив життя безмовне, уникав бесід з людьми і перебував у постійному труді, плачі за убогу душу свою, пам’яті про суд Божий. Преподобний Сава для всіх людей був образом простоти і смирення, він придбав настільки глибоку мудрість духовну, що ще " в монастирі Сергія був духівником всьому братству, старцем шанованим і дуже вченим". Коли великий князь Димитрій Донський, у вдячність за перемогу над Мамаєм, влаштував на річці Дубенці обитель Успіння Божої Матері, її ігуменом з благословення преподобного Сергія став Сава. Зберігаючи простоту свого подвижницького житія, він харчувався лише рослинною їжею, носив грубий одяг, спав на підлозі.
У 1392 році братія Сергієвої Лаври, після того, як ігумен Никон віддалився для безмовництва, благала преподобного Саву прийняти ігуменство в обителі. Тут він " добре пас доручене йому стадо, наскільки міг і наскільки молитви преподобного отця його блаженного Сергія допомагали йому". Передання відносить до часу його ігуменства виведення водного джерела за стінами Лаври.

З великою любов’ю і повагою відносився до преподобного Сави князь Юрій Димитрович Звенигородський, хрещений син преподобного Сергія. Він обрав преподобного Саву духівником і ублагав прийти дати благословення його дому. Преподобний сподівався повернутися до своєї обителі, але князь ублагав його залишитись і заснувати " у вітчизні його, поблизу Звенигорода, де є місце зване Сторожи", нову обитель. Прагнучи до життя усамітненого і безмовного, преподобний прийняв пропозицію звенигородського князя Юрія Димитровича і перед іконою Божої Матері зі сльзами випросив ЇЇпокрову пустельному місцю. На горі Сторожевській, де колись розташовувалась сторожа, яка охороняла Москву від ворогів, заснував він невеликий дерев’яний храм Різдва Пресвятої Богородиці ( 1377 р.), а неподалік від неї поставив малу келію для себе. В 1399 р. там само преподобний влаштував монастир, з любов’ю приймаючи всіх, хто шукав безмовного життя. Багато потрудився преподобний Сава при влаштуванні своєї обителі. Сам викопав криницю під горою, звідки носив на плечах своїх воду, обніс монастир дерев’яною огорожею а за версту, у яру, викопав собі келію для безмовного життя.
В 1399 році преподобний благословив свого духовного сина, князя Юрія, що йшов у військовий похід, і передбачив йому перемогу над ворогами. Молитвами святого старця військам князя була дарована швидка перемога. Трудами преподобного Сави в обителі був побудований соборний храм Різдва Пресвятої Богородиці.

Упокоївся святий Сава в глибокій старості 3 грудня 1406 року.
Шанування преподобного місцевими жителями почалося відразу після його кончини. Чудотворна цілюща сила, що витікала від гробу преподобного, його численні явлення переконали всіх, що ігумен Сава: " є воістину Божественного світла світильник незаходимий, що промінням чудес всіх просвітлює". В грамоті 1539 року преподобний Сава називається чудотворцем. Особливо шанував його цар Олексій Михайлович, який неодноразово ходив пішки на поклоніння в обитель преподобного. Передання зберегло для нас чудову розповідь про те, як преподобний Сава спас його від розлюченого ведмедя.

Як розповідає житіє преподобного Сави, складене в XVI ст., в кінці XV століття ( 1480-1490 рр.) ігумену Савинської обителі Дионісію після вечірнього правила явився старець і звернувся до нього: " Дионісію! Вставай і напиши лик мій на іконі". На запитання Дионісія, хто він, той що явився відповів: " Я Сава, начальник цього місця". Похилого віку старець обителі авакум, який бачив в юності преподобного, описав зовнішність святого. Саме в такому вигляді він явився ігумену Дионісію, який виконав повеління і написав ікону преподобного Сави.
Святкування преподобному Саві було встановлене в 1547 році на Московському Соборі. 19 січня 1652 р. знайдені нетлінними мощі преподобного.
Молитвами преподобного Сави Сторожевського, Господи Ісусе Христе, Сину Божий, помилуй нас.

Преподобний Іоан Мовчальник ( затворник)

Народився преподобний Іоан в місті Нікополі Вірменському в сім’ї воєнноначальника Енкратія і дружини його Євфимії приблизно у 454 році. Хлопчик рано почав вивчати Священне Писання і всім серцем полюбив усамітнення і молитву.
На частину майна, яка залишилась йому після смерті батьків юнак побудував церкву на честь Пресвятої Богородиці. З 18 років Іоанн разом з десятьма ченцями жив при церкві у пості, молитві та стриманні.На прохання громадян міста Колонії, митрополит Севастійський рукоположив 28-літнього Іоанна на єпископа Іконійської Церкви. Прийнявши церковне правління, преподобний не змінив строго аскетичного способу життя. Під впливом святителя жили по-християнськи і його близькі – брат Пергамій ( наближений до імператорів Зенона і Анастасія) та племінник Феодор ( наближений до імператора Юстиніана).

На десятому році єпископства Іоанна владу у вірменії прийняв Пазиник, чоловік сестри святителя – Марії. Новий правитель став власно вмішуватися у духовні та церковні діла. В Церкві почався неспокій. Тоді святий Іоанн вирушив до Константинополя і через архієпископа Євфимія просив імператора Зенона захистити вірменську Церкву від грубих посягань.

Занепокоєний мирською боротьбою, Іоанн таємно залишив Єпископію і відплив до Єрусалиму. Зі сльозами молив він Бога показати місце, де йому жити і спастись. Явилась ясна зірка, яка привела Іоанна в Лавру преподобного Сави. Іоанн, приховавши своє єпископське достоїнство, був прийнятий в число братії простим послушником. За дорученням святого ігумена Сави Іоанн виконував найтяжчі роботи на будівництві странноприїмного дому і монастиря для ченців-початківців. Бачачи смирення і працьовитість Іоанна, святий Сава вирішив, що преподобний іоанн достойний висвяти на пресвітера. Святителю довелося відкрити таємницю Патріарху Єрусалимському Іллі ( 494-517 рр.) З благословення патріарха Єрусалимського преподобний Іоанн прийняв обітницю мовчання. Невдовзі Господь відкрив таємницю Іоанна святому Саві. Чотири роки провів преподобний Іоанн в келії, нікого не приймаючи і не входячи навіть до церкви.

Бажаючи ще більшого усамітнення і посиленого стримання, преподобний Іоанн покинув Лавру і пішов у пустелю, де провів більше дев’яти років, споживаючи лише трави. Тут він пережив напад сарацинів і не загинув лише тому, що Господь послав розлюченого лева, бачачи якого вороги зі страхом розбіглися. Передання розповідає про багато чудес сотворених за молитвою святого Іоанна в пустелі.
Коли святий ігумен Сава, надовго ходив у Скіфополь і звідти повернувся, він ублагав преподобного Іоанна залишити пустелю і знову поселитися в обителі. Після цього Господь відкрив усім насельникам Лаври, що Іоанн Єпископ. Коли преподобному Іоанну було сімдесят років, упокоївся святий і Богоносний отець Сава Освячений. Святитель глибоко сумував за спочилим. Святий Сава у видінні явився йому і утішив і передбачив, що Іоанну багато належить потрудитись у боротьбі з єрессю. І справді, Іоанн повинен був покинути свою келію, щоб укріпити братію в боротьбі з єресю оригенітів.

Преподобний Іоанн Мовчальник провів у Лаврі преподобного Сави 66 років. Невтомним чернечим подвигом, невсипущою молитвою, смиренномудрістю стяжав Іоанн благодать Святого Духа: за його молитвою звершувалось багато чудес; таємні думки людей для святителя були явними; він зціляв хворих і біснуватих; ще при житті своєму спас від неминучої смерті тих, хто призивав його ім’я; із зерна смоківниці, кинутого святителем в землю в сухий грунт виросло прекрасне дерево і принесло плоди. У віці 104 років преподобний Іоанн Мовчальник з миром відійшов до Господа.

Повну версію православного календаря на 2020 рік можна My Webpage переглянути тут[/url]

Читайте найоперативніші новини "МБ" у Facebook і Telegram
16-12-2020, 09:00
Коментарів 0 Переглядів 754

Теги -
Низка населених пунктів залишиться без електрики через ремонт обладнання

Захисник воював на Авдіївському напрямку, у день аварії перебував на ротації
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Щаслива, що змогла хоч трішки допомогти. Блог Галини Олійник
Дуже сподіваюся, що з кошенятами надалі все буде гаразд
Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

Вчора попрощалися із 19 військовослужбовцями 10 окремої гірсько-штурмової бригади "Едельвейс"

Раннє виявлення проблеми і правильна корекція слуху – гарантія того, що ви уникнете подальшого погіршення і забезпечите ефективне лікування та реабілітацію, а в результаті будете чути світ на повну!

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.